BACK TO
TOP
Διεθνή

Με το βλέμμα στις συστάσεις Ντράγκι το σχέδιο 100 πρώτων ημερών του νέου Επίτροπου Γεωργίας

Γεμάτες προκλήσεις θα είναι οι πρώτες 100 ημέρες της θητείας του για τον νέο Επίτροπο Γεωργίας της Ε.Ε Κρίστοφερ Χάνσεν, ο οποίος θα πρέπει να αναπτύξει το όραμα του για την μελλοντική αγροτική πολιτική ξεπερνώντας την κατακερματισμένη προσέγγιση του προκατόχου του που προκάλεσε περιττή πόλωση και οδήγησε σε μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αγροτών σε 17 κράτη μέλη.

1681910177906_20230419_EP-148888A_EGZ_0020-scaled

277
0

Το επερχόμενο σχέδιο θα λάβει υπόψη του τα πρόσφατα αποτελέσματα του Στρατηγικού Διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ, στο πλαίσιο του οποίου οι ενδιαφερόμενοι για τα τρόφιμα ζήτησαν τη μετατόπιση από τις επιδοτήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που βασίζονται στη γη προς μεγαλύτερη στήριξη των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Το γεγονός ότι το χαρτοφυλάκιο της γεωργίας θα υπάγεται στην ομπρέλα του εκτελεστικού αντιπροέδρου για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις, ρόλος που έχει ανατεθεί στον Ιταλό Ραφαέλε Φίττο αν μη τι άλλο σηματοδοτεί μια στροφή προς μια προσέγγιση της γεωργίας με προσανατολισμό την οικονομία και όχι προς την εστίαση της προηγούμενης Επιτροπής στη δράση για το κλίμα. 

Παρότι, η επιστολή καθηκόντων που έδωσε η πρόεδρος της Κομισιόν στον Κρίστοφ Χάνσεν είναι γενική σε πολλά σημεία, εντούτοις αφήνει ένα ευρύ περιθώριο ελιγμών στον νέο Επίτροπο που θα πρέπει να υλοποιήσει την ατζέντα απλούστευσης και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα του κλάδου μαζί με την εξεύρεση τρόπων μόχλευσης ιδιωτικής χρηματοδότησης. Υπογραμμίζεται η ετοιμότητα για τον κλιματικό κίνδυνο και η ανάπτυξη εργαλείων για τη διαχείριση κρίσεων.

Μια σημαντική πρόκληση θα είναι το να διαμορφώσει και να εφαρμόσει το δικό του όραμα, ενσωματώνοντας επίσης τις συστάσεις της έκθεσης του Ντράγκι για τις επείγουσες ανάγκες ανταγωνιστικότητας του κλάδου. Αυτό είναι πιθανό να αποτελέσει και σημείο αμφισβήτησης κατά τη διάρκεια των ακροάσεων που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα μέχρι να κλειδώσει η θέση του τον Νοέμβριο, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες αντιδράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε αυτήν την έκθεση.

Ένταση αναμένεται και για την εμπορική ατζέντα. Καθώς οι διαπραγματευτές εργάζονται για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας με τη Mercosur, όπου οι όποιες δηλώσεις του ορισθέντος Επιτρόπου σχετικά με την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών και, γενικότερα, την αμοιβαιότητα των προτύπων στην εμπορική στρατηγική της ΕΕ θα παρακολουθούνται στενά από τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η επιστολή της αποστολής τονίζει ξεκάθαρα ότι ο Επίτροπος για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα θα συνεργαστεί στενά με τον Επίτροπο Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς (Σλοβακία) για να διασφαλίσει την αμοιβαιότητα και ίσους όρους ανταγωνισμού σε διεθνές επίπεδο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία