BACK TO
TOP
Διεθνή

Σχεδόν 19 εκατομμύρια τόνους εισάγει η ΕΕ για να μειώσει το έλλειμμα φυτικής πρωτεΐνης

Μια ευρεία επισκόπηση της αγοράς φυτικών πρωτεϊνών στην ΕΕ, από την προσφορά και τη ζήτηση έως τις παρεμβάσεις της ΚΑΠ και τις εθνικές πρωτοβουλίες δημοσίευσε την Τρίτη 8 Οκτωβρίου η Κομισιόν, με αφορμή τη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βερσαλλίες, όπου ζήτησε την ενίσχυση της παραγωγής φυτικών πρωτεϊνών στην ΕΕ.

what-is-plant-protein-and-how-is-it-used-5114486-hero-01-5cdb50b0205c4da1a9b75efa5f2ed198

11
0

Ο ευρωπαϊκός τομέας αροτραίων καλλιεργειών παρουσίασε το 2023-2024 την παραγωγή 64 εκατομμυρίων τόνων ακατέργαστης πρωτεΐνης, κυρίως από χονδροειδείς ζωοτροφές, δημητριακά και ελαιούχους σπόρους. Ωστόσο, η ποσότητα αυτή δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τομείς τροφίμων, ζωοτροφών και βιομηχανίας, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα, η ΕΕ εισάγει φυτικά προϊόντα που ισοδυναμούν με σχεδόν 19 εκατομμύρια τόνους ακατέργαστης πρωτεΐνης.

Πληροφορίες για την προσφορά και τη ζήτηση πρωτεϊνών στην ΕΕ

Το πρώτο κομμάτι της έκθεσης υπογραμμίζει τις βασικές πτυχές της προσφοράς και της ζήτησης φυτικών πρωτεϊνών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσον αφορά τις πηγές φυτικών πρωτεϊνών που καλλιεργούνται στην ΕΕ, οι χονδροειδείς ζωοτροφές είναι η κύρια πηγή φυτικής πρωτεΐνης προέλευσης ΕΕ και η ελαιοκράμβη είναι το κύριο φυτό πλούσιο σε πρωτεΐνες που καλλιεργείται στην ΕΕ. Παράλληλα, την ίδια στιγμή η ΕΕ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές σπόρων σόγιας, γεγονός που επισημαίνει την ανάγκη για στρατηγικές ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής. Το ενημερωτικό δελτίο περιλαμβάνει λεπτομερή δεδομένα σχετικά με τη χρήση ζωοτροφών για διάφορα είδη ζώων και τις ανάγκες τους σε εισαγόμενες φυτικές πρωτεΐνες. Παρουσιάζει, επίσης, πληροφορίες για τον ρόλο της φυτικής πρωτεΐνης στη κτηνοτροφική παραγωγή, εξετάζοντας τις διαδικασίες μετασχηματισμού και αξιοποίησής της.

Δείτε αναλυτικά το ενημερωτικό δελτίο εδώ.

Παρεμβάσεις της ΚΑΠ για τη μείωση του ελλείμματος της ΕΕ σε φυτικές πρωτεΐνες

Το δεύτερο ενημερωτικό δελτίο αναλύει τις παρεμβάσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που αποσκοπούν στη μείωση της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις εισαγωγές φυτικών πρωτεϊνών. Μάλιστα, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ, αναγνωρίζεται η σημασία των οσπρίων και καταγράφονται οι λόγοι που προβάλλουν τα κράτη μέλη για να στηρίξουν αυτές τις καλλιέργειες.

Από τα 20 Στρατηγικά Σχέδια της ΚΑΠ, σχεδόν όλα περιλαμβάνουν συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, αποτελώντας έναν από τους κύριους μηχανισμούς στήριξης του τομέα. Επιπλέον, σχεδόν όλα τα κράτη μέλη έχουν προγραμματίσει τουλάχιστον ένα οικολογικό σύστημα ή παρέμβαση γεωργοπεριβαλλοντικών και κλιματικών δεσμεύσεων για να προωθήσουν την έναρξη πρωτεϊνούχων καλλιεργειών στα αροτραία συστήματα. Παρατηρείται ότι μόνο δύο από τα κράτη μέλη έχουν αξιοποιήσει τη νέα δυνατότητα της τρέχουσας ΚΑΠ για την υλοποίηση τομεακών παρεμβάσεων στις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες.

Δείτε αναλυτικά το ενημερωτικό δελτίο εδώ.

Πρωτοβουλίες των κρατών μελών για βιώσιμη και ανθεκτική προσφορά και ζήτηση πρωτεϊνών

Το τρίτο ενημερωτικό δελτίο παρουσιάζει αρκετές εθνικές και περιφερειακές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την ανάπτυξη βιώσιμης και ανθεκτικής προσφοράς και ζήτησης πρωτεϊνών στην ΕΕ. Η μετάβαση προς πιο βιώσιμα και ανθεκτικά συστήματα απαιτεί συντονισμένες δράσεις σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, σε όλους τους τομείς πολιτικής και σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού.

Μια έρευνα που ξεκίνησε η Επιτροπή το 2023 αποκάλυψε ότι τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν ήδη αναπτύξει πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στη χρήση πρωτεϊνών για τρόφιμα και ζωοτροφές, καθώς και για την προώθηση εναλλακτικών πρωτεΐνων. Ορισμένα κράτη μέλη επενδύουν στην ολιστική προσέγγιση της αλυσίδας αξίας, εξετάζοντας όλα τα επίπεδα και τις διαδικασίες που εμπλέκονται στην παραγωγή και κατανάλωση πρωτεϊνών.

Δείτε αναλυτικά το ενημερωτικό δελτίο εδώ.

Έρευνα και καινοτομία για τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από εισαγόμενες φυτικές πρωτεΐνες

Αυτό το ενημερωτικό δελτίο καλύπτει την έρευνα και την καινοτομία για την προμήθεια πρωτεΐνης. Για να καλύψει το κενό όσον αφορά τα όσπρια και τις πρωτεΐνες, η ΕΕ έχει επενδύσει από το 2015 644 εκατομμύρια ευρώ σε 125 ερευνητικά έργα Horizon 2020 και Horizon Europe. Αυτά τα έργα στοχεύουν στην ανάπτυξη ανταγωνιστικών και βιώσιμων γεωργικών συστημάτων και τροφικών αλυσίδων, που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από εισαγόμενες φυτικές πρωτεΐνες. Εξετάζουν επίσης την καλλιέργεια οσπρίων και άλλων φυτών πλούσιων σε πρωτεΐνες για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της χρήσης πρωτεϊνών στον κτηνοτροφικό τομέα της ΕΕ και να κλείσουν τα κενά γνώσης στην ικανότητα παραγωγής και χρήσης εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης. Η ΕΕ υποστηρίζει επίσης τις επιχειρησιακές ομάδες της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας (EIP-AGRI) και τις ομάδες εστίασης του Δικτύου ΚΑΠ της ΕΕ που εργάζονται για την παραγωγή πρωτεϊνικών καλλιεργειών, τη διατροφή των ζώων ή εναλλακτικές πρωτεΐνες.

Δείτε αναλυτικά το ενημερωτικό δελτίο εδώ.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία