BACK TO
TOP
Διεθνή

Η ΕΕ εξετάζει οικονομική ενίσχυση στους Γάλλους αγρότες για να ξεπεραστεί το «κόλλημα» Mercosur

Νέο ταμείο προϋπολογισμού για να αποζημιώσει τους αγρότες για τυχόν αρνητικές επιπτώσεις από τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ελπίζοντας ότι αυτό θα κατευνάσει τη γαλλική αντίσταση στην εμπορική συμφωνία.

merc1

325
0

Το σχέδιο, που επιβεβαιώθηκε από τέσσερις αξιωματούχους, έρχεται καθώς η ΕΕ και το μπλοκ της Νότιας Αμερικής στοχεύουν να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία ορόσημο στη σύνοδο κορυφής των G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στις 18-19 Νοεμβρίου.

Το ταμείο ενίσχυσης φαίνεται να κερδίζει έδαφος στη Γαλλία, με διπλωματικές πηγές να επιβεβαιώνουν ότι η χώρα βλέπει θετικά την πρόταση, υπό την προϋπόθεση ότι οι αγρότες της θα προστατευτούν από τις επιπτώσεις των εισαγωγών.

Η συμφωνία Mercosur αναμένεται να ανοίξει τις αγορές της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Παραγουάης, της Ουρουγουάης και της Βολιβίας στους ευρωπαίους εξαγωγείς - προσφέροντας σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε μια περίοδο αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων με την Κίνα. Συνολικά, περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι και στις δύο ηπείρους αναμένεται να επωφεληθούν από την επέκταση του ελεύθερου εμπορίου.

Αν και η Γαλλία πιθανότατα δεν έχει την εξουσία να μπλοκάρει τη συμφωνία Mercosur σε επίπεδο ΕΕ, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες καθώς και στο Βερολίνο επισημαίνουν πως δεν επιθυμούν να επιβληθεί η συμφωνία χωρίς τη στήριξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να ενισχύσει τον ευρωσκεπτικισμό στην ήπειρο.

Το ταμείο αποζημίωσης για τη συμφωνία Mercosur θα μπορούσε να κατευνάσει τις ανησυχίες και άλλων επιφυλακτικών χωρών της ΕΕ, όπως η Ιρλανδία και η Αυστρία. Η ιδέα βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, ωστόσο υπάρχει προηγούμενο. Το 2021 η ΕΕ δημιούργησε αποθεματικό 5,4 δισ. ευρώ για την προσαρμογή στο Brexit, προστατεύοντας τομείς όπως η αλιεία από τις επιπτώσεις.

Παρόμοια προσπάθεια είχε προταθεί και το 2019 από τον πρώην Επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ, Phil Hogan, ο οποίος είχε εξασφαλίσει 1 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση διαταραχών της αγοράς λόγω της συμφωνίας Mercosur.

Η δημιουργία ενός νέου ταμείου εντός του υφιστάμενου προϋπολογισμού της ΕΕ παραμένει δύσκολη λόγω των περιορισμένων διαθέσιμων πόρων, ενώ ευκολότερη λύση θα ήταν να συμπεριληφθεί στο νέο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ από το 2028. Οι σχετικές συζητήσεις αναμένονται να ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο.

Δεν είναι ακόμα σαφές, ωστόσο, εάν το ταμείο αποζημίωσης θα χρειαστεί τελικά, καθώς η συμφωνία που συζητείται προσπαθεί ήδη να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των αγροτών, για παράδειγμα ορίζοντας ποσόστωση στις εισαγωγές βοείου κρέατος. Ωστόσο, το ταμείο θα μπορούσε να λειτουργήσει κατευναστικά, όπως συνέβη με το αποθεματικό προσαρμογής στο Brexit το 2021, το οποίο τελικά χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα.

Με πληροφορίες από Politico

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία