BACK TO
TOP
Διεθνή

Αναβολή για ένα χρόνο παίρνει ο νόμος της ΕΕ για τρόφιμα που συνδέονται με αποψίλωση δασών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου ότι θα προτείνει την καθυστέρηση της εφαρμογής του νόμου που απαγορεύει την εισαγωγή εμπορευμάτων που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών κατά ένα χρόνο, μετά από εκκλήσεις βιομηχανιών και κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο.

GettyImages-1461631614_0

25
0

Ο νόμος έχει χαιρετιστεί ως ορόσημο στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, αλλά χώρες και βιομηχανίες από τη Βραζιλία μέχρι τη Μαλαισία λένε ότι είναι προστατευτικός και θα μπορούσε να καταλήξει να αποκλείσει εκατομμύρια φτωχούς, μικρής κλίμακας αγρότες από την αγορά της ΕΕ.

Υπήρξαν επίσης ευρέως διαδεδομένες προειδοποιήσεις από τη βιομηχανία ότι ο κανονισμός της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών, ο επονομαζόμενος EUDR, θα διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ανέβαζε τις τιμές.

Περίπου 20 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ ζήτησαν από τις Βρυξέλλες τον Μάρτιο να περιορίσουν και πιθανώς να αναστείλουν τον νόμο, λέγοντας ότι θα βλάψει τους ίδιους τους αγρότες του μπλοκ, στους οποίους θα απαγορευόταν να εξάγουν προϊόντα που καλλιεργούνται σε αποψιλωμένη γη.

Η πρόταση θα χρειαστεί την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών, ανέφερε η Επιτροπή. Πρόσθεσε ότι θα δημοσιεύσεις σχετικά έγγραφα καθοδήγησης.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρει: «Εάν εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, ο νόμος θα εφαρμοστεί από τις 30 Δεκεμβρίου 2025 για τις μεγάλες επιχειρήσεις και από τις 30 Ιουνίου 2026 για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.»

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι εταιρείες πρέπει να συμμορφωθούν με τις νέες απαιτήσεις δέουσας επιμέλειας έως τις 30 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, ενώ οι μικρότερες εταιρείες έως τις 30 Ιουνίου 2025.

Εκτός από την πρόταση για αναβολή της εφαρμογής του κανονισμού της ΕΕ κατά της αποψίλωσης, η Επιτροπή δημοσίευσε επίσης τις πολυαναμενόμενες κατευθυντήριες γραμμές, συμπεριλαμβανομένων βασικών διευκρινίσεων σχετικά με το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού, επικαιροποιημένων Συχνών Ερωτήσεων, καθώς και της μεθοδολογίας που θα χρησιμοποιήσει για την ανάπτυξη ενός δείκτη αναφοράς για την αξιολόγηση του κινδύνου αποψίλωσης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έχουν τώρα λιγότερο από τρεις μήνες για να ολοκληρώσουν τις διοργανικές διαπραγματεύσεις. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το εγκρίνουμε το συντομότερο δυνατό», δήλωσε πηγή της Ουγγρικής προεδρίας στο Euractiv.

«Έχω κάνει εκστρατεία για την αναβολή του κανονισμού για την αποψίλωση των δασών εδώ και πολύ καιρό», σχολίασε ο υπουργός Γεωργίας της Τσεχίας Marek Výborný την απόφαση στο Euractiv, προσθέτοντας ότι οι κανόνες θα θέσουν ορισμένες επιχειρήσεις «σε επισφαλή κατάσταση.»

Ενώ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της καθυστέρησης, άλλοι, όπως η ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Ντελάρα Μπέρκχαρντ, και ένας από τους διαπραγματευτές του EUDR, την καταδίκασαν.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η συντηρητική ομάδα του ΕΛΚ γύρω από το CDU και το CSU δεν θα εκμεταλλευτεί τη νέα νομοθετική διαδικασία που άνοιξε για να συρρικνώσει τον κανονισμό», δήλωσε η Μπέρκχαρντ.

Ο Thomas Waitz, ο συντονιστής της Ομάδας των Πρασίνων/EFA στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι η παράταση θα επιτρέψει στις εταιρείες να εφαρμόσουν τους κανόνες μέχρι το επόμενο έτος. «Με την παράταση της προθεσμίας του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών, όλες οι εταιρείες θα πρέπει να μπορούν να τον εφαρμόσουν μέχρι το επόμενο έτος. Δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες.».

Σημειωτέον, οι ηγέτες της ΕΕ έχουν αμβλύνει πολλά περιβαλλοντικά μέτρα φέτος για να προσπαθήσουν να καταπνίξουν τις διαμαρτυρίες των αγροτών για μήνες για θέματα όπως οι πράσινες πολιτικές του μπλοκ και οι φθηνές εισαγωγές.

Σύμφωνα με τον νόμο EUDR θα έπρεπε, από τις 30 Δεκεμβρίου, εταιρείες που εισάγουν σόγια, βόειο κρέας, κακάο, καφέ, φοινικέλαιο, ξυλεία, καουτσούκ και συναφή προϊόντα να αποδείξουν ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τους δεν συνέβαλαν στην καταστροφή των δασών του κόσμου, διαφορετικά θα αντιμετωπίζαν βαριά πρόστιμα .

Οι εταιρείες θα πρέπει να χαρτογραφήσουν ψηφιακά τις αλυσίδες εφοδιασμού τους στο οικόπεδο όπου καλλιεργούνταν οι πρώτες ύλες τους, ακόμη και σε μικρές φάρμες σε απομακρυσμένες, αγροτικές περιοχές.

Οι επικριτές λένε ότι αυτό είναι εξαιρετικά περίπλοκο στις αλυσίδες εφοδιασμού που εκτείνονται σε όλο τον κόσμο και περιλαμβάνουν όχι μόνο εκατομμύρια αγροκτήματα αλλά πολλούς μεσάζοντες των οποίων τα δεδομένα δεν είναι εύκολα επαληθεύσιμα.

Η Eurocommerce, η οποία εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία λιανικής, δήλωσε ότι είναι ευγνώμων που η Επιτροπή αναγνώρισε τις ανησυχίες της σχετικά με τη συμμόρφωση και πιθανώς διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού.

Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι ο EUDR είναι απαραίτητη για να τερματιστεί η συμβολή του μπλοκ στην αποψίλωση των δασών, τη δεύτερη κύρια αιτία κλιματικής αλλαγής μετά την καύση ορυκτών καυσίμων.

Aντιδρούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις

Στο μεταξύ, περιβαλλοντικές οργανώσεις επέκριναν την κίνηση της Τετάρτης.  «Η Ursula von der Leyen θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιούσε η ίδια το αλυσοπρίονο. Οι άνθρωποι στην Ευρώπη δεν θέλουν προϊόντα αποψίλωσης των δασών, αλλά αυτό θα τους δώσει αυτή η καθυστέρηση», δήλωσε η Greenpeace.

Το WWF είπε ότι η καθυστέρηση έθεσε σοβαρές αμφιβολίες για τη δέσμευση της Επιτροπής να τηρήσει τις περιβαλλοντικές υποσχέσεις της ΕΕ, ενώ η ευρωπαϊκή ομάδα δασοκομικών εκστρατειών Fern, αναφέρθηκε στις πυρκαγιές που μαίνονται στον Αμαζόνιο και πέραν αυτής, κάλεσε την ΕΕ να ενισχύσει αντί να αποδυναμώσει την αποφασιστικότητά της να κάνει νόμος που χρειαζόταν απεγνωσμένα» μια πραγματικότητα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Κομισιόν διαθέσιμη εδώ.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία