BACK TO
TOP
Διεθνή

Σχέδιο εντός 100 ημερών για το μέλλον της γεωργίας καλείται να φέρει ο νέος Επίτροπος Χάνσεν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανέθεσε την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου στον νέο Επίτροπο Γεωργίας, Κρίστοφερ Χάνσεν να αναπτύξει ένα όραμα για τον τομέα εντός των πρώτων 100 ημερών της θητείας του, δηλαδή έως τον Μάρτιο του 2025.

77eba38a-f56a-4457-aefd-ed7d57480864

19
1

Το επερχόμενο σχέδιο θα ενημερωθεί από τα πρόσφατα αποτελέσματα του Στρατηγικού Διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ, στο πλαίσιο του οποίου οι ενδιαφερόμενοι για τα τρόφιμα ζήτησαν τη μετατόπιση από τις επιδοτήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που βασίζονται στη γη προς μεγαλύτερη στήριξη των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Η συμπερίληψη της έννοιας «τρόφιμα» στον τίτλο του χαρτοφυλακίου του Επιτρόπου Γεωργίας αντικαθιστώντας την αναφορά στην «αγροτική ανάπτυξη» της προηγούμενης θητείας- δεν σημαίνει ότι ο νέος Επίτροπος θα αναλάβει επίσης αρμοδιότητες που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων, όπως προσδοκούσαν  ορισμένοι ενδιαφερόμενοι φορείς.

Η ασφάλεια των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της κρίσιμης νομοθεσίας για τον γεωργικό τομέα, όπως οι νέες τεχνικές γονιδιακής επεξεργασίας και τα φυτοφάρμακα, θα παραμείνει στο πεδίο εφαρμογής του Επιτρόπου Υγείας, ο οποίος  θα είναι ο Ολιβέρ Βαρχελί από την Ουγγαρία.  Στον Βαρχέλι θα ανατεθεί επίσης η πρόληψη και η μείωση της σπατάλης τροφίμων, καθώς και η βελτίωση της «βιωσιμότητας, της ασφάλειας και της οικονομικής προσιτότητας της παραγωγής τροφίμων σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα», δίνοντας έμφαση στη βιολογική παραγωγή και τον βιοέλεγχο.

Ο  επίτροπος Βάρχελι  αναμένεται να παρουσιάσει καθυστερημένα τη αναθεώρηση της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων, συμπεριλαμβανομένων νέων κανόνων για τα κλουβιά, τα σφαγεία και την επισήμανση, όλα μέρος της εμβληματικής πολιτικής της ΕΕ για τη βιώσιμη διατροφή.  Η έκθεση του Στρατηγικού Διαλόγου έχει επίσης καλέσει την Επιτροπή να υλοποιήσει αυτές τις υποσχέσεις έως το 2026. 

Σύμφωνα με το σχέδιο  της προέδρου της Κομισιόν το χαρτοφυλάκιο της γεωργίας θα υπάγεται στην ομπρέλα του εκτελεστικού αντιπροέδρου για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις, ρόλος που έχει ανατεθεί στον Ιταλό Ραφαέλε Φίττο.  Αυτό σηματοδοτεί μια στροφή προς μια προσέγγιση της γεωργίας με προσανατολισμό την οικονομία και όχι προς την εστίαση της προηγούμενης Επιτροπής στη δράση για το κλίμα.   Στην αποστολής του, ο Φίττο  έχει αναλάβει να ενισχύσει την «ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα του τομέα των τροφίμων και της γεωργίας» και να στηρίξει τους αγρότες «που το έχουν περισσότερο ανάγκη.»

Ένας άλλος υποψήφιος της Επιτροπής που πρόκειται να επηρεάσει την αγροδιατροφική πολιτική είναι η Σουηδή Jessika Roswall, η οποία θα είναι υπεύθυνη για το περιβάλλον, την ανθεκτικότητα των υδάτων και μια ανταγωνιστική κυκλική οικονομία. 

Αναμένεται να καταρτίσει τη στρατηγική της Ένωσης για τα ύδατα, μια άλλη από τις δεσμεύσεις της φον ντερ Λάιεν, η οποία έχει αποκτήσει αυξημένη σημασία καθώς οι μεσογειακές χώρες έχουν πρόσφατα ζητήσει επιτακτικά να εντείνουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ξηρασίας.

 

Να σημειωθεί ότι η έγκριση της νέας Επιτροπής εξακολουθεί να εξαρτάται από την επιβεβαίωση των ευρωβουλευτών κατά τη διάρκεια ακροάσεων που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, όπου οι υποψήφιοι πρέπει να αποδείξουν ότι είναι οι καταλληλότεροι για τους ρόλους.

 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία