BACK TO
TOP
Διεθνή

Εξάμηνη αναβολή στους ελέγχους εισαγωγών για φρούτα και λαχανικά της ΕΕ προτείνει η Βρετανία

Η Βρετανία ανακοινώνει νέα καθυστέρηση για τους τελωνειακούς ελέγχους σε φρούτα και λαχανικά που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την εφαρμογή των μέτρων να αναβάλλεται για έξι μήνες, έως τον Ιούλιο του 2025. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra) επιβεβαίωσε ότι τα προϊόντα αυτά δεν θα υπόκεινται σε ελέγχους εισαγωγής ούτε θα χρεώνονται με τα σχετικά τέλη μέχρι την ανανεωμένη προθεσμία.

frouta-laxanika-910x521

11
0

Η απόφαση αυτή προκύπτει από την ανάγκη να δοθεί χρόνος στη νέα κυβέρνηση των Εργατικών να επανεξετάσει την προγραμματισμένη εφαρμογή των περαιτέρω ελέγχων και να ακούσει τις ανησυχίες των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις αλυσίδες εφοδιασμού εισαγωγών. Το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι τα εν λόγω προϊόντα δεν θα υπόκεινται σε ελέγχους εισαγωγής ούτε θα χρεώνονται με τα σχετικά τέλη έως την προγραμματισμένη ημερομηνία.

Η νέα διαδικασία ελέγχων, όταν εφαρμοστεί, αναμένεται να προσθέσει 200 εκατομμύρια λίρες (236,8 εκατ. ευρώ) στο κόστος της βιομηχανίας φρούτων και λαχανικών, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές, σύμφωνα με την κοινοπραξία φρέσκων προϊόντων.

Επιπλέον, επτά ομάδες προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των μήλων και των αχλαδιών, θα επανακατηγοριοποιηθούν από «μεσαίου κινδύνου» σε «χαμηλού κινδύνου». Αυτό θα επιτρέψει την ελεύθερη κυκλοφορία αυτών των εμπορευμάτων στη Βρετανία από την ΕΕ από τις 30 Ιανουαρίου 2025.

Η Βρετανία, η οποία ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ το 2016, αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της αποσυμφόρησης των αλυσίδων εφοδιασμού και της ανέγερσης των τελωνειακών συνόρων, με την εφαρμογή νέων κανόνων να προχωράει σταδιακά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία