BACK TO
TOP
Διεθνή

Κι όμως η ΚΑΠ συνεχίζει να επιδοτεί με 3 δις ευρώ και μεγιστάνες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χορήγησε γενναιόδωρες αγροτικές επιδοτήσεις στις εταιρείες περισσότερων από δώδεκα δισεκατομμυριούχων μεταξύ 2019-2023, όπως αποκαλύπτει η Βρετανική εφημερίδα Guardian, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών που ανήκουν στον πρώην πρωθυπουργό της Τσεχίας Andrej Babiš και στον Βρετανό επιχειρηματία Sir James Dyson.

crops_i

74
0

Οι δισεκατομμυριούχοι ήταν οι «τελικοί δικαιούχοι» που συνδέονται με 3,3 δισ. ευρώ (2,76 δισ. λίρες) αγροτικών επιδοτήσεων της ΕΕ κατά την τετραετία, ακόμη και όταν χιλιάδες μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις έκλεισαν, σύμφωνα με την ανάλυση των επίσημων στοιχείων από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Στους 17 «τελικούς δικαιούχους» που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των πλουσίων του Forbes για το 2022 περιλαμβάνονται ο Babiš, ο πρώην πρωθυπουργός της Τσεχίας που αθωώθηκε τον Φεβρουάριο για απάτη που αφορούσε αγροτικές επιδοτήσεις, ο Dyson, ο Βρετανός μεγιστάνας των ηλεκτρικών σκουπών που υποστήριξε ότι η Βρετανία πρέπει να εγκαταλείψει την ΕΕ και του οποίου η εταιρεία έλαβε πληρωμές πριν από το Brexit- και ο Guangchang Guo, ένας Κινέζος επενδυτής που είναι ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Wolverhampton Wanderers.

Άλλοι δισεκατομμυριούχοι που επωφελούνται από τα κονδύλια των φορολογουμένων της ΕΕ είναι ο Κλέμενς Τόννις, ο Γερμανός μεγιστάνας του κρέατος, ο οποίος παραδέχτηκε ότι «έκανε λάθος» για τον Βλαντιμίρ Πούτιν το 2022, ο Άντερς Χολχ Πόβλσεν, ο Δανός λάτρης του rewilding και ιδιοκτήτης ιδιωτικής γης στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ο Kjeld Kirk Kristiansen, ο Δανός κατασκευαστής παιχνιδιών και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Lego.

«Είναι τρέλα», δήλωσε ο Benoît Biteau, Γάλλος βιοκαλλιεργητής και ευρωβουλευτής των Πρασίνων στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών αγωνίζεται να ζήσει.»

Η ΕΕ δίνει το ένα τρίτο του συνολικού προϋπολογισμού της στους αγρότες μέσω της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΑΠ), η οποία μοιράζει χρήματα με βάση την έκταση της γης που κατέχει ένας αγρότης και όχι με βάση το αν χρειάζεται τη στήριξη.

Όμως, οι αυστηροί κανόνες προστασίας της ιδιωτικής ζωής, οι αδύναμες απαιτήσεις διαφάνειας και οι περίπλοκες αλυσίδες ιδιοκτησίας εταιρειών σημαίνουν ότι δεν είναι δυνατός ο έλεγχος του ποιος παίρνει τα χρήματα. Σε μελέτη που ανέθεσε η επιτροπή δημοσιονομικού ελέγχου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2021, ερευνητές του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (Ceps) διαπίστωσαν ότι είναι «επί του παρόντος de facto αδύνατο» να προσδιοριστούν με πλήρη εμπιστοσύνη οι μεγαλύτεροι τελικοί δικαιούχοι της χρηματοδότησης της ΕΕ.

Για να κάνουν την καλύτερη δυνατή εκτίμηση, οι ερευνητές συνέδεσαν τα δεδομένα για τους δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων από κάθε κράτος μέλος με μια εμπορική βάση δεδομένων εταιρειών. Δουλεύοντας αντίστροφα από τους δικαιούχους, εντόπισαν τα άτομα που κατείχαν τουλάχιστον το 25% μιας εταιρείας σε κάθε στάδιο της αλυσίδας ιδιοκτησίας για να υπολογίσουν τους «τελικούς δικαιούχους».

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τα χρήματα επειδή πήγαν σε περιφερειακούς φορείς που αναδιανέμουν τα μετρητά.

Η ανάλυση εξέτασε το τελικό φυσικό πρόσωπο στο τέλος μιας αλυσίδας εταιρειών, δήλωσε ο Damir Gojsic, ερευνητής των χρηματοπιστωτικών αγορών, ο οποίος συνέγραψε την έκθεση της Ceps και επικαιροποίησε την ανάλυση για tτης εφημερίδας  Guardian. «Ιδανικά, θα έπρεπε να εστιάσετε στους εκατομμυριούχους, αλλά δεν υπάρχει κατάλογος εκατομμυριούχων εκεί έξω».

Ο Gojsic διαπίστωσε ότι 17 δισεκατομμυριούχοι είχαν λάβει γεωργικά επιδόματα της ΕΕ μέσω εταιρειών που τους ανήκαν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει κατά την τετραετή περίοδο. Το συνολικό ποσό των χρημάτων που συνδέονταν με τους δισεκατομμυριούχους ήταν 3,3 δισ. ευρώ, αλλά η αλυσίδα των εταιρειών ήταν πολύ περίπλοκη και ασαφής για να σταθμιστούν τα ποσά ανάλογα με το ποσοστό ιδιοκτησίας τους, είπε.

Οι επιστήμονες έχουν επικρίνει τα «στρεβλά κίνητρα» του ΚΑΠ που ωθούν τους αγρότες να καταστρέφουν τη φύση. Εκτιμούν ότι το 50%-80% των γεωργικών επιδοτήσεων της ΕΕ πηγαίνει στη ζωική γεωργία αντί για τρόφιμα που θα ήταν καλύτερα για την υγεία των ανθρώπων και του πλανήτη.

«Χρειαζόμαστε μια ταχεία μετάβαση στα τρόφιμα για ένα υγιέστερο μέλλον και οι επιδοτήσεις είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός μοχλός για την αλλαγή», δήλωσε ο Paul Behrens, ερευνητής της παγκόσμιας αλλαγής στο Πανεπιστήμιο του Leiden, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

 «Τα αγροκτήματα απασχολούν σήμερα περισσότερους από 250 εργαζόμενους και χρησιμοποιούν την αγροτική τεχνολογία και την καινοτομία για να υποστηρίξουν την επισιτιστική ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου. Μόνο το 2023, η Dyson Farming παρήγαγε με βιώσιμο τρόπο 40.000 τόνους σιταριού, 12.000 τόνους πατάτας και 750 τόνους βρετανικών φράουλων εκτός εποχής, οι οποίες αποφεύγουν τα αεροπορικά μίλια και τον αντίκτυπο του διοξειδίου του άνθρακα των φρούτων που εισάγονται από το εξωτερικό».

Ο Thomas Dosch, επικεφαλής των δημόσιων υποθέσεων της Tönnies, δήλωσε ότι η εταιρεία υποστηρίζει έναν «αναπροσανατολισμό» της ευρωπαϊκής γεωργικής πολιτικής, ώστε οι αγρότες που εργάζονται με φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους να αποζημιώνονται για τη σχετική απώλεια εισοδήματος. «Δεν θα πρέπει να καταβάλλονται επιδοτήσεις για την ποσότητα των προϊόντων ή ως πριμοδότηση έκτασης ανά εκτάριο», δήλωσε.

Μια άλλη επιλογή θα ήταν η επιβολή κυρώσεων για περιβαλλοντικά επιβλαβείς συμπεριφορές με την επιβολή υψηλού κόστους. «Ωστόσο, αυτό  να οδηγούσε σε πολύ υψηλότερες τιμές τροφίμων και ίσως ακόμη και σε ελλείψεις τροφίμων κάτι το οποίο θα ήταν πολιτικά απαράδεκτο.»

Πηγή: Guardian

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία