BACK TO
TOP
Διεθνή

Για διαφάνεια και δίκαιο γεωργικό εμπόριο κάνει λόγο ο FAO στην 76η Σύνοδο

Ενώ η πτώση από το 2023 στις διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων, όπως αντικατοπτρίζεται από τον Δείκτη Τιμών Τροφίμων του FAO, σηματοδοτεί βελτίωση, η αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές παραμένει και πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω της διαφάνειας και της δικαιοσύνης, όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), Qu Dongyu.

ccp-76th-session

10
0

Κατά την έναρξη της 76ης Συνόδου της Επιτροπής ο Γενικός Διευθυντής του FAO έκανε τις παρατηρήσεις σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα για τα προβλήματα των Βασικών Προϊόντων (CCP), της μακροβιότερης τεχνικής επιτροπής του FAO. O QU επεσήμανε ότι οι αγορές παραμένουν ευάλωτες σε κρίσεις, ενώ η υποσιτισμός συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με την έκθεση του FAO "The State of Food Security and Nutrition in the World" για το 2024, 713-753 εκατομμύρια άνθρωποι βίωσαν χρόνια πείνα το 2023, δηλαδή 1 στους 11 ανθρώπους παγκοσμίως και 1 στους 5 Αφρική.

Ο Qu Dongyu τόνισε την κρίσιμη σημασία του CCP στη βελτίωση της λειτουργίας των αγορών και του εμπορίου για τη διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας. Σημείωσε ότι η διαφάνεια είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της αβεβαιότητας και τη διασφάλιση της σταθερότητας της αγοράς, και υπογράμμισε ότι ένα σύστημα χωρίς αποκλεισμούς, ισορροπημένο και δίκαιο εμπόριο είναι αναγκαίο για την εξάλειψη της πείνας και του υποσιτισμού.

Ημερήσια Διάταξη της 76ης Συνόδου του CCP

Κατά την 76η σύνοδό της Επιτροπής Βασικών Προϊόντων (CCP), από τις 11 έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2024, η επιτροπή θα ανασκοπήσει τις πρόσφατες εξελίξεις στις αγορές γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων, καθώς και τις προοπτικές της αγοράς. Ειδικότερα, θα εξετάσει τη σύνθετη σχέση μεταξύ εμπορίου και διατροφής, με την επικείμενη έκδοση του 2024 της έκθεσης "The State of Agricultural Commodity Markets (SOCO)" να παρέχει πολύτιμα στοιχεία για τον αντίκτυπο του εμπορίου στα διατροφικά πρότυπα και αποτελέσματα.

Ο Γενικός Διευθυντής του FAO, Qu Dongyu, επιβεβαίωσε ότι το εμπόριο ενσωματώνεται πλήρως στο Στρατηγικό Πλαίσιο του FAO 2022-31, με έναν Τομέα Προτεραιότητας Προγράμματος (PPA) αφιερωμένο στις διαφανείς αγορές και το εμπόριο. 

Η Επιτροπή θα συζητήσει επίσης τις γεωργικές διαπραγματεύσεις και τις περιφερειακές εμπορικές συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με τις αλυσίδες εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και το πρόγραμμα εργασίας στις αγορές βασικών προϊόντων.

Δύο παράλληλες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί. Η πρώτη θα επικεντρωθεί στις αναταραχές στη ναυτιλία από το 2022 και τον αντίκτυπό τους στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων, το κόστος του εμπορίου και την επισιτιστική ασφάλεια των χωρών εισαγωγής τροφίμων. Θα εξεταστούν πρωτοβουλίες για την κατανόηση της εφοδιαστικής αλυσίδας και την ανάπτυξη λύσεων για τρέχουσες και μελλοντικές δυσλειτουργίες.

Μια δεύτερη παράλληλη εκδήλωση θα επικεντρωθεί στην προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στο διεθνές εμπόριο αγροδιατροφής. Θα αναλυθούν τρέχουσες πολιτικές και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που ανταποκρίνονται στο φύλο και θα εξεταστούν προοπτικές για τη δημιουργία ενός χωρίς αποκλεισμούς και κοινωνικά βιώσιμου αγροτικού εμπορίου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η Σύνοδος είναι ανοιχτή σε όλα τα μέλη του FAO καθώς και σε παρατηρητές. Το CCP συνεδριάζει συνήθως κάθε δύο χρόνια ή κατόπιν εντολής των μελών και του Γενικού Διευθυντή του FAO.

Πρωτοβουλίες FAO για τη διασφάλιση διαφάνειας στις αγορές

Ο FAO παρέχει αξιόπιστα δεδομένα, παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις και προωθεί συστάσεις πολιτικής για τη βελτίωση των αγορών. Το σύστημα AMIS του G20 και το Παγκόσμιο Σύστημα Πληροφοριών (GIEWS) διασφαλίζουν τη διαφάνεια στην αγορά τροφίμων, ενώ η συνεργασία FAO-ΟΟΣΑ μέσω του Agricultural Outlook προσφέρει μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για τη ζήτηση, την προσφορά και τις τιμές, συμβάλλοντας στις πολιτικές αποφάσεις.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία