BACK TO
TOP
Διεθνή

Πολιτική συμφωνία για τα νέα όρια αλιείας στη Βαλτική Θάλασσα το 2025

Σε πολιτική συμφωνία για τα νέα όρια αλιείας όσον αφορά τα βασικά αποθέματα ιχθύων της Βαλτικής Θάλασσας που αφορούν στο έτος 2025, προχώρησαν ο υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας στο πλαίσιο του Συμβουλίου που διεξήχθη στις 21 και 22 Οκτωβρίου.

b828cff6-3896-4356-8bfa-48ae50fa43f3

21
0

Η συμφωνία για τα συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC) και τις εθνικές ποσοστώσεις για το 2025 είναι σύμφωνη με τις επιστημονικές συμβουλές που παρέχει το Διεθνές Συμβούλιο για την Εξερεύνηση της Θάλασσας (ICES) και ορίζει τις μέγιστες ποσότητες που θα επιτρέπεται να αλιεύει κάθε κράτος μέλος για κάθε απόθεμα ψαριών.

Οι υπουργοί αλιείας της ΕΕ αξιολόγησαν τόσο περιβαλλοντικούς όσο και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, με στόχο να διασφαλίσουν βιώσιμες αλιευτικές πρακτικές, υποστηρίζοντας παράλληλα τις βιοποριστικές ανάγκες των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας.

Αναλυτικά η συμφωνία προβλέπει τα εξής:

Ρέγγα

Το απόθεμα ρέγγας της Κεντρικής Βαλτικής παρουσίασε αύξηση, ξεπερνώντας το ελάχιστο βιώσιμο επίπεδο του περασμένου έτους. Οι θετικές επιστημονικές προβλέψεις ενίσχυσαν τη θέση του Συμβουλίου, το οποίο συμφώνησε να αυξήσει τις αλιευτικές δυνατότητες κατά 108%, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής.

Το Συμβούλιο υιοθέτησε επίσης τις συστάσεις της Επιτροπής σχετικά με τη ρέγγα στον Κόλπο της Ρίγας και τη ρέγγα στον Κόλπο της Βοθνίας, αυξάνοντας τα όρια αλιευμάτων κατά 10% και 21% αντίστοιχα, υπό το φως των θετικών επιστημονικών γνωμοδοτήσεων.

Στην περίπτωση της ρέγγας της Δυτικής Βαλτικής, λόγω των χαμηλών επιπέδων βιομάζας, το Συμβούλιο συμφώνησε να μεταφέρει το TAC του προηγούμενου έτους για τα αναπόφευκτα παρεμπίπτοντα αλιεύματα. Αυτό αναφέρεται σε ψάρια που αλιεύονται ακούσια κατά τη διαδικασία αλίευσης άλλων ειδών. Το Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να διατηρήσει την εξαίρεση που ισχύει επί του παρόντος όσον αφορά την παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας.

Γάδος

Καθώς τα αποθέματα γάδου τόσο στην Ανατολική όσο και στη Δυτική Βαλτική βρίσκονται σε κακή κατάσταση, το Συμβούλιο συμφώνησε να συνεχίσει τη θέσπιση TAC αποκλειστικά για παρεμπίπτοντα αλιεύματα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανάκτηση των αποθεμάτων. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, τα όρια των αλιευμάτων έχουν μειωθεί κατά 28% και 22%, αντίστοιχα. Για να συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης αυτών των αποθεμάτων, το Συμβούλιο συμφώνησε με την πρόταση της Επιτροπής να απαγορεύσει την ερασιτεχνική αλιεία γάδου σε ολόκληρη την περιοχή, λαμβάνοντας όμως υπόψη τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα.

Γλώσσα

Τα όρια αλιευμάτων για γλώσσα θα παραμείνουν αμετάβλητα σε σύγκριση με το 2024. Παρά το γεγονός ότι τα αποθέματα του ψαριού είναι υγιή, το TAC της γλώσσας λαμβάνει υπόψη την ακούσια αλίευση μπακαλιάρου που την συνοδεύει.

 το γεγονός ότι ο μπακαλιάρος αλιεύεται ακούσια κατά την αλιεία χωματίδας.

Σαρδέλα

Το Συμβούλιο συμφώνησε να μειώσει τα συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα της σαρδέλας, σύμφωνα με τις επιστημονικές συμβουλές, κατά 31%, προκειμένου να αποτραπεί η μείωση κάτω από τα βιώσιμα επίπεδα.

Σολομός

Όσον αφορά το σολομό, το Συμβούλιο αποφάσισε να μειώσει τα όρια αλιευμάτων κατά 36% στην κύρια λεκάνη απορροής και να διατηρήσει το TAC του περασμένου έτους στον Κόλπο της Φινλανδίας. Επιπλέον, η ερασιτεχνική αλιεία στην κύρια λεκάνη θα περιοριστεί στην αλίευση όχι περισσότερων από ένα δείγμα σολομού με λιπώδη πτερύγια ανά ψαρά κάθε ημέρα. Μετά την αλίευση του πρώτου δείγματος, οι ερασιτέχνες ψαράδες θα πρέπει να σταματήσουν να αλιεύουν σολομό για το υπόλοιπο της ημέρας.

Νορβηγικό σύκο

Το Συμβούλιο αποφάσισε επίσης τις αλιευτικές δυνατότητες για το σύκο Νορβηγίας στη Βόρεια Θάλασσα, ένα απόθεμα που μοιράζονται η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά από διαβουλεύσεις με το ΗΒ, οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν να ορίσουν όριο 300 τόνων ΕΕ μόνο για παρεμπίπτοντα αλιεύματα.

Επόμενα βήματα

Το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει επισήμως την απόφαση σε προσεχή σύνοδο, μόλις οριστικοποιηθεί το κείμενο σε όλες τις γλώσσες.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία