BACK TO
TOP
Διεθνή

Ακραίες καιρικές συνθήκες κόβουν αποδόσεις στον αραβόσιτο της Κίνας

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δεκαετιών ενδέχεται να καταγράψει η Κίνα όσον αφορά την συγκομιδή αραβόσιτου, κυρίως λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων.

2023120197d4233198684b959b4c6a517a3831e8_XxjwshE007062_20231201_CBMFN0A001

21
0

Οι φετινές καταστροφές στην παραγωγή έχουν πλήξει τον μεγαλύτερο καταναλωτή σιτηρών παγκοσμίως. Ωστόσο, τα αποθέματα είναι άφθονα και η ζήτηση είναι τόσο υποτονική που οι έμποροι δεν ανησυχούν για τις άμεσες επιπτώσεις. Παρ’ όλα αυτά, αυτό σημαίνει ότι η χώρα μπορεί να είναι ευάλωτη σε αυξανόμενες ανάγκες εισαγωγών αν οι κυβερνητικές προσπάθειες για την τόνωση της οικονομίας αποδειχθούν επιτυχείς.

Η περσινή συγκομιδή ανήλθε σε ρεκόρ 289 εκατομμυρίων τόνων, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία και η παραγωγή του 2024 μπορεί να μειωθεί μεταξύ 5 και 20 εκατομμυρίων τόνων, όπως διαπιστώνει σε σχετική έρευνά του το Bloomberg. Στη χειρότερη περίπτωση, αυτό θα σήμαινε μείωση περίπου 7%, που θα ήταν η μεγαλύτερη από το 2000, όταν η παραγωγή είχε υποχωρήσει κατά 17%.

Η συγκομιδή της Κίνας δεν θα ολοκληρωθεί πριν τον επόμενο μήνα, επομένως ο τελικός απολογισμός της παραγόμενης σοδειάς παραμένει αβέβαιη. Ωστόσο, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η ισορροπία της αγοράς δεν θα διαταραχθεί υπερβολικά ακόμη και από μία τόσο μεγάλη έλλειψη.

Οι τοπικές τιμές έχουν σημειώσει άνοδο από τα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα χαμηλά τεσσάρων ετών. Οι πλεονάζουσες συγκομιδές τα τελευταία δύο χρόνια έχουν κορεστεί την αγορά, ενώ η επιβράδυνση της Κίνας έχει αποδυναμώσει τη ζήτηση από τον τομέα της κτηνοτροφίας και τις επιχειρήσεις επεξεργασίας τροφίμων. Το ερώτημα που παραμένει ανοιχτό είναι εάν η πρόσφατη σειρά μέτρων οικονομικής τόνωσης της κυβέρνησης θα αλλάξει σημαντικά τις συνθήκες.

Αυτή τη στιγμή, οι εισαγωγές της Κίνας υπολείπονται σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, και η κυβέρνηση προβλέπει περαιτέρω μείωση. Για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, το υπουργείο Γεωργίας αναμένει αγορές από το εξωτερικό μόλις 13 εκατομμυρίων τόνων, μια απότομη πτώση από τους 19,5 εκατομμύρια τόνους που εκτιμώνται για την περίοδο 2023-2024.

Αυτή είναι μια ζοφερή πρόβλεψη για τους αγρότες στην Αμερική που προμηθεύουν τις περισσότερες από αυτές τις αποστολές, αν και δείχνει πρόοδο στην προσπάθεια της Κίνας για επισιτιστική ασφάλεια.

Το θέμα βραχυπρόθεσμα θα είναι εάν οι κινεζικές προμήθειες είναι επαρκείς για να καλύψουν τις προσπάθειες του Πεκίνου να τονώσει τη ζήτηση στην ευρύτερη οικονομία. Πέρα από αυτό, ένα ολοένα και πιο επικίνδυνο κλίμα θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες προκλήσεις για τις μελλοντικές συγκομιδές, γεγονός που θα διατηρήσει την πίεση στην κυβέρνηση να στηρίξει την προσφορά.

 
Με πληροφορίες από Bloomberg

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία