BACK TO
TOP
Διεθνή

Εκριζώζεις με μέτρο και ευελιξία στις νέες άδειες φύτευσης στις προτάσεις τομέα οίνου Copa-Cogeca

Ο ευρωπαϊκός αμπελοοινικός τομέας διανύει μια περίοδο προκλήσεων, που χαρακτηρίζεται από μείωση της κατανάλωσης, μετατόπιση των προτιμήσεων των καταναλωτών και αυξανόμενες δυσκολίες στην καλλιέργεια των αμπελώνων λόγω της κλιματικής αλλαγής.

LUCA-RIGOTTI-mezzacorona-scaled

16
0

Παρά τις προκλήσεις αυτές, ο κλάδος παραμένει ηγέτης στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων, με ετήσια αξία 130 δισεκατομμυρίων ευρώ και άμεσο αντίκτυπο στην απασχόληση σε 2,9 εκατομμύρια ανθρώπους στην ΕΕ, δημιουργώντας πλούτο σε πολλές φημισμένες αμπελουργικές περιοχές.

Ως απάντηση σε αυτήν την κατάσταση, ο Luca Rigotti, αμπελουργός και πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Οίνου της Copa-Cogeca, προτείνει μια σειρά μέτρων που θα μπορούσε να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να στηρίξει τους αμπελοκαλλιεργητές. Ο Rigotti τονίζει ότι οι ενέργειες πρέπει να εκτελούνται σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και υπογραμμίζει τον ρόλο της ΕΕ ως συντονιστή διαρθρωτικών απαντήσεων που προσφέρουν μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ανάπτυξη στον τομέα.

Μάλιστα, στην  ομάδα υψηλού επιπέδου για το μέλλον του αμπελοοινικού τομέα στην ΕΕ, που δημιουργήθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρίαση στις 11 Σεπτεμβρίου μία από τις προτάσεις που τέθηκαν ήταν η δυνατότητα εκρίζωση αμπελώνων ως μέτρο έκτακτης ανάγκης στις πιο ευαίσθητες περιοχές. Για τον Rigotti, το μέτρο της εκρίζωσης είναι μια ακραία λύση που πρέπει να χρησιμοποιείται προσωρινά και μόνο σε συγκεκριμένα πλαίσια. Πιστεύει ότι αντί να εξαλειφθούν οριστικά οι αμπελώνες, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας προσωρινός μηχανισμός που θα βοηθήσει τους αμπελουργούς να ανακάμψουν από δύσκολες περιόδους χωρίς να καταστρέψει σκληρή δουλειά πολλών ετών.

Από αυτή την άποψη, η Rigotti προτείνει την προσαρμογή του συστήματος έγκρισης αναφύτευσης με παράταση της ισχύος του από 3 σε 8 χρόνια. Αυτό θα επέτρεπε στους παραγωγούς να αφήσουν το έδαφος να ξεκουραστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που θα αποφέρει οικολογικά οφέλη και θα τους έδινε χρόνο να αναλύσουν τις αλλαγές της αγοράς πριν αποφασίσουν ποιες ποικιλίες θα φυτέψουν. Τονίζει ότι αυτές οι άδειες αποτελούν ήδη μέρος των αποθεμάτων των παραγωγών και δεν θα επηρεάσουν το εθνικό όριο φύτευσης, αλλά θα βελτιώσουν την ευελιξία και την ανταπόκριση των αμπελουργών στην αστάθεια της αγοράς.

Ο Rigotti τονίζει επίσης τη σημασία των πολιτικών προώθησης και των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ) για την επιτυχία του ευρωπαϊκού τομέα. Με περισσότερες από 1.600 προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης στην ΕΕ, η προώθηση υπήρξε βασική υποστήριξη για την εισαγωγή ευρωπαϊκών προϊόντων σε νέες διεθνείς αγορές. Δηλώνει ότι είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί η υποστήριξη αυτών των εκστρατειών προβολής, όχι μόνο εκτός της ηπείρου αλλά και εντός της εσωτερικής αγοράς, προκειμένου να τονωθεί η κατανάλωση εντός της ίδιας της Ευρώπης.

Όσον αφορά την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ο Rigotti σημειώνει ότι παρόλο που ο τομέας έχει σημειώσει πρόοδο στη μείωση των περιβαλλοντικών του επιπτώσεων, η ΕΕ πρέπει να ανταποκριθεί ταχύτερα και να απλοποιήσει την εφαρμογή εθνικών μηχανισμών κρίσης, όπως η απόσταξη και η ιδιωτική αποθήκευση. Η ευελιξία στην τομεακή διαχείριση του προϋπολογισμού θα επέτρεπε επίσης τη μεταφορά αχρησιμοποίητων κεφαλαίων στο επόμενο έτος, παρέχοντας μεγαλύτερη σταθερότητα και ικανότητα προγραμματισμού.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο για τον τομεάρχη οίνου της Copa-Cogeca είναι η ανάγκη αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας του κλάδου. Με την αύξηση των επιτοκίων και του πληθωρισμού, τα περιθώρια κέρδους συρρικνώνονται, γεγονός που περιορίζει την ικανότητα για επενδύσεις και καινοτομία. Για τον Rigotti, η αντιμετώπιση αυτών των δυσκολιών είναι το κλειδί για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση νέων ευκαιριών στην αγορά.

Επιπλέον, ο Rigotti εφιστά την προσοχή στον ρόλο των οινικών συνεταιρισμών, οι οποίοι ενισχύουν τις θέσεις των παραγωγών στην αλυσίδα αξίας. Υποστηρίζει ότι αυτοί οι συνεταιρισμοί αποτελούν ουσιαστικό εργαλείο για την ανάπτυξη του κλάδου και θα πρέπει να λάβουν μεγαλύτερη υποστήριξη από τους ευρωπαίους φορείς χάραξης πολιτικής.

Εκφράζει δε την λύπη του, που κατά τις πρόσφατες ευρωπαϊκές προεκλογικές εκστρατείες, η συμβολή των συνεταιρισμών στην αγροτική ανάπτυξη δεν συζητήθηκε καθόλου. Προτείνει ότι κατά την αξιολόγηση της δημόσιας στήριξης, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το συνεταιριστικό μοντέλο και ο συνολικός κύκλος εργασιών να υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των μελών, γεγονός που θα επέτρεπε σε πολλούς συνεταιρισμούς να ταξινομηθούν ως μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και να διευκολυνθούν πρόσβαση σε μέτρα στήριξης.

Τέλος ο  Rigotti καταλήγει επισημαίνοντας ότι αυτές είναι μόνο μερικές από τις προτάσεις που ο ίδιος και η Ομάδα Εργασίας Οίνου της Copa-Cogeca παρουσίασαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την έναρξη της νέας νομοθετικής περιόδου, ελπίζοντας ότι θα τα λάβουν υπόψιν για την νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι οινοπαραγωγοί, με στόχο να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.

Πηγή: vinetur

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία