BACK TO
TOP
Διεθνή

Κόβουν κιλά και στο σιτάρι Αυστραλίας οι ασύμμετρες κλιματικές απειλές

Η ξηρασία και ο παγετός σε ορισμένες περιοχές της Αυστραλίας έχουν επιδεινώσει τις συνθήκες για τις καλλιέργειες, οπότε η συγκομιδή σιταριού είναι πιθανό να μειωθεί περισσότερο από 1 εκατομμύριο τόνους σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Reuters.

sitari_7

81
0

Οι Αυστραλοί αγρότες είχαν καλές προοπτικές για τη σοδειά τον Σεπτέμβριο, καθώς το έδαφος στις περισσότερες ζώνες καλλιέργειας είχε υγρανθεί καλά, αλλά έκτοτε οι βροχοπτώσεις ήταν αραιές, ενώ παγετοί έπληξαν τις καλλιέργειες στα νότια και νοτιοανατολικά της χώρας πριν από δύο εβδομάδες. «Ο ξηρός καιρός στις αρχές της άνοιξης στις περισσότερες περιοχές, καθώς και οι εκτεταμένοι παγετοί στη Νέα Νότια Ουαλία, τη Βικτώρια και τη Νότια Αυστραλία, είχαν αρνητικό αντίκτυπο στις εκτιμήσεις των αποδόσεων», ανέφερε το πρακτορείο τον Ροντ Μπέικερ της Αυστραλιανής Εταιρείας Προβλέψεων Καλλιέργειας.

H πρόβλεψη για τη συγκομιδή σιταριού την περίοδο 2024-2025 και τώρα πιστεύει ότι η ακαθάριστη συγκομιδή δεν θα ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια τόνους έναντι της εκτίμησης του Αυγούστου για 31,7 εκατομμύρια τόνους. Εάν οι βροχές έρθουν τον Οκτώβριο, θα μπορούσαν να αποτρέψουν περαιτέρω απώλειες, διευκρινίζει ο Rod Baker.

Ο Vitor Pistoia της Rabobank προβλέπει συγκομιδή 27-29 εκατομμυρίων τόνων έναντι εκτίμησης 30,4 εκατομμυρίων τόνων τον Αύγουστο. Υπενθυμίζει ότι οι παγετοί έπληξαν τις καλλιέργειες σιταριού σε ένα σημαντικό στάδιο ανάπτυξης των σπόρων.

Η Αυστραλία θα παράγει 26 εκατομμύρια τόνους σιταριού την περίοδο 2023-2024. Η ακαθάριστη συγκομιδή ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 29,8 εκατομμύρια τόνους κατά την πενταετία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία