BACK TO
TOP
Διεθνή

Ασύμβατη με τα συμφέροντα του αγροτικού τομέα της ΕΕ η συμφωνία ΕΕ-Mercosur

Καθώς η πίεση στους διαπραγματευτές της ΕΕ για ολοκλήρωση της συμφωνίας Mercosur αυξάνεται, ιδίως λόγω της κρίσης που πλήττει τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες και του ανταγωνισμού από κινέζους παραγωγούς, η συμφωνία παραμένει ασύμβατη με τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής γεωργίας και θα αναιρούσε τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις προσπάθειες των ευρωπαίων παραγωγών να προσαρμοστούν στο δύσκολο μονοπάτι της κλιματικής μετάβασης. Αυτό διαπιστώνει σε σχετικό άρθρο γνώμης η Farm Europe, μη κερδοσκοπική οργάνωση που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ευρωπαίων αγροτών.

leyen-fernandez-1024x682

75
0

Ακόμα και με την πρόταση δημιουργίας ειδικού ταμείου, οι επιπτώσεις της συμφωνίας δεν θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν επαρκώς, δεδομένης της ισχύος του αγροεπιχειρηματικού τομέα της Mercosur, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο. Επίσης, η συμφωνία αυτή ενδέχεται να προκαλέσει επιζήμιες συνέπειες για τον Αμαζόνιο, το «πνεύμονα» του πλανήτη.

Ως εκ τούτου, η Farm Europe, εκφράζει την απογοήτευσή της για τη ανανεωμένη δέσμευση του Επιτρόπου Šefčovič να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις με τη Mercosur, θεωρώντας ότι δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ένταξη της γεωργίας στη συμφωνία. Οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου μπορούν να προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για την οικονομία της ΕΕ, αλλά μόνο εφόσον ληφθούν υπόψη οι αρχές της αμοιβαιότητας, ιδίως για τη γεωργία της ΕΕ. Αυτές οι προϋποθέσεις δεν πληρούνται και απέχουν πολύ από το να επιτευχθούν στις διαπραγματεύσεις της Mercosur.

Αποψίλωση των δασών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταγράψει μείωση άνω των 10 εκατομμυρίων εκταρίων στην αγροτική της έκταση τα τελευταία τριάντα χρόνια (ισοδύναμο με τα δύο τρίτα της αγροτικής έκτασης της Πολωνίας). Αντίθετα, τα δάση στην ΕΕ έχουν αυξηθεί κατά 12 εκατομμύρια εκτάρια.

Εν τω μεταξύ, την ίδια περίοδο η Βραζιλία έχασε 90 εκατομμύρια εκτάρια δασών. Παράλληλα, η ΕΕ έχει γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας τροπικής αποψίλωσης και συναφών εκπομπών (16% της αποψίλωσης των τροπικών δασών συνδέεται με το διεθνές εμπόριο). Εκτιμάται ότι οι εισαγωγές της ΕΕ τα τελευταία 30 χρόνια έχουν προκαλέσει πάνω από 11 εκατομμύρια εκτάρια αποψίλωσης των δασών.

Φυτοφάρμακα

Η χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων στην ΕΕ έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 25% μέσα σε λιγότερο από 10 χρόνια.

Στην περιοχή Mercosur, η αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων με σόγια, καλαμπόκι και ζαχαροκάλαμο έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της χρήσης φυτοφαρμάκων. Στη Βραζιλία, για παράδειγμα, ο όγκος των φυτοφαρμάκων που πωλήθηκαν τετραπλασιάστηκε από το 2000 έως το 2020. Όμως δεν πρόκειται μόνο για την ποσότητα: το 27% των προϊόντων που χρησιμοποιήθηκαν στη Βραζιλία το 2020 είχαν απαγορευτεί στην ΕΕ. Ενδεικτικά, το φυτοκτόνο χλωροθαλονίλ απαγορεύτηκε στην ΕΕ το 2019, ενώ το εντομοκτόνο Novaluron απαγορεύτηκε το 2012. Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα.

Oρμόνες

Από τη δεκαετία του 1980, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τη χρήση αυξητικών ορμονών στα βοοειδή, με αυτή την απαγόρευση να ενισχύεται επανειλημμένα τη δεκαετία του 1990 και το 2006, με την απαγόρευση και των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται ως αυξητικοί παράγοντες.

Σε πρόσφατη δημοσιευμένη έκθεση ελέγχου σχετικά με τα κατάλοιπα δραστικών ουσιών, φυτοφαρμάκων και προσμίξεων σε ζωικά προϊόντα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε την ανάγκη αναστολής των εισαγωγών βοοειδών από τη Βραζιλία λόγω έλλειψης εγγυήσεων σχετικά με τη χρήση ορμονών. Παρά το γεγονός ότι οι εισαγωγές κρέατος από την περιοχή Mercosur, όπου η παραγωγή περιλαμβάνει τη χρήση ορμονών ανάπτυξης, απαγορεύονται, αυτό το εμπόδιο παρακάμπτεται εν μέρει με τη χρήση συγκεκριμένων αντιβιοτικών ως αυξητικών παραγόντων.

Επομένως, αντί να ανοίξει η ΕΕ τις πόρτες της στις γεωργικές υπερδυνάμεις της Λατινικής Αμερικής, σε μια εποχή δύσκολων προκλήσεων για τους Ευρωπαίους παραγωγούς, αποτελεί επιτακτική ανάγκη:

  1. Να είμαστε συνεπείς στη μάχη κατά της αποψίλωσης των δασών με μια απλή και σταθερή εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για χώρες υψηλού κινδύνου, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τις διοικητικές επιβαρύνσεις για χώρες χαμηλού ή μηδενικού κινδύνου, ιδιαίτερα για τους ευρωπαίους παραγωγούς.
  2. Να προστατεύσουμε τη γεωργία μας από αθέμιτο ανταγωνισμό, όχι μόνο όσον αφορά την ασφάλεια των καταναλωτών, αλλά και ως προς τα περιβαλλοντικά πρότυπα της ΕΕ, με πλήρη αμοιβαιότητα στις παραγωγικές προδιαγραφές.
  3. Και, φυσικά, να διαμορφώσουμε ένα νέο όραμα για τη γεωργία και τα τρόφιμα της ΕΕ, που ταιριάζει με μια πραγματική φιλοδοξία για το «Made in Europe».
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία