BACK TO
TOP
Διεθνή

Με ρυθμούς χελώνας κινείται η συγκομιδή γαλλικού καλαμποκιού ελέω βροχών

Η συγκομιδή του γαλλικού καλαμποκιού κινείται σε αργούς ρυθμούς φέτος, καθώς μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου οι αγρότες είχαν ολοκληρώσει μόλις το 2% της φετινής σοδειάς. Αυτή η σημαντική καθυστέρηση, που είναι κατά πολύ πίσω από τον συνηθισμένο ρυθμό, οφείλεται στις συνεχείς βροχοπτώσεις που εμποδίζουν τις αγροτικές εργασίες στον μεγαλύτερο παραγωγό σιτηρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

QYRB6ATBS5KODLUXQCGVLSK5BQ

89
0

Οι επανειλημμένες έντονες βροχοπτώσεις καθυστέρησαν όχι μόνο τη φύτευση του αραβόσιτου αλλά και οδήγησαν στη μικρότερη συγκομιδή σιταριού που έχει καταγραφεί τα τελευταία 40 χρόνια. Ο Σεπτέμβριος του 2024, ο πιο υγρός της Γαλλίας τα τελευταία 25 χρόνια, έχει δημιουργήσει αντίξοες συνθήκες, αφήνοντας πολλές καλλιέργειες μουσκεμένες και δυσχεραίνοντας τη διαδικασία συγκομιδής.

Ειδικότερα, η τρέχουσα συγκομιδή του αραβοσίτου είναι 23% πιο πίσω από τον μέσο όρο της εποχής και 26% κάτω από τις τελευταίες πέντε χρονιές για την ίδια εβδομάδα, όπως διαπιστώνει το αγροτικό γραφείο FranceAgriMer σε εβδομαδιαία έκθεση για τις καλλιέργειες δημητριακών. Οι υγρές συνθήκες καθιστούν δύσκολη την είσοδο μηχανών στα χωράφια, ενώ οι αγρότες μπορεί να επιλέξουν να αφήσουν τις καλλιέργειες να στεγνώσουν φυσικά, αποφεύγοντας το κόστος ξήρανσης μετά τη συγκομιδή.

Η πρόγνωση δείχνει ότι οι περισσότερες βροχές αναμένονται την επόμενη εβδομάδα σε μεγάλο μέρος της Γαλλίας, μετά από μια πιο ξηρή περίοδο, γεγονός που μπορεί να συνεχίσει να καθυστερεί τη διαδικασία συγκομιδής και να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή.

Ωστόσο, οι τακτικές βροχές που παρατηρήθηκαν αυτό το καλοκαίρι είχαν θετική επίδραση στις καλλιέργειες αραβοσίτου, ενισχύοντας την ανάπτυξή τους κατά τις κρίσιμες καλοκαιρινές περιόδους.

Σύμφωνα με την FranceAgriMer, περίπου το 79% της καλλιέργειας καλαμποκιού βαθμολογήθηκε ως σε καλή ή άριστη κατάσταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου, αμετάβλητη σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα, αν και μειωμένη από το 83% της περσινής χρονιάς.

Ωστόσο, οι υγρές καιρικές συνθήκες έχουν καθυστερήσει επίσης την πρώιμη σπορά των χειμερινών σιτηρών, εγείροντας ανησυχίες για την επανάληψη των πλημμυρικών συνθηκών που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο φθινόπωρο, οι οποίες είχαν οδηγήσει σε απότομη πτώση της έκτασης καλλιέργειας σίτου.

Η FranceAgriMer ανέφερε ότι μέχρι τη Δευτέρα, είχε σπαρεί μόλις το 1% της αναμενόμενης έκτασης με μαλακό σιτάρι και το 3% της προβλεπόμενης έκτασης χειμερινού κριθαριού. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι ένα τεχνικό πρόβλημα είχε οδηγήσει σε εσφαλμένα δεδομένα για την περιοχή της νοτιοδυτικής Occitanie, ενώ η σπορά πραγματοποιείται κυρίως στην περιοχή Grand Est στα βορειοανατολικά της χώρας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία