BACK TO
TOP
Διεθνή

Φρένο στα εισαγόμενα τρόφιμα με απαγορευμένες δραστικές ουσίες βάζει το Ευρωκοινοβούλιο

Φρένο στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες που περιέχουν απαγορευμένες δραστικές ουσίες επιχειρεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς απέρριψε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου δύο αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα επέτρεπαν την αύξηση των ορίων ανοχής.

fruits-6771933_1280

27
1

Ειδικότερα, σε ψηφοφορία που διεξήχθη την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, οι ευρωβουλευτές ενίσχυσαν τη δέσμευση για μηδενική ανοχή στα υπολείμματα απαγορευμένων ουσιών, απορρίπτοντας με συντριπτική πλειοψηφία τις προτάσεις που έφερε στο τραπέζι η Κομισιόν.

Με 522 ψήφους υπέρ, 127 κατά και 28 αποχές, οι ευρωβουλευτές ενίσχυσαν τη δέσμευση για μηδενική ανοχή στα υπολείμματα απαγορευμένων ουσιών στα εισαγόμενα τρόφιμα, απορρίπτοντας την πρόταση για αύξηση των ορίων ανοχής στις εισαγωγές εσπεριδοειδών, λαχανικών και σιτηρών από τρίτες χώρες.

Οι ευρωβουλευτές «μιλούσαν» εξ ονόματος των ευρωπαίων πολιτών «που απαιτούν την προστασία της υγείας τους» και για τους αγρότες «που αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό επιτρέποντας εισαγωγές προϊόντων που δεν πληρούν τα υγειονομικά και περιβαλλοντικά μας πρότυπα», δήλωσε ο κύριος εισηγητής του ψηφίσματος Christophe Clergeau σε δελτίο τύπου.

Όπως ανέφερε και σε ανακοίνωσή του, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιχειρεί να σταματήσουν οι εισαγωγές που περιέχουν τις  δραστικές ουσίες carbendazim, thiophanate-methylκαι cyproconazole, φιλοδοξώντας να μπει τέλος στις ολέθριες συνέπειες για τους Έλληνες αγρότες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό εισαγόμενων προϊόντων από τρίτες χώρες που δεν πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις παραγωγής με την ΕΕ.

Οι παραπάνω δραστικές ουσίες είναι απαγορευμένες στην Ε.Ε. εδώ και πολλά χρόνια, αλλά χρησιμοποιούνται  ευρέως από τρίτες χώρες που εξάγουν προϊόντα στην Ευρώπη.

Η οποιαδήποτε αυξημένη ανοχή αυτών των φυτοφαρμάκων θα έδειχνε ασυνέπεια των πολιτικών της ΕΕ απέναντι στον στόχο για μείωση της παρουσίας φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα και την προστασία της υγείας των καταναλωτών και κυρίως θα παραβίαζε την αρχή της αμοιβαιότητας των κανόνων σχετικά με τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν την καθιέρωση νέου κανονισμού που θα θέτει όλα τα ανώτατα επίπεδα υπολειμμάτων (MRL) στο «τεχνικό μηδέν» (0,01 mg/kg), εξαλείφοντας έτσι κάθε πιθανότητα ανοχής στα εισαγόμενα τρόφιμα.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία