BACK TO
TOP
Διεθνή

Καταργεί ετικέτες τροφίμων «Όχι για την ΕΕ» προς το παρόν το Ηνωμένο Βασίλειο

Η κυβέρνηση των Εργατικών στην Μεγάλη Βρετανία εξετάζει να καταργήσει μια αντιδημοφιλή πολιτική για το Brexit, η οποία απαιτεί τα τρόφιμα που πωλούνται σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία να φέρουν την ένδειξη «Όχι για την ΕΕ». Η ανατροπή της πολιτικής την τελευταία στιγμή φέρνει αντιδράσεις από τις επιχειρήσεις, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι κανόνες επισήμανσης δεν είναι μόνο απωθητικοί για τους καταναλωτές, αλλά και δαπανηροί για τους κατασκευαστές και «κατακλυσμιαίοι» για τις εξαγωγές τροφίμων.

11652441-scaled

19
0

Σύμφωνα με τα σχέδια που είχε καταρτίσει η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση, τα προϊόντα κρέατος και τα γαλακτοκομικά που πωλούνται σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να φέρουν τις ετικέτες από την 1η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. Στη συνέχεια, οι ετικέτες επρόκειτο να εφαρμοστούν σε ακόμη περισσότερα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών και των ψαριών, από τον Ιούλιο του επόμενου έτους. Οι κανόνες επισήμανσης ισχύουν ήδη για τα τρόφιμα που πωλούνται στη Βόρεια Ιρλανδία ως μέρος της συμφωνίας-πλαισίου μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ και υποτίθεται ότι διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα δεν θα  μεταφέρονται στη συνέχεια στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, χώρα μέλος της ΕΕ. Με την εφαρμογή της πολιτικής σε όλη τη Βρετανία, η κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί για υπερβολική εφαρμογή της συμφωνίας του Brexit.

Η κατάργηση της προθεσμίας του Οκτωβρίου θα γίνει δεκτή με ικανοποίηση από τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, οι οποίες διεξάγουν εδώ και μήνες εκστρατεία κατά των αλλαγών. Σε επιστολή που απέστειλαν στους υπουργούς το καλοκαίρι, οι εμπορικοί οργανισμοί τροφίμων πίεζαν την κυβέρνηση για «άμεση απόφαση να μην προχωρήσει ή, τουλάχιστον, την ανακοίνωση επίσημης εξάμηνης αναστολής ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαβουλεύσεις», παραπονούμενοι ότι είχαν μείνει «σε πλήρη εκκρεμότητα».

Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Οι υπουργοί εξετάζουν προσεκτικά τα στοιχεία που δόθηκαν στην πρόσφατη διαβούλευση σχετικά με την επισήμανση «Not for EU» σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεσμευόμαστε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της εσωτερικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις επιχειρήσεις για να διασφαλίσουμε την ομαλή ροή των εμπορευμάτων προς τη Βόρεια Ιρλανδία.».

Τέλος η κυβέρνηση των Εργατικών επιδιώκει  συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο μιας ευρύτερης «επανεκκίνησης» στις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου  ΕΕ, η οποία ενδεχομένως να καταργήσει εντελώς την ανάγκη για τις ετικέτες τροφίμων.

Πηγή:Politico

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία