BACK TO
TOP
Διεθνή

Βιώσιμη αλιεία και οικογενειακή γεωργία στο επίκεντρο της φετινής Συνόδου G20

Η G20 θέτει την αλιεία, την υδατοκαλλιέργεια και την οικογενειακή γεωργία στο επίκεντρο των συζητήσεών της για της φετινής Συνόδου G20, με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) να χαιρετίζει την ένταξη αυτών των τομέων στις φετινές προτεραιότητες.

dg-delivers-remarks-at-the-g20

11
0

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Υπουργών Γεωργίας της G20 στο Mato Grosso της Βραζιλίας, ο Γενικός Διευθυντής του FAO, QU Dongyu, τόνισε τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης στην αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης τροφίμων και την αντιμετώπιση των διατροφικών ελλείψεων, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Υπουργική Διακήρυξη της G20 αναγνώρισε τον «Γαλάζιο Μετασχηματισμό» του FAO (2022-2030) ως καθοριστικό πλαίσιο για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας. Επιπλέον, δόθηκε έμφαση σε κρίσιμα εργαλεία του FAO, όπως οι κατευθυντήριες γραμμές για βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια και μικρής κλίμακας αλιεία, καθώς και η Συμφωνία για τα Μέτρα Κράτους Λιμένα.

Τα υδρόβια τρόφιμα παρέχουν σε περισσότερους από 3,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους τουλάχιστον το 20% της μέσης κατά κεφαλήν πρόσληψης ζωικής πρωτεΐνης, μαζί με κρίσιμα βιοδιαθέσιμα μικροθρεπτικά συστατικά. Η υδατοκαλλιέργεια είναι επίσης ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος παραγωγής τροφίμων στον κόσμο, υποστηρίζοντας περίπου 600 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και με τη συνολική αξία παραγωγής να φτάνει το ρεκόρ των 472 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.

Ο Qu εξήγησε ότι ο οδικός χάρτης για το γαλάζιο  μετασχηματισμό του FAO στοχεύει να διατηρήσει τα συστήματα υδάτινων τροφίμων βιώσιμα, ανθεκτικά και χωρίς αποκλεισμούς, αντιμετωπίζοντας ζητήματα όπως η υπεραλίευση και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Η στρατηγική προτείνει μια ολιστική προσέγγιση για τα υδάτινα συστήματα τροφίμων, υποστηρίζοντας την βιώσιμη εντατικοποίηση της υδατοκαλλιέργειας, τη βελτίωση της διαχείρισης της αλιείας, τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, στρατηγικές προσαρμογής και μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, καθώς και ενίσχυση της διακυβέρνησης και των επενδύσεων στον τομέα. Στόχος είναι η εξασφάλιση θρεπτικής υδάτινης τροφής για όλους, προστατεύοντας τα υδάτινα οικοσυστήματα και υποστηρίζοντας εκείνους των οποίων η ζωή εξαρτάται από αυτά.

Ο QU Dongyu τόνισε επίσης την αναγκαιότητα τήρησης των διεθνών κανόνων για την ενίσχυση της συνεισφοράς των υδρόβιων συστημάτων τροφίμων. Σημείωσε ότι 79 χώρες, που εκπροσωπούν 105 μέλη του FAO, έχουν δεσμευτεί στη Συμφωνία για τα Μέτρα Κράτους Λιμένα, ένα κρίσιμο εργαλείο κατά της Παράνομης, Μη Κανονισμένης και Ανεξέλεγκτης (IUU) αλιείας. Ευχαρίστησε τους υπουργούς για τη συνεργασία τους με τον FAO στην αύξηση της παγκόσμιας ικανότητας εφαρμογής της συμφωνίας και ζήτησε περαιτέρω συνεργασία της G20 για την καταπολέμηση της IUU αλιείας.

Οικογενειακή γεωργία: κλειδί για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια

Στη διάρκεια της φετινής Συνόδου G20, ο Γενικός Διευθυντής του FAO, QU Dongyu, ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο της οικογενειακής γεωργίας στην επίτευξη της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας. Οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις αντιπροσωπεύουν πάνω από το 90% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων παγκοσμίως και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των συστημάτων αγροδιατροφής.

Ο QU Dongyu εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναγνώριση της σημασίας των οικογενειακών αγροτών από την G20 και επανέλαβε τη δέσμευση του FAO να τους υποστηρίξει μέσω της ανάπτυξης πολιτικής, της καινοτομίας και της ανάπτυξης ικανοτήτων.

Τόνισε επίσης την πρωτοβουλία της Δεκαετίας Οικογενειακής Γεωργίας του ΟΗΕ (2019-2028), η οποία στοχεύει στην ενίσχυση των οικογενειακών αγροκτημάτων μέσω στοχευμένων πολιτικών και επενδύσεων, ευθυγραμμισμένων με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ο FAO συνεργάζεται στενά με κυβερνήσεις, τοπικούς οργανισμούς και ιδρύματα για την αξιολόγηση των νομοθετικών και πολιτικών πλαισίων που αφορούν την οικογενειακή γεωργία. Ο οργανισμός συμμετέχει ενεργά σε πολυμερείς διαδικασίες για να κατανοήσει τις ανάγκες των οικογενειακών αγροτών σε συγκεκριμένες περιοχές και χώρες, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή όλων των σχετικών εταίρων.

«Ο FAO καλωσορίζει μια αφιερωμένη σύνοδο για την Οικογενειακή Γεωργία, παράλληλα με τις τακτικές συνεδριάσεις της Ομάδας Εργασίας για τη Γεωργία της G20, ως ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», δήλωσε ο QU, επαινώντας τη βραζιλιάνικη Προεδρία για την προώθηση του θέματος. Τόνισε επίσης τη σημασία των συλλογικών παγκόσμιων προσπαθειών, όπως η Παγκόσμια Συμμαχία της G20 κατά της πείνας και της φτώχειας, στην προσπάθεια για ένα μέλλον με επισιτιστική ασφάλεια για όλους.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία