BACK TO
TOP
Διεθνή

Ανταγωνιστική και βιώσιμη ευρωπαϊκή γεωργία υπόσχονται οι Copa-Cogeca ενόψει του 11ου Συνεδρίου Ευρωπαίων Αγροτών

Στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας ανταγωνιστικής και βιώσιμης ευρωπαϊκής γεωργίας ενόψει της νέας πολιτικής περιόδου εστίασε το 11ο Συνέδριο Ευρωπαίων Αγροτών, που διεξήχθη από τις Copa – Cogeca με τη στήριξη της Ρουμανικής Συμμαχίας για τη Γεωργία και τη Συνεργασία (AAC), στο Βουκουρέστι από τις 23 έως τις 25 Οκτωβρίου, συγκεντρώνοντας πάνω από 400 συμμετέχοντες.

Panel

30
0

Το συνέδριο αποτέλεσε κομβικό σημείο, αναδεικνύοντας όχι μόνο τη συλλογική δύναμη του αγροτικού κλάδου, αλλά και την ανάγκη για προώθηση ιδεών και λύσεων. Στο κατώφλι μιας νέας πολιτικής περιόδου, που θα διαμορφώσει σημαντικά τον τομέα, το συνέδριο ανέδειξε τις συνέργειες και την υποστήριξη που απαιτείται για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής γεωργίας.

Οι προκλήσεις και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η αγροτική κοινότητα είναι πολλές. Οι αγρότες και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί έρχονται αντιμέτωποι με απαράμιλλες συγκλίσεις οικονομικών, κλιματικών και κοινωνικών προκλήσεων: γεωπολιτική αστάθεια, ακραία καιρικά φαινόμενα, αθέμιτος ανταγωνισμός, υψηλό κόστος εισροών, έλλειψη δίκαιης αναμέτρησης και αυξανόμενο διοικητικό φόρτο.

Τόσο ο σημερινός Πρόεδρος του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας, ο Ούγγρος Υπουργός Γεωργίας István Nagy όσο και ο Υπουργός Γεωργίας της Ρουμανίας Florin-Ionuț Barbu, υπογράμμισαν την επιτακτική ανάγκη για ενοποίηση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ώστε να εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον για τον αγροτικό τομέα, προωθώντας την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα με επίκεντρο τους αγρότες.

Ο Πρόεδρος της Cogeca, Lennart Nilsson, δήλωσε: «Τις τελευταίες δύο ημέρες, πραγματοποιήσαμε εντατικές συζητήσεις που καλύπτουν βασικά στρατηγικά θέματα όπως η προώθηση της συνεργασίας, η ενίσχυση της καινοτομίας, η υιοθέτηση της βιοοικονομίας και η δημιουργία μιας χρηματοδοτούμενης πρωτοβουλίας για την ανθεκτικότητα στο νερό. Οι συνεισφορές των μελών της Copa και της Cogeca σε αυτά τα θέματα είναι καθοριστικές για να διαμορφώσουμε περαιτέρω το δικό μας όραμα για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ με βάση την πραγματικότητα από την εμπειρία μας στο πεδίο».

Κεντρικό μήνυμα από πολλούς συμμετέχοντες και υψηλόβαθμους εκπροσώπους στο Συνέδριο ήταν η ανάγκη για προβλεψιμότητα στη διακυβέρνηση των πολιτικών στον τομέα των αγροδιατροφικών προϊόντων και της υπαίθρου στην ΕΕ, με μείωση του διοικητικού φόρτου και με διεξοδικές αξιολογήσεις επιπτώσεων.

Ο Πρόεδρος της Copa, Massimiliano Giansanti έκλεισε με μια στοχαστική τοποθέτηση: «Οι πρόσφατες διαδηλώσεις των αγροτών αναδεικνύουν πόσο ευάλωτη είναι η κοινότητά μας στις σωρευτικές επιπτώσεις πολιτικών, συνθηκών της αγοράς και γεωπολιτικών γεγονότων. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγροτών μέσα από συνεκτικές δράσεις. Χρειάζεται αυξημένος προϋπολογισμός για την ΚΓΠ μετά το 2027, συνέπεια στις εμπορικές πολιτικές και αναθεώρηση της συμφωνίας Mercosur. Παράλληλα, απαιτούνται δράσεις για τη βελτίωση των αποδοχών των αγροτών στην τροφική αλυσίδα». Κλείνοντας, τόνισε: «Πρέπει να είμαστε ο πρωταγωνιστής».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία