BACK TO
TOP
Διεθνή

Ο Αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ πιέζει για την εξαίρεση της γεωργίας στις εμπορικές συνομιλίες ΕΕ-Ινδίας

Ο Υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας και Αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ πρότεινε να εξαιρεθεί η γεωργία από τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (ΣΕΣ) μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδίας, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί μία συμφωνία που έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό.

ANI-20241025220158

32
0

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ινδία  η γερμανική αντιπροσωπεία και ιδίως ο Χάμπεκ προσδιόρισε τη γεωργία, και  τον γαλακτοκομικό τομέα, ως ένα σημαντικό σημείο εμπλοκής στις συνομιλίες και πρότεινε να δοθεί προτεραιότητα σε συμφωνίες με επίκεντρο τη βιομηχανία για να προχωρήσουν οι συζητήσεις.

Η ΕΕ και η Ινδία βρίσκονται σε παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία, με την πρόσβαση στον γαλακτοκομικό τομέα της Ινδίας να αναδεικνύεται σε ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Το υπουργείο Εμπορίου της Ινδίας τόνισε προηγουμένως ότι μια εμπορική συμφωνία θα ήταν ανέφικτη εάν η ΕΕ επέμενε στην πρόσβαση στην αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων, υπογραμμίζοντας την ευαισθησία του τομέα στην εγχώρια οικονομία της Ινδίας.

Ο Χάμπεκ σημείωσε ότι ο παραμερισμός της γεωργίας θα μπορούσε να επιτρέψει ταχύτερη πρόοδο στην εξασφάλιση βιομηχανικών εμπορικών συμφωνιών, μια θέση που χαρακτήρισε πρακτική δεδομένης της πολυπλοκότητας της ευθυγράμμισης των γεωργικών συμφερόντων των δύο μερών. «Η γεωργία παραμένει ο πιο δύσκολος τομέας σε αυτές τις συζητήσεις», δήλωσε ο Habeck, δείχνοντας την υποστήριξή του για μια σταδιακή προσέγγιση της (Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών)που θα μπορούσε ενδεχομένως να θέσει τις βιομηχανικές συμφωνίες σε ισχύ νωρίτερα.

Η πρόταση αυτή αντικατοπτρίζει μια στρατηγική στροφή με στόχο την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Ινδίας, εστιάζοντας σε τομείς όπου τα αμοιβαία οφέλη μπορούν να επιτευχθούν ευκολότερα, ενώ αναβάλλει τις πολύπλοκες γεωργικές συζητήσεις για μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Με την επίσκεψη γερμανικής αντιπροσωπείας στην Ινδία ακριβώς μετά την σύνοδο των BRICS όπου συμμετείχε ο Ινδός Πρωθυπουργός  Ναρέντρα Μόντι, φανερώνει ότι η Ινδία είναι μία κρίσιμη χώρα που με την εξωτερική της  πολιτική  να μην είναι μονοδιάστατη και ίσως και ίδια θέλει να έχει καλές σχέσεις με την ΕΕ για να περνάνε τα αγαθά της,  τις εμπορικές πύλες της ΕΕ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία