BACK TO
TOP
Διεθνή

Η «απομονωμένη» Γαλλία φέρνει πιο κοντά την εμπορική συμφωνία της ΕΕ με Νότια Αμερική

Το Παρίσι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να σταματήσει την εμπορική συμφωνία της ΕΕ με την Νότια Αμερική, καθώς κάτι τέτοιο θα έφερνε σε δύσκολη θέση τον Γάλλο πρόεδρο που είναι πολύ πιθανό να βρεθεί ξανά αντιμέτωπος με ένα μεγάλο κύμα αντιδράσεων από τους Γάλλους αγρότες.

Lula-Scholz-Germany-Brazil-GettyImages-1821307276

56
0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Ισπανία, θέλουν να προχωρήσουν  γρήγορα σε μια συμφωνία πριν από το τέλος του έτους με τις χώρες της  Mercosur.  Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε  ότι η συμφωνία πρέπει να προχωρήσει με γοργά βήματα, αναφέρει σε άρθρο του το Politico.

Ο François Chimits, οικονομολόγος στο γαλλικό ερευνητικό κέντρο CEPII δήλωσε ότι: «Είναι δύσκολο να δούμε πώς η γαλλική κυβέρνηση και η αδύναμη πολιτική υποστήριξή της στο γαλλικό κοινοβούλιο θα μπορούσαν να επιβιώσουν από μια εμπορική συμφωνία της Mercosur. Πρόκειται για ένα casus belli για τη γαλλική κοινή γνώμη, η οποία ειδικά δεν συμπαθεί το ελεύθερο εμπόριο, για να το πούμε το λιγότερο, και προστατεύει εξαιρετικά τον αγροτικό της τομέα.».

Το χρονικό περιθώριο για τους Γάλλους αξιωματούχους να ανακόψουν τη δυναμική υπέρ της συμφωνίας Mercosur στενεύει.  Συνειδητοποιώντας ότι δεν θα μπορούν πλέον να εμποδίσουν τη συμφωνία μόνοι τους ή να δημιουργήσουν συνασπισμό για να  εμποδίσουν τη συμφωνία, επικεντρώνονται στο πως να επηρεάσουν  την τελική έκβαση της συμφωνίας.

«Δεν νομίζω ότι η Γαλλία προσπαθεί να φέρει περισσότερες χώρες με το μέρος της. Υπάρχει μεγάλη πίεση από την Επιτροπή η συμφωνία συνεχίζει να προχωράει», δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος.

Σε πρόσφατες ενημερώσεις, κορυφαίοι Γάλλοι διπλωμάτες που μίλησαν με  Γάλλους αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφεραν ότι η χώρα απομονώνεται ολοένα και περισσότερο, σύμφωνα με τρία άτομα που είχαν ενημέρωση για τις συναντήσεις. Επίσης, άφησαν να εννοηθεί ότι αναμένουν ότι θα υπάρξει συμφωνία στις αρχές του επόμενου έτους.

Οι επικεφαλής διαπραγματευτές της ΕΕ και της Mercosur συναντήθηκαν από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου στη Βραζιλία σε μια προσπάθεια να προωθήσουν τις συνομιλίες. Οι υποστηρικτές της συμφωνίας εκτιμούν ότι η πρόοδος είναι επίσης πιθανή στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των κορυφαίων οικονομιών της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο τον Νοέμβριο, θέτοντας τις βάσεις για ένα τελικό παιχνίδι μέχρι το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2025.

Η εμπορική συμφωνία  που καλύπτει περισσότερους από 800 εκατομμύρια ανθρώπους και αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής  αποτέλεσε κορυφαία προτεραιότητα της προέδρου της Επιτροπής Ursula von der Leyen. Αλλά της ξέφυγε κατά την πρώτη της θητεία, αφού ο Μακρόν στάθηκε εμπόδιο στην επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών νωρίτερα φέτος.

Παρόλο που η ΕΕ και η Mercosur έκλεισαν τις επίσημες διαπραγματεύσεις το 2019, η ΕΕ ανέβαλε την υπογραφή της συμφωνίας προκειμένου να προσθέσει επιπλέον όρους για την αντιμετώπιση των ανησυχιών σχετικά με την αποψίλωση των δασών και το κλίμα και να καθησυχάσει τις ανησυχίες των Γάλλων αγροτών σχετικά με την υπεραφθονία των προϊόντων της Λατινικής Αμερικής.

Η Γαλλία επιμένει ότι δεν είναι κατά της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, αλλά απλώς θέλει να ικανοποιηθούν οι περιβαλλοντικές και γεωργικές ανησυχίες της. Πράγματι, μεγάλο μέρος της γαλλικής μεταποιητικής βιομηχανίας βρίσκεται  σε πλήρη αντίθεση με τους αγρότες και υποστηρίζει τη συμφωνία. Ένας Γάλλος διπλωμάτης αντέδρασε σε αυτό που αποκάλεσε «γελοιοποίηση της γαλλικής θέσης».

«Δεν είμαστε κατά του ελεύθερου εμπορίου. Χρειαζόμαστε μια καλή συμφωνία με όλες τις δυνατές εγγυήσεις», δήλωσε ο Γάλλος διπλωμάτης. Επιπλέον  «Ζητάμε από την Επιτροπή να συμπεριλάβει στη διαπραγμάτευση ισχυρά στοιχεία για το κλίμα, την αποψίλωση των δασώ και τις κατοπτρικές ρήτρες που προστατεύουν τα αγροτικά μας συμφέροντα, τους δίκαιους όρους ανταγωνισμού καθώς και την πρόσβαση σε κρίσιμους πρωτογενείς πόρους.» Το ανησυχητικό γεγονός για τους Γάλλους είναι ότι η υπόλοιπη ΕΕ απλώς δεν φοβάται να σταθεί απέναντι στο Παρίσι όπως συνέβαινε  παλαιότερα.

Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι: «Έχουμε θέσει τις κόκκινες γραμμές μας, αλλά η γαλλική επιρροή έχει μειωθεί και η Επιτροπή συνεχίζει να διαπραγματεύεται χωρίς τον φόβο της Γαλλίας.»

Οι εντάσεις σχετικά με τη Mercosur είναι σύμπτωμα της απώλειας της γαλλικής επιρροής στις Βρυξέλλες  με την υποστήριξη να  προέρχεται από σχετικά μικρές χώρες της ΕΕ, όπως η Αυστρία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία.

Συνοψίζοντας όπως γίνεται αντιληπτό η Γαλλία βρίσκεται σε δύσκολη θέση  στην ΕΕ για την συμφωνία Mercosur την ώρα που η Γερμανία είναι θετική. Έτσι, σε ένα ακόμη θέμα  ο Γαλλογερμανικός άξονας στην ΕΕ δείχνει να μην λειτουργεί και αυτό μόνο δυσλειτουργίες φέρνει στην λειτουργία της ΕΕ και σε όποιες ενδεχόμενες αποφάσεις.

Αντίθετος ο κλάδος αγροδιατροφής στην συμφωνία ΕΕ-Μercosur

Στο μεταξύ, την εκ νέου αντίθεση τους στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur, εξέφρασαν με αφορμή τις πρόσφατες συζητήσεις στις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου στην Βραζιλία, εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού κλάδου αγροδιατροφής, υπογραμμίζοντας ότι οι όποιες παραχωρήσεις στις χώρες της  Νότιας Αμερικής δεν ευθυγραμμίζονται με τα αυστηρά πρότυπα της ΕΕ.

Σε ανακοίνωση του αγροτοσυνεταιριστικού βραχίονα της ΕΕ Copa-Cogeca εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για τι πιθανές επιπτώσεις της συμφωνίας στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ.

Από το 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισαγάγει σημαντικά νομοθετικά κείμενα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, όπως το πακέτο Fit for 55, ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης, η οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές και άλλα υπό εξέλιξη. Αυτές οι πρωτοβουλίες που επηρεάζουν το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας δεν διασφαλίζουν την αμοιβαιότητα με τους εμπορικούς μας εταίρους ή τη συνοχή μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών πολιτικών. Αυτό δημιουργεί μια ανισορροπία, δίνοντας στους ανταγωνιστές με ασθενέστερους περιβαλλοντικούς κανονισμούς ένα αθέμιτο πλεονέκτημα της αγοράς.

Ακόμη και με ένα πρόσθετο μέσο βιωσιμότητας, το οποίο οι λεπτομέρειες του παραμένουν ασαφείς, είναι σαφές ότι οι χώρες της Mercosur δεν είναι σε θέση να υιοθετήσουν παρόμοια πρότυπα που επιβάλλονται στους ευρωπαίους αγρότες. Δεν μπορούμε να δεχτούμε μια συμφωνία που τιμωρεί τους παραγωγούς της ΕΕ για τη συμμόρφωση με αυτά τα πρότυπα, επιτρέποντας ταυτόχρονα τις εισαγωγές από χώρες που δεν αντιμετωπίζουν τις ίδιες απαιτήσεις.

Επιπλέον, αυτή η συμφωνία κινδυνεύει να προωθήσει το εμπόριο προϊόντων που σχετίζονται με την περιβαλλοντική υποβάθμιση και την απώλεια βιοποικιλότητας στις χώρες της Mercosur, ιδιαίτερα στη Βραζιλία. Αυτές οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και τη γεωργία μας. Επιπλέον, πρέπει να εξετάσουμε τις συνέπειες για την καλή διαβίωση των ζώων, καθώς τα πρότυπα που εφαρμόζονται στις χώρες της Mercosur δεν ευθυγραμμίζονται με εκείνα της ΕΕ, γεγονός που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειές μας να προωθήσουμε την ηθική μεταχείριση των ζώων.

Επιπλέον, η συμφωνία θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις διαμαρτυρίες των αγροτών σε όλη την Ευρώπη, ειδικά όσον αφορά τα ευαίσθητα προϊόντα που είναι ζωτικής σημασίας για τους τοπικούς γεωργικούς τομείς. «Πράγματι, οι κλάδοι μας αντιμετωπίζουν ήδη πολλές αβεβαιότητες. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε σε αύξηση των εισαγωγών ουκρανικών προϊόντων, σε συνδυασμό με ένα ανησυχητικό υψηλό επίπεδο κόστους ενέργειας και λιπασμάτων. Η προσθήκη της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur σε αυτό το πλαίσιο θα επιδεινώσει αυτά τα ανταγωνιστικά μειονεκτήματα χωρίς να παρέχει απτές εγγυήσεις προόδου όσον αφορά τη βιωσιμότητα.», αναφέρoυν οι Copa-Cogeca.

Τέλος, ο στρατηγικός διάλογος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αναγνωρίσει καλύτερα τη στρατηγική συνάφεια της γεωργίας και των προϊόντων διατροφής στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, να προβεί σε συνολική αναθεώρηση των διαπραγματευτικών της στρατηγικών και να επανεξετάσει τη μέθοδο διεξαγωγής αξιολογήσεων αντικτύπου πριν από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις». Η εντολή που χρησιμοποιείται σε αυτές τις διαπραγματεύσεις χρονολογείται από το 1999, ενώ παραχωρήσεις για ευαίσθητα είχαν αποφασιστεί πριν από την κρίση του Covid και τον πόλεμο της Ουκρανίας και την πιθανή ένταξή της στην ΕΕ.

«Η σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας θα ήταν επομένως αντίθετη με το πνεύμα του στρατηγικού διαλόγου για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις και θα έστελνε ένα τρομερό μήνυμα στην κοινότητα των αγροδιατροφικών προϊόντων στην αρχή της νέας εντολής της von Der Leyen», καταλήγει η ανακοίνωση των Copa-Cogeca που συνυπογράφουν οι κλάδοι:

AVEC: Ένωση Μεταποιητών Πουλερικών και Εμπορίου Πουλερικών στις χώρες της Ε.Ε

CEFS: Ευρωπαική Ένωση Μεταποιητών Ζάχαρης

CEPM:Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Παραγωγής Αραβοσίτου

CIBE: Διεθνής Συνομοσπονδία Ευρωπαίων Τευτλοπαραγωγών

COPA-COGECA: Ευρωπαϊκή Ένωση Αγροτών-Συνεταιρισμών

EUWEP: Ευρωπαϊκή Ένωση Χονδρικής αυγών, προϊόντα αυγών, πουλερικών και κυνηγιού

  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία