Σε σχετική ανακοίνωση, που δόθηκε στην δημοσιότητα στις 14 Οκτωβρίου, το Συμβούλιο προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης σε όλη την ΕΕ με στόχο την καταπολέμηση της DLDD, με στόχο την οικοδόμηση ανθεκτικότητας στην ξηρασία και την επίτευξη της ουδετερότητας της υποβάθμισης της γης (LDN) έως το 2030.
Αναγνωρίζοντας τη διασύνδεση των περιβαλλοντικών ζητημάτων, το Συμβούλιο καλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να αναδείξουν τη σημασία της αναγεννητικής διαχείρισης και διακυβέρνησης της γης στις εξωτερικές τους δράσεις. Η συνεχής δέσμευση και οι συνεργασίες στο DLDD είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση των πολύπλευρων προκλήσεων της υποβάθμισης της γης.
Συνεκτική Χρηματοδότηση
Τα συμπεράσματα αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα συνεκτικών στρατηγικών χρηματοδότησης για την υποστήριξη της βιώσιμης διαχείρισης και αποκατάστασης της γης. Το Συμβούλιο ζητά την αναθεώρηση των υφιστάμενων χρηματοδοτικών μέσων και την εξερεύνηση εναλλακτικών ιδιωτικών και μικτών πηγών χρηματοδότησης, ιδίως για τη λειτουργικότητα των δράσεων DLDD και την εφαρμογή δράσεων αποκατάστασης των οικοσυστημάτων μέσω λύσεων που βασίζονται στη φύση.
Μετασχηματισμός Συστημάτων Γεωργίας και Τροφίμων
Για την επίτευξη του LDN έως το 2030, το Συμβούλιο τονίζει την ανάγκη για μετασχηματισμό των συστημάτων γεωργίας και τροφίμων προς τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα στην ξηρασία και τις έξυπνες για το κλίμα πρακτικές. Αυτός ο μετασχηματισμός θα πρέπει να καθοδηγείται από τις 13 αρχές της αγροοικολογίας όπως ορίζονται από την ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου του FAO για την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή.
Ενίσχυση συνεργειών και συνεργασιών
Το Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του να αντιμετωπίσει τις αλληλένδετες προκλήσεις της DLDD, της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας βιοποικιλότητας, της λειψυδρίας και της ρύπανσης με συνεκτικό και ολοκληρωμένο τρόπο. Με τη 16η σύνοδο της Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα (CBD), την 29η σύνοδο της Σύμβασης Πλαισίου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) και τη 16η σύνοδο της Σύμβασης του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της ερημοποίησης (UNCCD) διαδοχικά, υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των τριών Συμβάσεων του Ρίο. Αυτή η συνεργασία θα υποστηρίξει την εφαρμογή της Ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τους σχετικούς Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Το Συμβούλιο τονίζει έντονα την ανάγκη για βελτιωμένη συνεργασία μεταξύ των CBD, UNFCCC και UNCCD σε όλα τα επίπεδα. Απαιτεί ενισχυμένες συνέργειες, ιδίως στην εφαρμογή του Παγκόσμιου Πλαισίου Βιοποικιλότητας, της Συμφωνίας του Παρισιού και του Προγράμματος Καθορισμού Στόχων για την Ουδετερότητα της Υποβάθμισης της Γης. Αυτή η συνεργασία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την εφαρμογή αποτελεσματικών εθνικών στρατηγικών που αντιμετωπίζουν τη βιοποικιλότητα, την προσαρμογή του κλίματος και την DLDD με συνεργικό τρόπο.