BACK TO
TOP
Διεθνή

Επίμονη ξηρασία στη Ρωσία ρίχνει προοπτικές και καθυστερεί σπορά σιτηρών

Η χειμερινή σπορά της Ρωσίας βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω της σοβαρής ξηρασίας, η οποία αναμένεται να επηρεάσει τη συγκομιδή του επόμενου έτους, δήλωσαν την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου αναλυτές και στελέχη γεωργικών εταιρειών.

ελεγκτικο1

42
0

Η εταιρεία συμβούλων Sovecon προειδοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι τα ποσοστά σποράς σιταριού στη Ρωσία έχουν πέσει σε χαμηλό 11 ετών, θολώνοντας τις προοπτικές για τη συγκομιδή σιτηρών το 2025 σε έναν σημαντικό εξαγωγέα σιταριού στον κόσμο.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση με τις χειμερινές καλλιέργειες. Φαίνεται να είναι εξαιρετικά δύσκολες , ενδεχομένως να υπάρξει και το δραματικό σενάριο», δήλωσε ο επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας IKAR, Ντμίτρι Ρίλκο, σε συνέδριο επενδυτών στον τομέα της γεωργίας.

Ο Ρίλκο είπε ότι η κατάσταση στις περιοχές του Βόλγκογκραντ και του Σαράτοφ, την τέταρτη και έκτη μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής σιτηρών της Ρωσίας, ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.

Ο Kirill Yershov, επικεφαλής της Aeon Agro, η οποία καλλιεργεί πάνω από 240.000  στρέμματα στις περιοχές Penza και Saratov της Ρωσίας, δήλωσε  ότι:«θα υπάρξουν προβλήματα» με τη συγκομιδή σιταριού το επόμενο έτος. «Μπορώ να πω ότι η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη, το έδαφος είναι ξηρό. Φυτέψαμε ακόμη λιγότερο από πέρυσι», είπε ο Yershov.

Ο Alexander Pryanishnikov από τον κατασκευαστή φυτοπροστατευτικών προϊόντων Shchelkovo Agrokhim είπε ότι οι αγρότες στις περιοχές Penza, Saratov και Mordovia στην περιοχή του Βόλγα έχουν δει πρωτοφανή ποσοστά σποράς. «Σε όλα τα χρόνια που δούλεψα με χειμερινές καλλιέργειες, δεν έχω ξαναδεί τέτοια απογοητευτική κατάσταση». είπε.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που κυμαίνονται από παγετό στις αρχές της άνοιξης έως ξηρασία έως έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν φέτος τις κύριες γεωργικές περιοχές της Ρωσίας, περιορίζοντας την άνθηση του κλάδου που τα τελευταία χρόνια σημειώνει επιτυχίες  παρά τις κυρώσεις της Δύσης.

Καθώς οι νότιες περιοχές και οι περιοχές του ποταμού Βόλγα υπέφεραν από ακραία ξηρασία τον Σεπτέμβριο, η οποία δεν αναμένεται να υποχωρήσει για άλλες δύο εβδομάδες, αρκετές περιοχές παραγωγής σιτηρών στη Σιβηρία κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των έντονων βροχοπτώσεων.

Η Ρωσία είχε μια συγκομιδή ρεκόρ 158 εκατομμυρίων μετρικών τόνων το 2022, αλλά έκτοτε έχει υποχωρήσει με 148 εκατομμύρια τόνους συγκομιδής πέρυσι και 132 εκατομμύρια τόνους αναμένεται να συγκομιστούν επίσημα φέτος.

Η IKAR μείωσε τις προβλέψεις της για τη συγκομιδή σιταριού της Ρωσίας φέτος σε 81,8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους από 82,2 εκατομμύρια τόνους και για την καλλιέργεια σιτηρών σε 124,5 εκατομμύρια τόνους από 125 εκατομμύρια τόνους.

 

Πηγή:Reuters

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία