BACK TO
TOP
Διεθνή

«Βρείτε τα» προειδοποιεί η γαλακτοβιομηχανία της Ιρλανδίας την ΕΕ για δασμούς με Κίνα

Η γαλακτοβιομηχανία της Ιρλανδίας ζητεί δράση της ΕΕ για την άμβλυνση των επιπτώσεων στο Σινοευρωπαϊκό εμπόριο που πυροδοτούν οι δασμοί στα ηλεκτρικά οχήματα. Η Dairy Industry Ireland (DII) προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει προτεραιότητα στην ταχεία επίλυση των αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας σχετικά με τους δασμούς των ηλεκτρικών οχημάτων. Μετά την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ να επιβάλει δασμούς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κινεζικής κατασκευής, έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες για πιθανά αντίποινα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις ιρλανδικές εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων και τροφίμων προς την Κίνα.

2024-10-08t073502z_3_lynxmpek9704w_rtroptp_3_china-eu__1_

17
0

Ο Conor Mulvihill, διευθυντής της Dairy Industry Ireland, εξέφρασε την ανησυχία του για τις πιθανές επιπτώσεις στη γαλακτοβιομηχανία και την εξάρτησή της από τις κινεζικές αγορές. «Η ιρλανδική γαλακτοβιομηχανία παράγει και εξάγει σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανονισμούς τόσο της ΕΕ όσο και του ΠΟΕ», δήλωσε ο Mulvihill. «Αν και οποιαδήποτε απειλή εμπορικής διαταραχής είναι ανεπιθύμητη και η Κίνα αποτελεί βασική αγορά τόσο για τα γαλακτοκομικά προϊόντα της ΕΕ όσο και για τα ιρλανδικά γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία έχουν ένα καλά διαφοροποιημένο μείγμα προορισμών, που κατευθύνονται κυρίως στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. Επί του παρόντος, οι καταγγελίες της Κίνας επικεντρώνονται κυρίως σε ένα υποσύνολο γαλακτοκομικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τυριών».

Οι ευρύτερες επιπτώσεις αυτής της εμπορικής σύγκρουσης ώθησαν την πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ Ursula von der Leyen να υπερασπιστεί τα μέτρα δασμολόγησης των ηλεκτρικών οχημάτων, υποστηρίζοντας ότι ο τομέας είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα  της Ευρώπης. «Αυτή η έρευνα κατά των επιδοτήσεων θα είναι διεξοδική, δίκαιη και βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα», σημείωσε η ίδια και πρόσθεσε: «Θα το κάνουμε αυτό με πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεων της ΕΕ και των διεθνών υποχρεώσεών μας.»

Το Πεκίνο έχει αντιταχθεί σθεναρά στους δασμούς της ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς τους «άδικους» και «προστατευτικούς». Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την κίνηση και υπαινίσσεται ενδεχόμενα αντίποινα. Νωρίτερα φέτος, η Κίνα ξεκίνησε τη δική της έρευνα για τα γαλακτοκομικά προϊόντα της ΕΕ, η οποία θεωρείται ευρέως ως άμεση απάντηση στη διαμάχη για τους δασμούς της ΕΕ.

Η ιρλανδική γαλακτοβιομηχανία, η οποία έχει καλλιεργήσει μια ισχυρή παρουσία στην κινεζική αγορά, αντιμετωπίζει τώρα ένα αβέβαιο μέλλον, καθώς διανύει τις επιπτώσεις αυτής της γεωπολιτικής σύγκρουσης. Η γαλακτοβιομηχανία της Ιρλανδίας και υποστηρικτές της γεωργίας κάλεσαν την ΕΕ να διερευνήσει διπλωματικές οδούς για να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση στις Σινοευρωπαϊκές σχέσεις και να προσπαθήσει να εξασφαλίσει ένα σταθερό εμπόριο με την Κίνα.

Η ΕΕ στο θέμα τις σχέσεις με την Κίνα δυσκολεύεται να βρει ενιαία γραμμή , δεν είναι μόνο η Ιρλανδία που φέρνει αντιρρήσεις άλλωστε η Γερμανία από την εποχή Μέρκελ έχει εμπορικές σχέσεις με την Κίνα και ο Καγκελάριος  Όλαφ Σολτς είχε επισκεφθεί το Πεκίνο τον Απρίλιο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία