BACK TO
TOP
Διεθνή

Ζητούμενο ο αυτόνομος προϋπολογισμός για την ΚΑΠ μετά το 2027 για βιώσιμη γεωργία

Τις προτεραιότητές του για την μελλοντική ΚΑΠ μετά το 2027, προκειμένου να διασφαλιστεί ένας ανταγωνιστικός, ανθεκτικός στις κρίσεις βιώσιμος, επικεντρωμένος στους γεωργούς και βασισμένος στη γνώση τομέας έφερε στο τραπέζι το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. κατά τη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης. Στόχος, όπως όλα δείχνουν, η εξασφάλιση ενός αυτόνομου προϋπολογισμού, παρά τις φήμες για σύμπτυξη με τα κονδύλια της πολιτικής για την συνοχή των κρατών μελών.

10b5f9f1-08bf-4b55-b814-a969f3b05ec5

26
0

Επί του θέματος, η Ουγγρική Προεδρία εξέδωσε σειρά συμπερασμάτων για το θέμα αυτό, τα οποία και υποστηρίχθηκαν από 26 κράτη μέλη. Στους βασικούς στόχους, των εν λόγω συμπερασμάτων, περιλαμβάνονται η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και παράλληλα ένα δίκαιο βιοτικό επίπεδο για τη γεωργική κοινότητα, συγκεκριμένες λύσεις και κίνητρα για τους αγρότες και λογικές τιμές για τους καταναλωτές.

Οι υπουργοί συζήτησαν στρατηγικά μέτρα που θα επιτρέψουν στους γεωργούς να επωφεληθούν από το εμπόριο σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ειδικότερα, αξιολογήθηκαν οι εμπορικές ροές γεωργικών προϊόντων διατροφής, οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για διμερείς συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και οι σχέσεις με τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, το Συμβούλιο παρείχε πολιτική καθοδήγηση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας και την προώθηση της ηγετικής θέσης της ΕΕ στις διεθνείς αγορές.

Μάλιστα, οι υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αύξηση του εμπορικού πλεονάσματος γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ, το οποίο έφτασε τα 33,7 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2024, σημειώνοντας άνοδο κατά 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2023.

Οι υπουργοί τόνισαν ότι απαιτούνται επιπλέον μέτρα για την αποζημίωση και στήριξη των πληγέντων γεωργών σε ευαίσθητους τομείς, ώστε να αντιμετωπίσουν τον αυξημένο ανταγωνισμό από παραγωγούς εκτός ΕΕ, ειδικά στο πλαίσιο νέων εμπορικών συμφωνιών.

Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ έθιξαν επίσης σχετικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ενεργειών της Κίνας σε σχέση με το εμπόριο γεωργικών προϊόντων, χαιρετίζοντας τις σχετικές ενέργειες της Επιτροπής στο πλαίσιο ΠΟΕ.

Τέλος, οι υπουργοί επανέλαβαν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία, ενώ ανέφεραν επίσης ότι προσβλέπουν σε ταχεία διαπραγμάτευση μακροπρόθεσμης εμπορικής συμφωνίας με την Ουκρανία. Ορισμένοι υπουργοί τόνισαν επίσης ότι τάσσονται υπέρ του περαιτέρω περιορισμού των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία