BACK TO
TOP
Διεθνή

Προκαλεί το σχέδιο EE για ταμείο αποζημίωσης αγροτών έναντι Mercosur

Καθώς πλησιάζει η προοπτική ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur στη συνεδρίαση της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο στος 18-19 Νοεμβρίου, οι Βρυξέλλες φαίνεται να έριξαν πρόταση για τη σύσταση ενός «ταμείου αποζημίωσης» με στόχο την ειρήνευση των ευρωπαίων αγροτών.

53023354118_4a0e3a93c2_c

97
1

«Για τον κλάδο μας, αυτό φαίνεται περισσότερο σαν μια ψεύτικη γρήγορη λύση παρά μια γνήσια λύση. Αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει βασικές ανησυχίες, ιδίως όσον αφορά τον αντίκτυπο σε ευαίσθητους τομείς και την έλλειψη αμοιβαιότητας στα πρότυπα παραγωγής υπό τους τρέχοντες όρους της συμφωνίας.», λένε σε ανακοίνωση τους οι ευρωπαϊκές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca.

Η προοπτική μιας εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Mercosur αντιτίθεται σθεναρά από τους ευρωπαϊκούς τομείς γεωργικών προϊόντων διατροφής μας, οι οποίοι την καταγγέλλουν ως ξεπερασμένη και ασυνάρτητη. Αυτή η συμφωνία θα διευκόλυνε την εισαγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά που απέχουν πολύ από τα πρότυπα που επιβάλλονται στους ευρωπαίους παραγωγούς και κατασκευαστές (χρήση PPP, καλή μεταχείριση των ζώων, εργατική νομοθεσία…), με αποτέλεσμα έναν αθέμιτο και αφόρητο ανταγωνισμό για τους κλάδους μας. Ακόμη και πριν επιβεβαιωθεί η νέα Επιτροπή, αυτό θα άφηνε ανεξίτηλο σημάδι στην αρχή της δεύτερης θητείας της Ursula von der Leyen.

«Απαντώντας σε αυτούς τους επικριτές, φαίνεται ότι η Επιτροπή πρότεινε τώρα τη δημιουργία ενός «ταμείου αποζημίωσης» για τους αγρότες της ΕΕ. Αυτό μόνο ως πρόκληση θα μπορούσε να εκληφθεί! Ένας «έλεγχος αποζημίωσης» δεν επιλύει τα προβλήματα αυτής της εμπορικής συμφωνίας, όπως τέθηκαν από τους κλάδους μας και από μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων καταναλωτών, συνδικαλιστικών οργανώσεων και περιβαλλοντικών οργανώσεων σχετικά με την ανάγκη πραγματικής αμοιβαιότητας όσον αφορά τα πρότυπα παραγωγής και τους κινδύνους για την τόνωση της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της απώλειας βιοποικιλότητας στις ενδιαφερόμενες χώρες.

Αντί να αποσπά τη συζήτηση με τέτοιες προτάσεις, η Επιτροπή θα πρέπει αντ' αυτού να λάβει σοβαρά υπόψη της τα συμπεράσματα για το εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής που προέκυψαν από την έκθεση για τον Στρατηγικό Διάλογο για το Μέλλον της Γεωργίας της ΕΕ, η οποία υπογραμμίζει την ανάγκη η Επιτροπή «να αναλάβει μια ολοκληρωμένη αναθεώρηση των διαπραγματευτικών στρατηγικών της» καθώς και την ανάγκη για υψηλότερο επίπεδο αμοιβαιότητας. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση θα έθετε σε κίνδυνο τους κλάδους μας, που έχουν ήδη αποδυναμωθεί από ένα δύσκολο κλιματικό και οικονομικό πλαίσιο και θα κινδύνευε να επιδεινώσει τις εντάσεις που εξέφρασε ο ευρωπαϊκός γεωργικός τομέας στις αρχές του 2024.»,καταλήγουν.

Απειλούν με νέες διαμαρτυρίες στους δρόμους οι γάλλοι αγρότες λόγω της συμφωνίας EE-Mercosur

 Στο μεταξύ, οι Γάλλοι αγρότες σχεδιάζουν να ξανά  βγούνε στους δρόμους. Δύο από τις κύριες αγροτικές ενώσεις της χώρας δηλώνουν ότι σχεδιάζουν ένα νέο κύμα διαδηλώσεων τον επόμενο μήνα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην εμπορική συμφωνία που διαπραγματεύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Νοτιοαμερικανικές χώρες του μπλοκ Mercosur.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς οι δύο πλευρές στοχεύουν να οριστικοποιήσουν το σύμφωνο μέχρι το τέλος του έτους, ενδεχομένως στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο στις 18 και 19 Νοεμβρίου. Οι Γάλλοι αγρότες αντιτίθενται στη συμφωνία, καθώς φοβούνται ότι θα χάσουν δουλειές αν η Ευρώπη ανοίξει την αγορά της σε φθηνότερο  και αναμφισβήτητα χαμηλότερης ποιότητας  βόειο κρέας και γεωργικά προϊόντα

«Καλούμε το δίκτυό μας να επαναλάβει τις διαμαρτυρίες από τις 15 Νοεμβρίου 2024», δήλωσαν οι πρόεδροι της FNSEA και των Jeunes Agriculteurs, Arnaud Rousseau και Pierrick Horel, στη γαλλική εφημερίδα Ouest-France. Ο Rousseau δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ότι οι διαμαρτυρίες θα μπορούσαν να φτάσουν και στις Βρυξέλλες. 

Οι Γάλλοι και Ευρωπαίοι αγρότες βγήκαν δυναμικά στους δρόμους αρχές του έτους,για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για διάφορα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας, προκαλώντας τόσο τις Βρυξέλλες όσο και τη γαλλική κυβέρνηση να υποχωρήσουν σε πράσινους κανόνες.

 Δημόσια, η γαλλική κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιτίθεται στη συμφωνία. Η Γαλλίδα υπουργός Γεωργίας Annie Genevard επανέλαβε τη στάση της χώρας της σε συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους της την Τρίτη, ενώ η υπουργός Εμπορίου Sophie Primas δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα «l'Opinion»  ότι η έγκριση της συμφωνίας χωρίς την υποστήριξη της Γαλλίας θα άνοιγε «ρήγμα στην εμπιστοσύνη του γαλλικού λαού στην Ευρώπη.»

 Γάλλοι αξιωματούχοι συμβιβάζονται κατ' ιδίαν με το γεγονός ότι το Παρίσι δεν θα μπορέσει να ασκήσει veto. Το Politico σε ρεπορτάζ του τον προηγούμενο έκανε λόγο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται πάνω σε ένα «ταμείο αποζημιώσεων» για να κατευνάσει τις αντιδράσεις των αγροτών για να μπορέσει να ξεπεραστεί η γαλλική αντίσταση στην συμφωνία.

Τέλος ο αγροτικός τομέας στο σύνολό του πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν τηρεί όλες τις υποσχέσεις της από τον προηγούμενο γύρο διαδηλώσεων, ούτε κάνει αρκετά για να σταματήσει τη συμφωνία εμπορίου με το μπλοκ Mercosur, το οποίο περιλαμβάνει την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Παραγουάη, την Ουρουγουάη και τη Βολιβία.

 

 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

22-10-2024 19:38Βαγγέλης

Μετά την συμφωνία της Ε.Ε. για 70.000 τονους ελαιόλαδο από την Τυνησία (εδώ και πολλά χρόνια), έρχεται και αυτή με την mercosur (νότια Αμερική). Καλώς την δεχθηκαμε. Την Ursula βεβαίως. ΚΑΙ τους κοπριτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία