BACK TO
TOP
Διεθνή

Μία προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ ίσως πλήξει την πράσινη ατζέντα της ΕΕ

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για Πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει υποσχεθεί να αυξήσει τους δασμούς στις ξένες εισαγωγές εάν κερδίσει τις εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Αμερική. Αυτό αποτελεί «μείζονα ανησυχία» για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, δήλωσε η Λουίζα Σάντος, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια στη βιομηχανική ένωση BusinessEurope.

960x0_6

104
0

Αυτοί οι δασμοί «θα επηρεάσουν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων δυνητικά πράσινων αγαθών ή προϊόντων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν επίσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» επισήμανε, σημειώνοντας ότι θα αυξήσουν επίσης τον ανταγωνισμό με την Κίνα.

Ο ανταγωνισμός με τους Κινέζους παραγωγούς για τη βιωσιμότητα είναι ήδη «πολύ σκληρός», λαμβάνοντας το παράδειγμα της παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων.

Οι ευρωπαϊκές πράσινες εξαγωγές βρίσκονται ήδη σε μειονεκτική θέση για πολλά προϊόντα παραγωγής των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία επωφελούνται από τεράστιες επιδοτήσεις βάσει του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Στη συνέχεια, υπάρχει ο φόβος ότι εάν οι Βρυξέλλες συνεχίσουν να εφαρμόζουν νέες απαιτήσεις βιωσιμότητας στις εταιρείες, μπορεί να στραφούν εναντίον τους.

«Μια κυβέρνηση Τραμπ πιθανότατα θα ήταν πολύ δύσπιστη για τέτοιες πράσινες απαιτήσεις όπως ήταν στο παρελθόν, οπότε θα περίμενα πολλά προβλήματα.», σημειώνει η Σάντος.

Η ΕΕ συχνά υπερηφανεύεται ότι είναι πρωτοπόρος  σε τομείς όπως το περιβάλλον, η υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναγκάζοντας άλλες χώρες να ακολουθήσουν τα πρότυπά της εάν θέλουν πρόσβαση στην αγορά της.

Για παράδειγμα, βάσει της Οδηγίας για την Έκθεση για την Εταιρική Αειφορία που εγκρίθηκε το 2022, οι εταιρείες υποχρεούνται να δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων τους στο περιβάλλον σύμφωνα με ένα σύνολο περιβαλλοντικών, κοινωνικών και κριτηρίων διακυβέρνησης (ESG).

«Η πλειονότητα των νόμων της ΕΕ για τη βιωσιμότητα ισχύει τόσο για εταιρείες εκτός ΕΕ όσο και για ευρωπαϊκές εταιρείες», δήλωσε η Emma Bichet, η οποία ηγείται της παγκόσμιας δικηγορικής εταιρείας Cooley's ESG στην Ευρώπη, εκπροσωπώντας ως επί το πλείστον μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ. Και οι εκλογές στις ΗΠΑ δεν θα επηρεάσουν αυτές τις υποχρεώσεις κατέληξε.

Για τις μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ, μερικές από τις οποίες έχουν πολλές ευρωπαϊκές θυγατρικές, μπορεί επίσης να είναι ευκολότερο να εφαρμοστούν οι κανόνες σε επίπεδο ομίλου, δημιουργώντας ένα «φαινόμενο διάχυσης στις παγκόσμιες δραστηριότητες», πρόσθεσε η  Bichet.

Στους εγχώριους κύκλους, οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν πιέσεις για την περιβαλλοντική ρύθμιση που θεωρείται υπερβολικά επαχθής για την επιχειρηματική κοινότητα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι πιστεύει ότι ορισμένες πτυχές των κανόνων της ΕΕ για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας θα πρέπει να αναβληθούν έως και τρία χρόνια.

Η δήλωση του Μπαρνιέ απηχούσε εκείνες που είχε ήδη κάνει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι στην πρόσφατη έκθεσή του για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα. Και ενώ υπάρχει πολύς δρόμος μεταξύ ενός εθνικού πολιτικού που επικρίνει έναν νόμο της ΕΕ και των Βρυξελλών να τον αλλάξουν στην πραγματικότητα  δεν είναι αδύνατο.

Μετά από έντονες πιέσεις από χώρες μέλη της ΕΕ, επιχειρήσεις και διεθνείς εμπορικούς εταίρους  συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να καθυστερήσει την εφαρμογή των εμβληματικών κανόνων της κατά της αποψίλωσης κατά ένα χρόνο. Αυτό θα δώσει στις εταιρείες άλλους 12 μήνες για να προετοιμαστούν πριν χρειαστεί να αποδείξουν ότι τα προϊόντα που πωλούν στην αγορά της ΕΕ δεν προέρχονται από αποψιλωμένη γη.

Αλλά αυτές είναι ακόμα πράσινες απαιτήσεις που τόσο οι χώρες εκτός ΕΕ. και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν. «Είναι σχετικά σπάνιο στην Ευρώπη να καθυστερούν οι προθεσμίες συμμόρφωσης ή να ανατρέπονται οι νόμοι», επισημαίνει  η Bichet, δικηγόρος του ESG

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι επόμενος  ένοικος του  Οβάλ Γραφείου, η ΕΕ είναι πιθανό να απομονώνεται ολοένα και περισσότερο πολιτικά στην παγκόσμια σκηνή όταν προωθεί την πράσινη ατζέντα της.

«Είτε στο σενάριο Τραμπ είτε στο σενάριο Χάρις, η πίεση για εμάς να ακολουθήσουμε τη γραμμή των ΗΠΑ όταν πρόκειται για την Κίνα θα είναι πολύ ισχυρή», πρόσθεσε η Ντένισον, «και επομένως, ως Ευρωπαίοι, πρέπει να πάρουμε μια απόφαση για το εάν αυτό είναι το σωστό για εμάς όσον αφορά τη δική μας πράσινη μετάβαση, δεδομένου του πόσο βασιζόμαστε στην κινεζική πράσινη τεχνολογία αυτή τη στιγμή.»

Πηγή:Politico

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία