BACK TO
TOP
Διεθνή

Σε καλύτερη μοίρα φέτος το καλαμπόκι, αυξημένες αποδόσεις κατά 11% προβλέπει η Γαλλία

Σε καλύτερη μοίρα φαίνεται να κυλά η φετινή συγκομιδή αραβόσιτου σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας, το οποίο εκτιμά αυξημένες αποδόσεις για το 2024. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην περίπτωση των λοιπών σιτηρών.

Maisanbau-1

13
0

Για τον καλαμπόκι, του οποίου η συγκομιδή πρόκειται να ξεκινήσει, το υπουργείο αύξησε την πρόβλεψή του για την παραγωγή του 2024, συμπεριλαμβανομένης της καλλιέργειας για σπόρους, σε 14,39 εκατομμύρια τόνους από αρχική πρόβλεψη 14,01 εκατομμύρια τον περασμένο μήνα.

Αυτό αντιστοιχεί σε 11% πάνω από την περσινή σοδειά, καθώς οι αγρότες στράφηκαν στον αραβόσιτο, μια ανοιξιάτικη καλλιέργεια, καθώς οι καθυστερημένες ή ανανεωμένες φυτεύσεις λόγω των βρεγμένων χωραφιών επηρέασαν αρνητικά άλλες καλλιέργειες.

Όσον αφορά το κριθάρι, οι προβλέψεις για τη φετινή παραγωγή μειώθηκαν σε 10,05 εκατομμύρια τόνους έναντι 10,40 εκατομμυρίων που εκτιμήθηκαν τον περασμένο μήνα, 18% χαμηλότερα από την περσινή συγκομιδή. Ειδικότερα, η παραγωγή χειμερινού κριθαριού αναμένεται να μειωθεί κατά 28% σε 7,0 εκατομμύρια τόνους, ενώ το εαρινό κριθάρι αναμένεται αυξηθεί κατά 18% σε 3,05 εκατομμύρια τόνους.

Σε μια πρώτη πρόβλεψη παραγωγής για τη φετινή καλλιέργεια ζαχαρότευτλων, το υπουργείο προσδιόρισε την παραγωγή σε 34,38 εκατομμύρια τόνους, αύξηση 8,4% από 31,73 εκατομμύρια το 2023.

Η παραγωγή ελαιοκράμβης το 2024 καθορίστηκε σε 3,95 εκατομμύρια τόνους, ελαφρώς πάνω από 3,94 εκατομμύρια που εκτιμήθηκε τον περασμένο μήνα, αλλά σχεδόν 8% χαμηλότερα από το περσινό επίπεδο.

Το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας μείωσε και πάλι την εκτίμησή του για την παραγωγή μαλακού σιταριού της χώρας το 2024, που αναμένεται τώρα 27% κάτω από τον όγκο του περασμένου έτους, καθιστώντας την μια από τις χειρότερες συγκομιδές των τελευταίων 40 ετών στον μεγαλύτερο παραγωγό σιτηρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υγρός καιρός από το περασμένο φθινόπωρο στη Γαλλία έχει καθυστερήσει τις φυτεύσεις, έχει βλάψει την ανάπτυξη των φυτών και έχει αυξήσει τις ασθένειες των καλλιεργειών, ωθώντας τους παρατηρητές να μειώνουν τακτικά τις εκτιμήσεις για τις σοδειές.

Ως εκ τούτου, το υπουργείο μείωσε την εκτίμησή του για την καλλιέργεια μαλακού σιταριού το 2024 σε 25,78 εκατομμύρια μετρικούς τόνους από 26,32 εκατομμύρια τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας τον χαμηλότερο όγκο από το 1986. Η νέα εκτίμηση ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των Γάλλων αναλυτών, οι οποίοι εκτιμούν τη συγκομιδή μεταξύ 25 και 26 εκατομμυρίων τόνων.

Με πληροφορίες από Reuters

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία