BACK TO
TOP
Διεθνή

Σε κίνδυνο πoτάμια και λίμνες στην Ευρώπη, επιπτώσεις στα αστικά κέντρα και τη γεωργία

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίση λειψυδρίας και οι χώρες της ΕΕ δεν κάνουν αρκετά για να την αποτρέψουν αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της νέας μεγάλης έκθεσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος σχετικά με την κατάσταση των υδάτων της Ευρώπης.

1200x675_cmsv2_e6ac351e-f129-5285-b5e7-f6b214a36e19-8047724

61
0

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, παρουσιάζει την εικόνα μιας ηπείρου καλυμμένης με μολυσμένα ποτάμια και υποβαθμισμένο φυσικό περιβάλλον , όπου η υπερβολική χρήση του γλυκού νερού και οι επιδεινούμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θέτουν σε κίνδυνο την πρόσβαση σε αυτόν τον πιο βασικό και ουσιαστικό πόρο.

Υπάρχει  μία διαπίστωση  ότι η ΕΕ  βρίσκεται μπροστά στο φάσμα  να χάσει τους στόχους  για καθαρό νερό βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ  και αυτό θα έχει  «σοβαρές προκλήσεις για την ασφάλεια του νερού, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον», δήλωσε η Trine Christiansen του ΕΟΠ στους δημοσιογράφους πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης.

«Λόγω αυτών των πιέσεων, μπορεί απλά να μην έχουμε αρκετό νερό αρκετά καλής ποιότητας για τους πολλούς σκοπούς για τους οποίους θα θέλαμε να το χρησιμοποιήσουμε», προειδοποίησε η Christiansen.

Η υγεία των επιφανειακών υδάτων της Ευρώπης βρίσκεται σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση, σύμφωνα με την έκθεση. Τα ποτάμια και οι λίμνες της γίνονται καφέ, τα περισσότερα προστατευόμενα είδη ψαριών και αμφιβίων στην ΕΕ κινδυνεύουν να εξαφανιστούν τοπικά και οι επιβλαβείς ανθίσεις κυανοβακτηρίων αυξάνονται.

Μόνο το 37% των επιφανειακών υδάτινων σωμάτων της Ευρώπης πέτυχαν «καλή» ή «υψηλή» οικολογική κατάσταση, σύμφωνα με την οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα της ΕΕ, και μόνο το 29% πέτυχαν «καλή» χημική κατάσταση από το 2015 έως το 2021.

Παρόλο που οι χώρες κατάφεραν να αποφύγουν την επιδείνωση της κατάστασης των υδάτων της ΕΕ, «δεν διαπιστώθηκε συνολική βελτίωση» από τον τελευταίο κύκλο παρακολούθησης. Η αργή πρόοδός τους οφείλεται, εν μέρει, στην «ανεπαρκή χρηματοδότηση και την ανεπαρκή ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών στόχων στις τομεακές πολιτικές», σύμφωνα με την έκθεση.

Οι αυξανόμενες περιβαλλοντικές πιέσεις κινδυνεύουν να επιδεινώσουν περαιτέρω την ποσότητα και την ποιότητα των υδάτων. Σημαντικοί ευρωπαϊκοί ποταμοί όπως ο Δούναβης, ο Ρήνος, ο Πο και ο Έμπρο, οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για τη διαβίωση των μεγαλύτερων αστικών κέντρων και των αγροτικών περιοχών της Ευρώπης, θα «επηρεαστούν» πλέον έντονα από τις μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας.

Ο ΕΟΠ καλεί τις χώρες και τους τομείς με «σοβαρές επιπτώσεις» στο νερό, όπως η γεωργία, η ενέργεια και οι μεταφορές, να «επιταχύνουν την εφαρμογή των περιβαλλοντικών πολιτικών και πρωτοβουλιών για να επιτύχουν πιο απτές περιβαλλοντικές βελτιώσεις».

Οι χώρες της ΕΕ έχουν δεχθεί πυρά επειδή προσπαθούν να εισάγουν μεγαλύτερη ευελιξία στους κανόνες ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να τους καταστήσει πιο φιλόδοξους.

Όσον αφορά την ανθεκτικότητα των υδάτων ευρύτερα, οι κυβερνήσεις έχουν θέσει το βάρος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με 21 χώρες της ΕΕ να καλούν τον περασμένο μήνα τις Βρυξέλλες να αναλάβουν «συγκεκριμένη δράση» για την «ενίσχυση της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας των υδάτων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δεσμεύτηκε να προωθήσει μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την ανθεκτικότητα των υδάτων, αφού απέτυχε να εκπονήσει μια υποσχόμενη πρωτοβουλία για την ανθεκτικότητα των υδάτων κατά την προηγούμενη θητεία της εν μέσω διαμαρτυριών των αγροτών νωρίτερα φέτος.

Η Κρίστιανσεν επιθυμεί να δει την εισερχόμενη πρόταση της φον ντερ Λάιεν να περιστρέφεται γύρω από τρεις στόχους: μείωση της χρήσης νερού ή χημικών ουσιών, αποδοτικότερη χρήση του νερού  μεταξύ άλλων μέσω πρωτοβουλιών για την αύξηση της επαναχρησιμοποίησης του νερού  και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων της ΕΕ.

«Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να αποκαταστήσουμε την υγεία των πολύτιμων ποταμών, λιμνών, παράκτιων υδάτων και άλλων υδάτινων σωμάτων μας και να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο ζωτικός πόρος είναι ανθεκτικός και ασφαλής για τις επόμενες γενιές», δήλωσε η Leena Ylä-Mononen, εκτελεστική διευθύντρια του ΕΟΠ.

Πηγή: Politico

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία