BACK TO
TOP
Διεθνή

Έκκληση FAO για βιώσιμα συστήματα αγροδιατροφής και συνεργασία στη G20

Μεγαλύτερη συνεργασία εντός της οικογένειας των εθνών της G20, ζήτησε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), QU Dongyu κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη Σύνοδο της G20 στη Βραζιλία, καθώς οι παγκόσμιοι στόχοι για την πείνα παραμένουν ανησυχητικά απρόσιτοι.

aav_a

21
0

Στην εναρκτήρια ομιλία του στην Υπουργική Σύνοδο της Ομάδας Εργασίας Γεωργίας της G20 (AWG) στο Chapada dos Guimarães της Βραζιλίας, ο Qu υπενθύμισε στο ακροατήριο ότι 733 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εξακολουθούν να υποσιτίζονται, γεγονός που σημαίνει ότι η επίτευξη του στόχου για μηδενική πείνα απέχει πολύ.

Ενώ έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, ο Γενικός Διευθυντής σημείωσε ότι η πείνα εξακολουθεί να αυξάνεται στην Αφρική και παραμένει σχετικά αμετάβλητη στην Ασία.

Η κλιματική αλλαγή, οι οικονομικοί κλυδωνισμοί και οι συγκρούσεις είναι σημαντικοί παράγοντες της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και προκαλούν «διατροφικές κρίσεις τέτοιας κλίμακας που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και πολλά χρόνια», είπε ο Qu.

Στο Σουδάν, για παράδειγμα, εκτιμάται ότι πάνω από 25 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου. Στη Γάζα, ολόκληρος ο πληθυσμός των 2,2 εκατομμυρίων ανθρώπων συνεχίζει να χρειάζεται επείγουσα επισιτιστική και βιοποριστική βοήθεια. Εν τω μεταξύ, στο Αφγανιστάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Μιανμάρ, το Νότιο Σουδάν, το Πακιστάν, την Αϊτή και τη Νιγηρία, πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι σε κάθε χώρα αντιμετωπίζουν επισιτιστική έκτακτη ανάγκη.

«Δεν μπορούμε να τους απογοητεύσουμε», είπε ο Γενικός Διευθυντής. «Πρέπει να εντείνουμε την επισιτιστική βοήθεια, ενώ αναπτύσσουμε και εφαρμόζουμε στρατηγικές που προστατεύουν το περιβάλλον και δημιουργούν δίκαια εισοδήματα για τους αγρότες».

Οι μικρομεσαίοι αγρότες, ειδικότερα, διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, καθώς αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90 % των παγκόσμιων εκμεταλλεύσεων, καταλαμβάνουν το 70-80 % της γεωργικής γης και παράγουν περισσότερο από το 80 % των τροφίμων παγκοσμίως σε όρους αξίας.

«Για να μετατρέψουμε τα γεωργικά μας συστήματα ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικά, χωρίς αποκλεισμούς, περισσότερο ανθεκτικά και βιώσιμα απαιτείται ισχυρότερη πολιτική δέσμευση, κοινωνική ατζέντα και συνολικές εισροές, που θα ενισχύσουν τον ρόλο των αγροτών, των μικρών παραγωγών, των αυτόχθονων πληθυσμών και των παραδοσιακών κοινοτήτων», είπε.

Συνεργασία G20

Στην ομιλία του, ο Γενικός Διευθυντής υπογράμμισε ότι μία από τις βασικές αξίες της G20 είναι να χρησιμεύσει ως τόπος συντονισμού πολιτικών μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού είναι το Σύστημα Πληροφοριών Αγροτικής Αγοράς (AMIS), που φιλοξενείται στον FAO, και τώρα αποτελεί ενοποιημένο πυλώνα της παγκόσμιας γεωργικής αγοράς.


Ο Qu υπογράμμισε επίσης την πρόοδο που σημειώθηκε στη μείωση της πείνας στη Λατινική Αμερική, ειδικά στη χώρα υποδοχής της Βραζιλίας, και την ομόφωνη υποστήριξη της G20 στην πρότασή της να ξεκινήσει μια Παγκόσμια Συμμαχία κατά του υποσιτισμού και της φτώχειας.

«Η παγκόσμια συνεργασία είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Συγχαίρω τη Βραζιλία για την επαναφορά της επισιτιστικής ασφάλειας ως βασικό θέμα στη G20 και για την προώθηση της Παγκόσμιας Συμμαχίας κατά της πείνας», δήλωσε ο Qu, προσθέτοντας ότι ο FAO υποστηρίζει την πρωτοβουλία αυτή μέσω του Μηχανισμού Υποστήριξης που φιλοξενεί στη Ρώμη και της συμμετοχής του στους τρεις πυλώνες της Συμμαχίας.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία