BACK TO
TOP
Διεθνή

«Ναι» από Συμβούλιο της ΕΕ για ετήσια αναβολή του νόμου για την αποψίλωση δασών

Το «ναι» και του Συμβούλιου της ΕΕ απέσπασε η πρόταση της Κομισιόν για στοχευμένη τροποποίηση του κανονισμού για την αποψίλωση των δασών, αναβάλλοντας την ημερομηνία εφαρμογής του κατά 12 μήνες.

769041

8
0

Αυτή η αναβολή θα επιτρέψει σε τρίτες χώρες, κράτη μέλη, φορείς εκμετάλλευσης και εμπόρους να είναι πλήρως προετοιμασμένες για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον κανονισμό, και να διασφαλίσουν ότι ορισμένα αγαθά και προϊόντα που πωλούνται στην ΕΕ ή εξάγονται από την ΕΕ είναι απαλλαγμένα από την αποψίλωση των δασών. Αυτό περιλαμβάνει προϊόντα που παρασκευάζονται από βοοειδή, ξύλο, κακάο, σόγια, φοινικέλαιο, καφέ, καουτσούκ και ορισμένα από τα παράγωγά τους προϊόντα.

Δίνεται περισσότερος χρόνος για την καλύτερη προετοιμασία για την υλοποίηση

Ο κανονισμός για την αποψίλωση των δασών έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από τις 29 Ιουνίου 2023 και οι διατάξεις του πρόκειται να εφαρμοστούν από τις 30 Δεκεμβρίου 2024. Το Συμβούλιο συμφώνησε με την πρόταση της Επιτροπής να αναβληθεί η ημερομηνία εφαρμογής του κανονισμού κατά ένα έτος.

Επομένως, εάν συμφωνηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τον παρόντα κανονισμό θα είναι δεσμευτικές από:

  • 30 Δεκεμβρίου 2025, για μεγάλες επιχειρήσεις και εμπόρους
  • 30 Ιουνίου 2026, για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις

Αυτό θα έδινε ασφάλεια δικαίου, προβλεψιμότητα και επαρκή χρόνο για την ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους θέσπισης συστημάτων δέουσας επιμέλειας που καλύπτουν όλα τα σχετικά εμπορεύματα και προϊόντα. Αυτά τα συστήματα δέουσας επιμέλειας περιλαμβάνουν τον εντοπισμό των κινδύνων αποψίλωσης των δασών στις αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς και μέτρα παρακολούθησης και αναφοράς για την απόδειξη της συμμόρφωσης με τους κανόνες της ΕΕ.

Διατήρηση του στόχου χωρίς αποψίλωση των δασών

Η στοχοθετημένη τροποποίηση δεν θα επηρεάσει την ουσία των ήδη υφιστάμενων κανόνων, που είναι η ελαχιστοποίηση της συμβολής της ΕΕ στην αποψίλωση και την υποβάθμιση των δασών παγκοσμίως, επιτρέποντας μόνο τη διάθεση στην αγορά της ΕΕ ή την εξαγωγή από την ΕΕ προϊόντων χωρίς αποψίλωση. Τα προϊόντα χωρίς αποψίλωση είναι προϊόντα που έχουν παραχθεί σε γη που δεν υπόκειται σε αποψίλωση ή υποβάθμιση των δασών μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Επόμενα βήματα

Το Συμβούλιο θα ενημερώσει τώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη θέση του ενόψει της απόφασης του Κοινοβουλίου για τη θέση του. Στόχος είναι ο κανονισμός να εγκριθεί επίσημα και από τους δύο συννομοθέτες και να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, ώστε να τεθεί σε ισχύ έως το τέλος του έτους.

Να σημειωθεί ότι κύριος μοχλός της παγκόσμιας αποψίλωσης και υποβάθμισης των δασών είναι η επέκταση της γεωργικής γης, η οποία συνδέεται με την παραγωγή των εμπορευμάτων που περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού. Καθώς η ΕΕ είναι κύριος καταναλωτής τέτοιων εμπορευμάτων, μπορεί να μειώσει τη συμβολή της στην παγκόσμια αποψίλωση και υποβάθμιση των δασών διασφαλίζοντας ότι αυτά τα προϊόντα και οι σχετικές αλυσίδες εφοδιασμού είναι «χωρίς αποψίλωση των δασών».

Ο κανονισμός για την αποψίλωση των δασών εκδόθηκε το 2023 και θεσπίζει κανόνες που διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που προέρχονται από ορισμένα προϊόντα (δηλαδή καφές, κακάο, φοινικέλαιο, σόγια, βοοειδή, καουτσούκ και ξύλο), τα οποία διατίθενται στην αγορά της ΕΕ ή εξάγονται από την ΕΕ, έχουν δεν προκλήθηκαν αποψίλωση ή υποβάθμιση των δασών κατά την παραγωγή τους, έχουν παραχθεί σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία της χώρας παραγωγής και καλύπτονται από δήλωση δέουσας επιμέλειας.

Η Επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της σχετικά με την αναβολή της ημερομηνίας εφαρμογής του κανονισμού για την αποψίλωση των δασών ως απάντηση στις ανησυχίες των κρατών μελών, τρίτων χωρών, εμπόρων και φορέων εκμετάλλευσης ότι υπήρχε κίνδυνος να μην είναι σε θέση να συμμορφωθούν πλήρως με τους κανόνες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία