BACK TO
TOP
Διεθνή

Διαταραχή στο εμπόριο με Βραζιλία φέρνει ο νόμος ΕΕ για αποψίλωση δασών

Την αναθεώρηση του κανονισμού της Ε.Ε για την αποψίλωση των δασών που αναμένεται να εφαρμοστεί στο τέλος του έτους, ζητά η Βραζιλία από την Κομισιόν, προκειμένου να αποφευχθούν ζημιές στο εξαγωγικό της εμπόριο.

diataraxh-emporio-Brazilia

23
0

Σε επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που περιήλθε σε γνώση του Reuters, η κυβέρνηση της Βραζιλίας αναφέρει ότι ο νόμος EUDR που απαγορεύει την εισαγωγή προϊόντων που συνδέονται με την καταστροφή των δασών  θα μπορούσε να επηρεάσει σχεδόν το ένα τρίτο των εξαγωγών της Βραζιλίας στην ΕΕ.

Ο νόμος που ψηφίστηκε το 2022 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίθηκε τον περασμένο Ιούνιο, δίνοντας προθεσμία 18 μηνών στις εταιρείες για να προσαρμοστούν. Ο νόμος αφορά προϊόντα όπως σόγια, βόειο κρέας, φοινικέλαιο, καφέ, κακάο, καουτσούκ, ξύλο και τα παράγωγα, συμπεριλαμβανομένων των δερμάτων και των επίπλων.

«Η Βραζιλία είναι ένας από τους κύριους προμηθευτές στην ΕΕ των περισσότερων προϊόντων που καλύπτονται από τη νομοθεσία, τα οποία αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 30% των εξαγωγών μας στο κοινοτικό μπλοκ», αναφέρεται στην επιστολή που υπογράφουν οι υπουργοί Γεωργίας και Εξωτερικών.

«Για να αποφευχθεί ο αντίκτυπος στις εμπορικές μας σχέσεις, ζητάμε από την ΕΕ να μην εφαρμόσει τον EUDR (ΕΕ Κανονισμός χωρίς αποψίλωση δασών) στα τέλη του 2024 και να επανεξετάσει επειγόντως την προσέγγισή της στο θέμα», αναφέρει το σημείωμα των υπουργών.

Οι εξαγωγές της Βραζιλίας αυτών των προϊόντων το 2023 έφτασαν τα 46,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, Βιομηχανίας και Εξωτερικού Εμπορίου. Το EUDR θα μπορούσε να επηρεάσει περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξαγωγές, υπολογίζει η κυβέρνηση.

«Θεωρούμε ότι το EUDR είναι ένα μονομερές και τιμωρητικό μέσο που αγνοεί τους εθνικούς νόμους για την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών», καταγγέλλει η επιστολή, προσθέτοντας ότι ο ευρωπαϊκός νόμος κάνει διακρίσεις σε βάρος χωρών με δασικούς πόρους και αυξημένο κόστος για παραγωγούς και εξαγωγείς.

Ο κανονισμός EUDR πιθανα θα επηρεάσει και τις εμπορικές συνομιλίες της ΕΕ με τη Βραζιλία και τους εταίρους της στο εμπορικό μπλοκ της Mercosur της Νότιας Αμερικής.

Οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Νότιας Αμερικής που συναντήθηκαν στη Μπραζίλια την περασμένη εβδομάδα δήλωσαν ότι σημείωσαν «σημαντική πρόοδο» στα επίμαχα ζητήματα που εμπόδιζαν την πολυαναμενόμενη συμφωνία ΕΕ-Mercosur.

Ενώ η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου είναι ξεχωριστή από την συμφωνία που αφορά την αποψίλωση των δασών, οι Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ο νόμος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της ποσόστωσης γεωργικών προϊόντων της χώρας τους στην ΕΕ και θα  ζητήσουν κάποια μορφή αποζημίωσης εάν εφαρμοστεί ο ευρωπαϊκός νόμος.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία