«Το κύριο στάδιο της διαδικασίας έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε πρόσφατα στο Reuters ο Eduard Zernin, επικεφαλής της Ένωσης Εξαγωγέων Σιτηρών της Ρωσίας. Η πρωτοβουλία έχει εγκριθεί σε επίπεδο ηγετών δηλώνοντας όμως ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια προετοιμασίας για μία ενδεχόμενη έναρξη λειτουργίας αυτού που χρηματιστηρίου.
Ο Dennis Voznesenski, Αυστραλός γεωπόνος οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου War and Wheat, δήλωσε ότι ορισμένοι φοβούνται ότι το προτεινόμενο χρηματιστήριο θα μετατραπεί σε μια εκδοχή του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) για τα σιτηρά.
«Μπορεί να σας εκπλήξει η ανακάλυψη ότι ένας «ΟΠΕΚ σιταριού» υπήρχε ήδη, και συστάθηκε από τα δυτικά έθνη», ανέφερε σε ανάρτησή του. Αναφέρεται στη Διεθνή Συμφωνία Σίτου του 1933 που υπογράφηκε από μερικούς από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιταριού στον κόσμο. «Στόχος της συμφωνίας ήταν να σταθεροποιηθούν οι διακυμάνσεις των τιμών στις διεθνείς αγορές σιταριού», δήλωσε ο Βοζνεσένσκι.
«Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αργεντινή και η Αυστραλία συντονίστηκαν για να μειώσουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, να καθορίσουν τις τιμές και να θέσουν περιορισμούς στις εξαγωγές.»
Ήθελαν να αποφύγουν τον κύκλο έκρηξης και πτώσης που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Επίσης, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου έγιναν προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η μεγάλη υπερπροσφορά σιταριού και να στηριχθούν οι παγκόσμιες τιμές.
«Τα μέτρα πάλεψαν σημαντικά. Το πρόβλημα με τη μείωση της έκτασης για την αύξηση των τιμών είναι ότι κάθε μεγάλος εξαγωγέας πρέπει να τηρεί τους κανόνες».
Μια άλλη προσπάθεια στήριξης των τιμών μέσω ποσοστώσεων εξαγωγής απέτυχε όταν μεγάλοι παραγωγοί, όπως η Σοβιετική Ένωση, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν και εξήγαγαν περισσότερα σιτηρά για να επωφεληθούν από τις βελτιωμένες τιμές.
«Ένας ΟΠΕΚ για τα σιτηρά μπορεί να ακούγεται εύλογος, αλλά λόγω του ότι η παραγωγή σιτηρών είναι λιγότερο συγκεντρωμένη από το πετρέλαιο ειδικά για το σιτάρι, η δυνατότητα βιώσιμου συντονισμού είναι περιορισμένη.»
Τέλος υπάρχει αστάθεια στην παραγωγή του σιταριού και θα ευνοήσει τις χώρες που δεν συμμετέχουν.
πηγή: ukragroconsult.com