BACK TO
TOP
Διεθνή

Διέξοδο για το νόμο περί αποψίλωσης των δασών καλείται να δώσει η Φον Ντερ Λάιεν

Σαφείς κατευθυντήριες γραμμές καλείται να δώσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προκειμένου να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την εφαρμογή του νέου κανονισμού κατά της αποψίλωσης των δασών (EUDR), ο οποίος αναμένεται να τεθεί πλήρως σε ισχύ μέχρι το Μάρτιο του 2025.

1726734064277_20240919_EP-171919A_AR2_FMA_029_MOBILE-768x450

35
1

Ο νέος νόμος έχει στόχο να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα που εισάγονται στην ΕΕ, όπως το κακάο, ο καφές, η σόγια και τα ζώα, δεν προέρχονται από περιοχές αποψιλωμένων δασών. Οι εταιρείες θα υποχρεούνται να παρέχουν γεωγραφικά δεδομένα για τις καλλιέργειές τους ως απόδειξη συμμόρφωσης.

Οι ευρωομάδες ΕΛΚ, Renew και Σοσιαλιστές πιέζουν για την άμεση δημοσίευση των κατευθυντήριων γραμμών και των συχνών ερωτήσεων που καθυστερούν, ώστε οι εταιρείες να ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες τους για την εφαρμογή του κανονισμού. Η Επιτροπή είχε δεσμευτεί να δημοσιεύσει αυτά τα έγγραφα τον Μάρτιο του 2024, μαζί με ένα σύστημα αξιολόγησης του κινδύνου αποψίλωσης των χωρών, αλλά καμία από τις υποσχέσεις δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα.

Το βασικό ερώτημα τώρα είναι πώς η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα βρει λύση για την εφαρμογή του κανονισμού κατά της αποψίλωσης των δασών, δεδομένου ότι τέθηκε επίσημα σε ισχύ τον Ιούνιο του 2023, με την τρέχουσα περίοδο να λειτουργεί ως μεταβατική φάση.

Μια πιθανή πρόταση για αναβολή της εφαρμογής θα μπορούσε να κατατεθεί πριν την ανάληψη των καθηκόντων της υποψήφιας Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Jessika Roswall, η οποία θα περάσει από ακρόαση στα τέλη Οκτωβρίου.

Μια άλλη επιλογή είναι η εισαγωγή νέου κανονισμού που θα μεταθέτει την προθεσμία συμμόρφωσης, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 30 Δεκεμβρίου 2024 ή τις 30 Ιουνίου 2025 για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Ωστόσο, η ψήφιση ενός νέου κανονισμού απαιτεί τη νομοθετική διαδικασία, με έγκριση από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια.

Εναλλακτικά, η φον ντερ Λάιεν θα μπορούσε να επιλέξει την ταχεία προώθηση των αλλαγών μέσω επείγουσας διαδικασίας, παρακάμπτοντας την έγκριση σε επίπεδο επιτροπής και στέλνοντας την πρόταση απευθείας στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, όπως έγινε νωρίτερα φέτος για τροποποιήσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία