BACK TO
TOP
Διεθνή

Οι Γάλλοι αγρότες επιστρέφουν στους δρόμους και προειδοποιούν για ευρωπαϊκή παράλυση

Στις 16 Οκτωβρίου 2024, οι Γάλλοι αγρότες βγήκαν και πάλι στους δρόμους της Τουλούζης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αθέτηση υποσχέσεων σχετικά με τις επιδοτήσεις καυσίμων και την αποζημίωση για ασθένειες κτηνοτροφικών ζώων.

shutterstock_2429349459-800x450

112
0

Ο Jérôme Bayle, ηγετική φυσιογνωμία του αγροτικού κινήματος στη νοτιοδυτική Γαλλία, προειδοποίησε ότι εάν τα αιτήματά δεν ικανοποιηθούν, οι Ευρωπαίοι αγρότες θα μπορούσαν να «παραλύσουν» όλη την ήπειρο τον Νοέμβριο, μπλοκάροντας εμπορικούς δρόμους, επιφέροντας εκτεταμένες οικονομικές επιπτώσεις.

Η διαμαρτυρία αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού κινήματος, που ενδέχεται να εξαπλωθεί σε χώρες όπως η Ισπανία, η Γερμανία και η Ιταλία. Οι αγρότες θα μπορούσαν να αποκλείσουν βασικούς εμπορικούς δρόμους, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων των Πυρηναίων μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας, όπως έκαναν τον Ιούνιο κατά τη διάρκεια μιας 24ωρης διαδήλωσης. Ισπανοί φορτηγατζήδες έχουν επίσης εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν, αυξάνοντας την πιθανότητα περαιτέρω διαταραχών.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη καθώς οι αγρότες αναμένουν την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα αιτήματά τους, μετά από περίοδο διαπραγματεύσεων πέντε μηνών. Η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Ωστόσο, οι αγρότες παραμένουν έτοιμοι να παρατείνουν τις διαμαρτυρίες τους εάν δεν είναι ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα.

Η πρόσφατη ιστορία των διαδηλώσεων είναι έντονη, με τις συγκρούσεις στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2024 να οδηγούν σε βίαιες αναμετρήσεις με την αστυνομία και με αγρότες να μπλοκάρουν αυτοκινητόδρομους και την αγορά τροφίμων Rungis.

Η κατάσταση οξύνθηκε και κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Γεωργίας στο Παρίσι, όπου εξαγριωμένοι αγρότες αντιμετώπισαν τον Πρόεδρο Μακρόν, ζητώντας την παραίτησή του και διαμαρτυρόμενοι για τις πράσινες πολιτικές της ΕΕ.

Με πληροφορίες από Euractiv και The Watchers

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία