BACK TO
TOP
Διεθνή

Φαύλος κύκλος οι χαμηλές τιμές παραγωγού, σε πτωτικό κανάλι η ζήτηση στις εισροές

Δεν χρειάζονται και πολλές γνώσεις οικονομικών ώστε να κατανοήσει κανείς πως ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας βασίζεται στην εύρυθμη και επικερδή λειτουργία όλων των μερών του. Η τελευταία έκθεση της Rabobank για τα οικονομικά αποτελέσματα του κλάδου για το α’ εξάμηνο του 2024 και τις προοπτικές στο β’ εξάμηνο εξηγεί ούτε λίγο ούτε πολύ αυτό που η πραγματική αγορά συζητά μήνες τώρα, δηλαδή πως μέχρι οι τιμές στα αγροτικά εμπορεύματα και προϊόντα ξαναγνωρίσουν υγιή άνοδο, πολλοί αγρότες θα υποχρεωθούν εκ των πραγμάτων σε πολιτικές «λιτότητας» στις γεωργικές εισροές ώστε να βγει η χρονιά δίχως μεγάλα προβλήματα.

103309817-2000-b412280d98ed47198c1ed35b8eaeb233

455
0

Η έκθεση της RaboResearch αναλύει πως παρά τις αρχικές ελπίδες για ανάκαμψη, η ζήτηση λιπασμάτων δεν έχει διατηρήσει την καλή πορεία που παρατηρήθηκε το 2023. Η ζήτηση σε βασικούς κωδικούς θρέψης  παραμένει υποτονική, ενώ δείκτης προσιτότητας λιπασμάτων, που επί του παρόντος είναι σταθερά ουδέτερος, αναμένεται να γίνει αρνητικός αργότερα μέσα στο έτος λόγω των πιέσεων στα λειτουργικά κέρδη των αγροτών.

 

Γενικά, το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι δείκτες υγείας στην αγορά των λιπασμάτων έδειξαν σημάδια ότι φέτος δεν θα διατηρηθεί ο ρυθμός ανάκαμψης που παρατηρήθηκε το 2023.   Ο κλαδικός αναλυτής Bruno Fonseca, σημειώνει στην έκθεση πως με τις υπάρχουσες τιμές λιπασμάτων, και με την πίεση στα λειτουργικά περιθώρια των αγροτών λόγω των χαμηλών τιμών των αγροτικών προϊόντων, δεν αναμένουμε ότι η αύξηση της ζήτησης λιπασμάτων θα επιστρέψει στα επίπεδα του β’ εξαμήνου 2022 και 2023 μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Ακόμη, οι προβλέψεις για ικανοποιητικές αποδόσεις των καλλιεργειών παγκοσμίως συνεχίζουν να πιέζουν τα αγροτικά εμπορεύματα, οδηγώντας σε χαμηλότερες τιμές και μειωμένα λειτουργικά περιθώρια για τους αγρότες» κατέληξε ο Fonseca. 

 

Οι παράγοντες που γεννούν αβεβαιότητα

 

Καθ' όλη τη διάρκεια του 2024, οι τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων παρουσιάζουν επίμονα πτωτική τάση, κυρίως λόγω των επιδόσεων στο δυτικό ημισφαίριο, σε Καναδά, ΗΠΑ και Βραζιλία, οδηγώντας σε συρρίκνωση αποθεμάτων. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν την οικονομική αβεβαιότητα, το υψηλότερο κόστος μεταφοράς, τις γεωπολιτικές εντάσεις, την επανεμφάνιση του φαινομένου La Niña, τον κρατικό προστατευτισμό (πχ Τουρκία) και ένα δύσκολο εξαγωγικό περιβάλλον σε περιβάλλον πλεονάζουσας προσφοράς.

 

Κοινώς, οι επιπτώσεις της χαμηλής πτήσης στα αγροτικά εμπορεύματα είναι εκτεταμένες. Συμπιέζουν από τη μία τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών και από την άλλη επηρεάζουν και τους προμηθευτές. Τα χαμηλότερα περιθώρια, με τη σειρά τους, επηρεάζουν την οικονομική προσιτότητα των λιπασμάτων, μειώνοντας τελικώς τη ζήτηση. Άλλες μεταβλητές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν βραχυπρόθεσμα τη δυναμική της αγοράς και θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά, αποτελούν οι χονδρεμπορικές τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες θα μπορούσαν να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη λόγω γεωπολιτικών γεγονότων ή ενός επερχόμενου κρύου χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο. Επιπλέον, οι αλλαγές στις στρατηγικές εξαγωγής από χώρες με ολιγοπώλια όπως τα  φωσφορικά άλατα  (Κίνα, Μαρόκο, Καναδάς)  θα μπορούσαν να έχουν και αυτές αντίκτυπο στην αγορά.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία