BACK TO
TOP
Διεθνή

Η Τουρκία χαλαρώνει τις εισαγωγές για το σκληρό καθώς λήγει η απαγόρευση

Η Τουρκία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αλεύρου παγκοσμίως, ανακοίνωσε την άρση των περιορισμών εισαγωγής σιταριού, ενόψει της προγραμματισμένης λήξης της απαγόρευσης την Τρίτη 15 Οκτωβρίου.

350550

58
0

Η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέχεια της αναστολής των εισαγωγών σιταριού που είχε επιβληθεί τον Ιούνιο, προκειμένου να προστατευθούν οι τοπικοί αγρότες από τις χαμηλές τιμές, να ενισχυθούν οι εγχώριες προμήθειες μέσω του Τουρκικού Κρατικού Συμβουλίου Σιτηρών (TMO) και να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τους γεωργούς.

Η Τουρκική Ομοσπονδία Αλευροποιών (TUSAF) είχε ζητήσει να επιτραπεί η εισαγωγή τουλάχιστον του 15% των ποσοστώσεων που είχε καθορίσει το συμβούλιο. Ο Haluk Tezcan, επικεφαλής της TUSAF, δήλωσε ότι οι νέοι κανόνες επιτρέπουν την εισαγωγή σιταριού για μυλωνάδες και εξαγωγείς προϊόντων, με το 85% των αγορών να γίνεται από αποθέματα του TMO, ενώ το υπόλοιπο 15% θα προέρχεται από ιδιωτικές εισαγωγές. Μάλιστα, ο επικεφαλής επιβεβαίωσε ότι οι νέοι κανονισμοί είναι ήδη σε ισχύ και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του έτους.

Παρά την απουσία επίσημης ανακοίνωσης από την Άγκυρα σχετικά με τη λήξη της απαγόρευσης, Ευρωπαίοι έμποροι σιτηρών ανέφεραν ότι η απαγόρευση είχε ανακόψει τις εισαγωγές φθηνού σιταριού, κυρίως από τη Ρωσία. Μεγάλοι όγκοι ρωσικού σιταριού έχουν ήδη αποθηκευτεί στην Τουρκία και αναμένεται να διατεθούν άμεσα στην αγορά, μόλις αρθούν πλήρως οι περιορισμοί.

Ειδικότερα, οι έμποροι βασικών εμπορευμάτων επισημαίνουν ότι σημαντικοί όγκοι ρωσικού σιταριού στάλθηκαν στην Τουρκία τους τελευταίους μήνες και αποθηκεύτηκαν σε αποθήκες, χωρίς να υπολογίζονται ως εισαγωγές μέχρι να πωληθούν στην εγχώρια αγορά. Αυτό σημαίνει ότι σημαντικά αποθέματα ρωσικού σίτου θα είναι διαθέσιμα στην τουρκική αγορά για άμεση παράδοση, εφόσον η απαγόρευση εισαγωγής χαλαρώσει.

Το Bloomberg News αναφέρει ότι, παρά την άρση της απαγόρευσης, η Τουρκία θα μπορούσε να διατηρήσει ορισμένους περιορισμούς. Το νέο σύστημα αναμένεται να βοηθήσει τη χώρα να μειώσει τα αποθέματά της, ειδικά μετά την αύξηση της προσφοράς που παρατηρήθηκε μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ρωσία και η Ουκρανία παραμένουν δύο από τους κορυφαίους προμηθευτές σιταριού παγκοσμίως, και οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του πολέμου έχουν ωθήσει σε επιπλέον αγορές. Η Τουρκία διαθέτει μια εκτενή βιομηχανία ζυμαρικών και αλευροποιίας, η οποία συνήθως εξαρτάται από σιτηρά από το εξωτερικό, υπερβαίνοντας την τοπική παραγωγή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία