BACK TO
TOP
Διεθνή

Στρατηγική για τρόφιμα υπόσχεται ο FAO στην 29η σύνοδο Επιτροπής Γεωργίας

Η 29η σύνοδος της Επιτροπής Γεωργίας (COAG) του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) ξεκίνησε τις εργασίες της στις 30 Σεπτεμβρίου στη Ρώμη, με κύριο στόχο τον μετασχηματισμό των αγροδιατροφικών συστημάτων σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει διαρκώς αυξανόμενες προκλήσεις. Με τις παγκόσμιες πιέσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η επισιτιστική ανασφάλεια, να επιδεινώνονται, η σύνοδος επικεντρώνεται στην αναζήτηση βιώσιμων λύσεων για την ενίσχυση της παραγωγής τροφίμων, τη μείωση της πείνας και τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των γεωργικών συστημάτων.

whatsapp-image-2024-09-30-at-10-50-24

19
0

Ως διοικητικό όργανο του FAO, η COAG παρέχει καθοδήγηση σε θέματα γεωργικής πολιτικής, εξετάζει παγκόσμια γεωργικά ζητήματα και τάσεις και συμβουλεύει για νέα θέματα. Οι βασικοί της ρόλοι περιλαμβάνουν την παροχή τεχνικών συμβουλών σε ζητήματα καλλιεργειών, κτηνοτροφίας, ασφάλειας τροφίμων, διατροφής, αγροτικής ανάπτυξης, και διαχείρισης φυσικών πόρων.

Η φετινή συνάντηση, η οποία διεξάγεται σε υβριδική μορφή έως τις 4 Οκτωβρίου, λαμβάνει χώρα εν μέσω σοβαρών πιέσεων από τις κλιματικές αλλαγές, τις συγκρούσεις και τις οικονομικές κρίσεις. Με μόνο έξι χρόνια να απομένουν για την επίτευξη της Ατζέντας 2030 και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), η επισιτιστική ανασφάλεια παραμένει μείζον ζήτημα, με πάνω από 730 εκατομμύρια ανθρώπους να πλήττονται από την πείνα το 2023 και 2,8 δισεκατομμύρια να αδυνατούν να εξασφαλίσουν υγιεινή διατροφή.

«Καθώς συναντιόμαστε σήμερα, υπενθυμίζουμε ότι τα αγροδιατροφικά μας συστήματα αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής. «Πρέπει όμως να θυμόμαστε επίσης ότι μπροστά μας υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες».

Ο Γενικός Διευθυντής ανέφερε τη συμμετοχή του στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου οι παγκόσμιοι ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη συλλογική δέσμευσή τους να μην αφήσουν κανέναν πίσω και να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Το Σύμφωνο για το Μέλλον, που υιοθετήθηκε στη Νέα Υόρκη, αναγνώρισε την επείγουσα ανάγκη να μετασχηματιστούν τα παγκόσμια αγροδιατροφικά συστήματα, ώστε να γίνουν πιο αποδοτικά, πιο συμπεριληπτικά, πιο ανθεκτικά και πιο βιώσιμα, τόνισε.

Στη Σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας της G7 την περασμένη εβδομάδα, ο FAO υπογράμμισε ξανά τη σημασία της επιστήμης και της καινοτομίας στη γεωργία για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την αύξηση της παραγωγής με λιγότερους πόρους, με στόχο να τραφεί ο συνεχώς αυξανόμενος πληθυσμός, ενώ παράλληλα θα μειώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ο FAO διαδραματίζει ενεργό ρόλο ενόψει της Διάσκεψης COP29, διασφαλίζοντας ότι τα αγροδιατροφικά συστήματα παραμένουν στο επίκεντρο των συζητήσεων, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής.

Για να υποστηριχθεί η μετασχηματιστική προσέγγιση του FAO στα αγροδιατροφικά συστήματα, η σύνοδος της Επιτροπής Γεωργίας (COAG) αυτή την εβδομάδα θα εξετάσει και θα δώσει συμβουλές για στρατηγικές προτεραιότητες. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η κτηνοτροφία, η προσέγγιση «Μία Υγεία», η βιώσιμη διαχείριση πλαστικών στη γεωργία, οι πόροι γης και νερού, η βιοοικονομία, οι συνδέσεις μεταξύ γεωργίας και δασοκομίας, η θέση των γυναικών στα αγροδιατροφικά συστήματα, η διατροφή, η σχέση κλιματικής αλλαγής, βιοποικιλότητας και επισιτιστικής ασφάλειας, η δυναμική των παραμελημένων και υποχρησιμοποιούμενων ειδών, καθώς και η βελτίωση της υιοθέτησης τεχνολογιών και καινοτομιών για τον μετασχηματισμό των αγροδιατροφικών συστημάτων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία