BACK TO
TOP
Διεθνή

Μεγαλώνει η προσφορά και μειώνει 10% εξαγωγικούς δασμούς στο ρύζι η Ινδία

Η Ινδία μείωσε τους εξαγωγικούς δασμούς στο μισοβρασμένο ρύζι στο 10% από 20% νωρίτερα, δήλωσε η κυβέρνηση, καθώς τα αποθέματα στον μεγαλύτερο εξαγωγέα δημητριακών στον κόσμο αυξήθηκαν και οι αγρότες πρόκειται να μαζέψουν νέα σοδειά τις επόμενες εβδομάδες.

download_92

12
0

Η μείωση του εξαγωγικού δασμού θα μειώσει τις τιμές εξαγωγής της Ινδίας, θα ενισχύσει τις αποστολές και θα αναγκάσει ανταγωνιστικές χώρες όπως η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, το Πακιστάν και η Μιανμάρ να μειώσουν επίσης τις τιμές τους. Η Ινδία είχε επιβάλει δασμό 20% στις εξαγωγές μισοβρασμένου ρυζιού το 2023, αφού η καλλιέργεια της επηρεάστηκε από βροχοπτώσεις κάτω του κανονικού.

Η κυβέρνηση μείωσε επίσης τον εξαγωγικό δασμό για το καστανό ρύζι και το αποφλοιωμένο ρύζι στο 10%, ανέφερε η κοινοποίηση. Αυτή η μείωση θα τεθεί σε ισχύ αμέσως.

Ο εξαγωγικός δασμός στο λευκό ρύζι έχει μειωθεί στο μηδέν, αλλά η κυβέρνηση δεν διευκρίνισε εάν θα επιτραπεί σε ιδιώτες εμπόρους να εξάγουν ή εάν το εμπόριο θα περιοριστεί σε συμφωνίες μεταξύ κυβέρνησης.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κυβέρνηση κατάργησε την κατώτατη τιμή για τις εξαγωγές ρυζιού μπασμάτι για να βοηθήσει χιλιάδες αγρότες που παραπονέθηκαν για έλλειψη πρόσβασης σε προσοδοφόρες αγορές του εξωτερικού, όπως η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα αποθέματα ρυζιού στην Food Corporation of India την 1η Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 32,3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, 38,6% υψηλότερα από πέρυσι, δίνοντας στην κυβέρνηση άφθονο περιθώριο για να χαλαρώσει τους περιορισμούς των εξαγωγών ρυζιού.

Ενθαρρυμένοι από τις άφθονες βροχοπτώσεις των μουσώνων, οι αγρότες φύτεψαν ρύζι σε 41,35 εκατομμύρια εκτάρια, από 40,45 εκατομμύρια εκτάρια πέρυσι και 40,1 εκατομμύρια εκτάρια τα τελευταία πέντε χρόνια της μέσης έκτασης κάτω από το βασικό προϊόν.

Πηγή: ESM

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία