BACK TO
TOP
Διεθνή

Με αυξημένα κονδύλια η έρευνα μείωσης των εκπομπών μεθανίου στην αγελαδοτροφία

Διεθνής κοινοπραξία στήνεται στην Αγγλία, η οποία θα επιδιώξει να αποφορτίσει μερικώς την αγελαδοτροφική βιομηχανία από το «πράσινο βάρος» των εκπομπών μεθανίου, από ερευνητές του Ινστιτούτου Pirbright και του Royal Veterinary College (RVC), με χρηματοδότηση που ξεπερνά για πρώτη φορά τα 9 εκατ. δολάρια.

methane

74
0

Η σχετική χορηγία των 9,4 εκατομμυρίων δολαρίων από το  Bezos Earth Fund θα επιτρέψει σε ερευνητές του Ινστιτούτου Pirbright και του Royal Veterinary College (RVC), να βάλουν τις βάσεις για την δημιουργία εμβολίου,το οποίο θα είναι σε θέση να μειώσει τον αριθμό και τη δραστηριότητα των μεθανογόνων μικροβίων στο στομάχι των βοοειδών. Αυτή η διεθνής κοινοπραξία θα επιδιώξει να αποφορτίσει την κτηνοτροφική βιομηχανία, η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πηγές ανθρωπογενών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με το  Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.

 Η κτηνοτροφία από μόνη της κατηγορείται πως ευθύνεται για σχεδόν το 50% των εκπομπών της βιομηχανίας τροφίμων, για αυτό οι ερευνητές έχουν στραφεί προς  την εύρεση δραστικών λύσεων. Αναφορικά με το Global Methane Hub, η μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 45% μέσα στη δεκαετία, θα μπορούσε να επιφέρει πτώση της θερμοκρασίας κατά περίπου 0,3°C μέχρι το 2040.


Η τριετής μελέτη της AgResearch – εξειδικευμένοινστιτούτο που ασχολείται με την καινοτομία και εδράζεται στη Νέα Ζηλανδία- έχει ως στόχο να αξιοποιήσει τα πολύτιμα αποτελέσματα του Global Methane Hub, διότι διαπίστωσε ότι υπάρχουν γνωστικά και τεχνικά κενά τα οποία περιορίζουν την πρόοδο στην ανάπτυξη εμβολίων για τη μείωση του μεθανίου. Εάν επιτευχθεί η χρήση ενός εμβολίου στα βοοειδή για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, θα συμβάλει σημαντικά στις παγκόσμιες προσπάθειες μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου. Η κτηνοτροφία αποτελεί πρωταρχική πηγή μεθανίου, ενός ιδιαίτερα ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου.

Η ομάδα των ερευνητών αναφέρει ότι τους δίνεται μια ευκαιρία να διερευνήσουν τους μηχανισμούς για την αναστολή της ανάπτυξης μεθανογόνων μικροοργανισμών μέσω των αντισωμάτων. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να καθορίσουν τον αριθμό και τα χαρακτηριστικά των αντιγόνων του μεθανογόνου που προκαλούν ανοσολογική απόκριση και να κατανοήσουν τον αριθμό και τη δύναμη πρόσδεσης αντιγόνων και αντισωμάτων.

Ο καθηγητής John Hammond, διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Pirbright, δήλωσε: «Για να μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές μεθανίου κατά 30%, είναι απαραίτητες οι παρεμβάσεις χαμηλής συχνότητας. Ο εμβολιασμός είναι μια ευρέως αποδεκτή γεωργική πρακτική που είναι ελέγξιμη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες στρατηγικές, όπως η χημική αναστολή, η γενετική επιλογή για παραγωγή λιγότερων εκπομπών μεθανίου ή οι παρεμβάσεις σε πρώιμη ηλικία για τη μόνιμη αλλαγή της σύνθεσης του μικροβιώματος στα ζώα».

Ο Δρ. Andrew Steer, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Bezos Earth Fund, δήλωσε: «Τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί ότι αποτελούν έναν απίστευτα οικονομικά αποδοτικό τρόπο παροχής λύσεων για την παγκόσμια υγεία. Εάν μπορέσουμε να εφαρμόσουμε αυτή την προσέγγιση για τον εμβολιασμό των βοοειδών και τη μείωση των εκπομπών, η επεκτασιμότητα και ο αντίκτυπος θα μπορούσαν να είναι πρωτοφανείς. Αυτή η επιχορήγηση είναι μια ώθηση για την απόδειξη της αρχής - ριψοκίνδυνα στοιχήματα όπως αυτό είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

Ο Dirk Werling, καθηγητής Μοριακής Ανοσολογίας στο RVC, δήλωσε: «Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που συμμετέχω σε αυτό το έργο, το οποίο φέρνει σε επαφή συναδέλφους που εργάζονται σε διαφορετικούς τομείς της υγείας των ζώων με έναν πολύ μοναδικό τρόπο. Πιστεύω ότι η χρηματοδότηση που λάβαμε από το Bezos Earth Fund θα μας επιτρέψει να διεξάγουμε έρευνα για ένα θέμα που μας αφορά όλους, την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά με τρόπο που να επωφελούνται από αυτήν τόσο τα ζώα όσο και οι άνθρωποι».

Στόχος της μελέτης είναι να χαρακτηριστούν, να τροποποιηθούν και να συνδυαστούν αντισώματα, ώστε να μιμηθούν τον τύπο της αντισωματικής απάντησης που θα έπρεπε να παράγει ένα εμβόλιο που προκαλεί αυτή τη λειτουργία στα βοοειδή, βοηθώντας έτσι στη κατανόηση της σκοπιμότητας της  χορήγησης εμβολίων.

 

Είναι σημαντικό να ερευνώνται θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα και το περιβάλλον και στο μέλλον θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να αξιοποιηθεί αυτή η μέθοδος μείωσης του μεθανίου μέσω εμβολίων συνδυαστικά και με άλλες μεθόδους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία