BACK TO
TOP
Διεθνή

Κόκκινη κάρτα στην Ουγγαρία για τις σταθερές τιμές βασικών τροφίμων βγάζει η Κομισιόν

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση που ακυρώνει την ουγγρική νομοθεσία του 2022 για τον καθορισμό σταθερών τιμών σε βασικά τρόφιμα, μετά από προσφυγή της διεθνούς εταιρείας λιανικής πώλησης SPAR. Η απόφαση, που ανακοινώθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου, έκρινε ότι το διάταγμα παραβιάζει τους κανόνες της Κοινής Οργάνωσης των Αγορών (ΚΟΑ) του μπλοκ, υπονομεύει τον ελεύθερο ανταγωνισμό και προκαλεί διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

ηαture1

24
0

Το διάταγμα της κυβέρνησης της Βουδαπέστης απαιτούσε από τους λιανοπωλητές να πωλούν προϊόντα όπως η ζάχαρη, το αλεύρι, το ηλιέλαιο, το γάλα και τα αυγά σε προκαθορισμένες τιμές, με στόχο την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και τη στήριξη των καταναλωτών. Παρά τους ευγενείς σκοπούς, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τα μέτρα δεν ήταν αναλογικά με τους στόχους και υπερέβαιναν τα απαραίτητα όρια.

«Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι το επίμαχο κυβερνητικό διάταγμα είναι ικανό να προστατεύσει τους μειονεκτούντες καταναλωτές μέσω της εγγυημένης προμήθειας βασικών τροφίμων σε προσιτές τιμές και της καταπολέμησης του πληθωρισμού, το εν λόγω διάταγμα υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη των στόχων αυτών», αναφέρεται στην απόφαση.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν η SPAR, κατέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ουγγαρίας κατά των εθνικών αρχών για την επιβολή προστίμου λόγω μη συμμόρφωσης με το νόμο, το οποίο με τη σειρά του παρέπεμψε το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αν και η ουγγρική κυβέρνηση υποστήριξε ότι το διάταγμα είχε προσωρινό χαρακτήρα και αποσκοπούσε στη διασφάλιση προσιτών τιμών για βασικά τρόφιμα, το ΔΕΚ αποφάνθηκε την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου ότι τα μέτρα που έλαβε η Βουδαπέστη για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών για τους καταναλωτές δεν ήταν αναλογικά. Το δικαστήριο πρόσθεσε ότι οι ρυθμιζόμενες τιμές προκάλεσαν διαταραχές στην αλυσίδα τροφίμων και υπονόμευσαν την ελεύθερη πρόσβαση των επιχειρήσεων στην αγορά που εγγυάται ο κανονισμός ΚΟΑ. Αυτός διέπει την παραγωγή και το εμπόριο του μεγαλύτερου μέρους του γεωργικού τομέα της ΕΕ.

Μετά την απόφαση, ο Gergely Gulyás, προσωπάρχης του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orbán, δήλωσε στα εθνικά μέσα ενημέρωσης ότι η κυβέρνηση δεν εξεπλάγη από την απόφαση και υπερασπίστηκε τα ανώτατα όρια των τιμών, τονίζοντας ότι τα μέτρα είχαν προσωρινό χαρακτήρα.

Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που ο όμιλος SPAR αντιτίθεται στις παρεμβάσεις της ουγγρικής κυβέρνησης στην αγορά. Νωρίτερα φέτος, η Επιτροπή άρχισε να εξετάζει μια καταγγελία της SPAR και της αυστριακής κυβέρνησης σχετικά με το γεγονός ότι οι ξένες λιανεμπορικές εταιρείες υπόκεινται σε υψηλότερους φόρους σε σχέση με τους εγχώριους ανταγωνιστές τους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία