BACK TO
TOP
Διεθνή

Επικίνδυνη κλιμάκωση στον Λίβανο μετά την επίθεση του Ισραήλ

Αμερικανοί και άλλοι αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για την άνευ προηγουμένου επίθεση στα μέλη της Χεζμπολάχ στον Λίβανο επιβεβαιώνουν στους New York Times ότι αυτή οργανώθηκε από το Ισραήλ και πως ήταν μία επιχείρηση που στόχευσε στην αλυσίδα εφοδιασμού.

gaza_2

21
0

Συγκεκριμένα το Ισραήλ «φύτεψε» τα εκρηκτικά μέσα σε μια νέα παρτίδα βομβητών, που κατασκευάστηκαν στην Ταϊβάν. Η Χεζμπολάχ  παρήγγειλε τους βομβητές από την Gold Apollo στην Ταϊβάν  και αυτοί παραποιήθηκαν πριν φτάσουν στον  Λίβανο , σύμφωνα με τους αξιωματούχους, που μίλησαν στην εφημερίδα. Σύμφωνα με το Axios.com η ταϊβανέζικη εταιρεία παραδέχεται ότι οι βομβητές ήταν δικοί της, αλλά υποστηρίζει ότι συναρμολογήθηκαν από ουγγρική εταιρεία με την οποία συνεργάζεται και έχει έδρα στην Βουδαπέστη 

Το εκρηκτικό υλικό και το μήνυμα στις 15:30

Οι περισσότεροι βομβητές ήταν το μοντέλο AR924 της εταιρείας, αν και τρία άλλα μοντέλα Gold Apollo συμπεριλήφθηκαν επίσης στην αποστολή.

Το εκρηκτικό υλικό, μόλις μία έως δύο ουγγιές, εμφυτεύτηκε δίπλα στην μπαταρία σε κάθε βομβητή, είπαν δύο από τους αξιωματούχους. Ενσωματώθηκε επίσης ένας διακόπτης που μπορούσε να ενεργοποιηθεί από απόσταση για να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά.

Στις 15:30 μ.μ. ώρα Λιβάνου οι βομβητές έλαβαν ένα μήνυμα που φαινόταν σαν να προερχόταν από την ηγεσία της Χεζμπολάχ, είπαν δύο από τους αξιωματούχους. Αυτό ήταν το μήνυμα ενεργοποίησε τα εκρηκτικά.

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου δήλωσε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 2.700 τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με τρεις από τους αξιωματούχους, οι συσκευές είχαν προγραμματιστεί να κάνουν ηχητικό σήμα για αρκετά δευτερόλεπτα πριν εκραγούν.

Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει καθόλου την επίθεση. Ο Αμερικανός και άλλοι αξιωματούχοι μίλησαν στους NYT υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεδομένης της ευαίσθητης φύσης της επιχείρησης.

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες στον κυβερνοχώρο που έχουν μελετήσει τα πλάνα των επιθέσεων δήλωσαν ότι ήταν σαφές ότι η ισχύς και η ταχύτητα των εκρήξεων προκλήθηκαν από ένα είδος εκρηκτικού υλικού και όχι απλά από υπερθέρμανση της μπαταρίας. «Αυτές οι συσκευές πιθανότατα τροποποιήθηκαν με κάποιο τρόπο για να προκαλέσουν τέτοιου είδους εκρήξεις – το μέγεθος και η ισχύς της έκρηξης υποδηλώνει ότι δεν ήταν μόνο η μπαταρία», δήλωσε ο Μίκο Χαϊπόνεν, ειδικός στην έρευνα στην εταιρεία λογισμικού WithSecure και σύμβουλος για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο της Europol. .

Τους χτύπησαν στην αχίλλειο πτέρνα τους

H Κέρεν Ελαζάρι, Ισραηλινός αναλυτής κυβερνοασφάλειας και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, είπε ότι οι επιθέσεις στόχευσαν ακριβώς εκεί που ήταν πιο ευάλωτη η Χεζμπολάχ. Νωρίτερα φέτος, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, περιόρισε αυστηρά τη χρήση κινητών τηλεφώνων, τα οποία θεωρούσε όλο και πιο ευάλωτα σε ισραηλινή επίθεση, σύμφωνα με ορισμένους αξιωματούχους καθώς και ειδικούς σε θέματα ασφάλειας.

«Αυτή η επίθεση τους χτύπησε στην αχίλλειο πτέρνα τους γιατί αφαίρεσε ένα κεντρικό μέσο επικοινωνίας», είπε η Ελαζάρι. «Έχουμε δει τέτοιου είδους συσκευές, βομβητές, να στοχοποιούνται στο παρελθόν, αλλά όχι σε μια τόσο εξελιγμένη επίθεση».

Πάνω από 3.000 βομβητές παραγγέλθηκαν από την εταιρεία Gold Apollo στην Ταϊβάν, είπαν αρκετοί από τους αξιωματούχους. Η Χεζμπολάχ διένειμε τους βομβητές στα μέλη της σε όλο τον Λίβανο, αλλά και σε συμμάχους της Χεζμπολάχ στο Ιράν και τη Συρία.

Ταπεινωτικό πλήγμα

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν έχουν γίνει επιθέσεις σε συσκευές επικοινωνίας. Αλλά η έκταση της συγκεκριμένης επίθεσης είναι πρωτοφανής και εκθέτει ανεπανόρθωτα τα συστήματα τόσο επικοινωνίας όσο και ασφαλείας της Χεζμπολάχ. Αναλυτές κάνουν λόγο για ένα άνευ προηγουμένου πλήγμα, που ταπεινώνει την τρομοκρατική οργάνωση.

«Είναι άνευ προηγουμένου. Η Χεζμπολάχ υπερηφανευόταν για τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας της», σχολίασε στο BBC η Έμιλι Χάρντινγκ, πρώην ανώτερη αναλύτρια της CIA. «Μια παραβίαση αυτού του μεγέθους δεν είναι μόνο σωματικά επιβλαβής, αλλά θα τους κάνει επίσης να αμφισβητήσουν ολόκληρο τον μηχανισμό ασφαλείας τους», εξήγησε η Χάρντινγκ, που συνεργάζεται πλέον με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

Στο ίδιος μήκος κύματος και η Λίνα Κατίμπ από το Chatham House, είπε πως η επίθεση «υπογραμμίζει το πόσο βαθιά το Ισραήλ έχει διεισδύσει στο δίκτυο επικοινωνιών της Χεζμπολάχ». Πρόσθεσε δε πως «η κλίμακα της τελευταίας επίθεσης είναι βαθιά ταπεινωτική για τη Χεζμπολάχ, δείχνοντας πόσο ευάλωτη είναι η ασφάλειά της  μπροστά στην εξελιγμένη ισραηλινή στρατιωτική τεχνολογία».

Πηγή:Naftemporiki.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία