BACK TO
TOP
Διεθνή

Αλματώδης αύξηση μετά από 18 μήνες του Δείκτη Τιμών Τροφίμων του FAO τον Σεπτέμβριο

Την εκτίναξη των τιμών στα τρόφιμα παγκοσμίως τον Σεπτέμβριο, τη μεγαλύτερη τους τελευταίους 18 μήνες, συμπαρασύρει το άλμα των τιμών της ζάχαρης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), τα οποία δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου.

1676617082581

29
0

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές μιας σειράς παγκόσμιων εμπορευμάτων τροφίμων, ήταν κατά μέσο όρο 124,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο, αυξημένος κατά 3,0% από τον Αύγουστο και 2,1% υψηλότερος από την αντίστοιχη τιμή του ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο κατά 10,4%. Αυτό οφείλεται στην επιδείνωση των προοπτικών καλλιέργειας στη Βραζιλία και στις ανησυχίες ότι η απόφαση της Ινδίας να άρει τους περιορισμούς στη χρήση ζαχαροκάλαμου για την παραγωγή αιθανόλης μπορεί να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα των εξαγωγών από τη χώρα.

Ο Δείκτης Τιμών Σιτηρών του FAO αυξήθηκε κατά 3,0% κατά τη διάρκεια του μήνα, καθοδηγούμενος από τις υψηλότερες τιμές εξαγωγής του σιταριού και του αραβοσίτου. Οι διεθνείς τιμές σιταριού αυξήθηκαν κυρίως λόγω των ανησυχιών για τις υπερβολικά υγρές συνθήκες στον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και αυτό αντισταθμίστηκε εν μέρει από τις ανταγωνιστικές τιμές από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Οι παγκόσμιες τιμές του καλαμποκιού αυξήθηκαν επίσης, επηρεαζόμενες από τα χαμηλά επίπεδα νερού σε βασικές συγκοινωνιακές διαδρομές κατά μήκος του ποταμού Μαδέρα στη Βραζιλία και του ποταμού Μισισιπή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Αντίθετα, ο Δείκτης Τιμών του FAO για το Ρύζι μειώθηκε κατά 0,7%, αντανακλώντας εν μέρει τις γενικά ήρεμες εμπορικές δραστηριότητες.

Ο Δείκτης Τιμών Φυτικών Ελαίων του FAO αυξήθηκε κατά 4,6% από τον Αύγουστο, με υψηλότερες τιμές για το φοινικέλαιο, τη σόγια, το ηλιέλαιο και το κραμβέλαιο. Η άνοδος των διεθνών τιμών φοινικέλαιου οφειλόταν στη χαμηλότερη από την αναμενόμενη παραγωγή στις μεγάλες χώρες παραγωγής της Νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ η ανάκαμψη στις τιμές του σογιέλαιου οφειλόταν κυρίως στη χαμηλότερη από την αναμενόμενη σύνθλιψη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών Προϊόντων του FAO αυξήθηκε κατά 3,8% τον Σεπτέμβριο, με τις τιμές να ανεβαίνουν για το πλήρες γάλα σε σκόνη, το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη, το βούτυρο και το τυρί.

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO αυξήθηκε κατά 0,4%, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών του κρέατος πουλερικών λόγω της έντονης ζήτησης εισαγωγών για το προϊόν της Βραζιλίας. Οι παγκόσμιες τιμές βοείου και χοιρινού κρέατος παρέμειναν σταθερές, ενώ αυτές για το αιγοπρόβειο κρέας υποχώρησαν ελαφρά από τα επίπεδα του Αυγούστου.

Σε ξεχωριστή έκθεση, ο FAO αύξησε οριακά την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2024 σε 2,853 δισ. τόνους από 2,851 δισ. τόνους που ήταν προηγουμένως.

Η αύξηση αυτή αντανακλά αναθεωρήσεις στις παραγωγές ρυζιού και σιταριού που αντιστάθμισαν μια μικρή μείωση της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Παράλληλα ο FAO μείωσε την πρόβλεψή του για τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών στο τέλος της περιόδου 2025 κατά 1,7 εκατ. τόνους σε 888,1 εκατ. τόνους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία