BACK TO
TOP
Διεθνή

Στην χρηματοδότηση και τα ορυκτά καύσιμα θα εστιάσει η σύνοδος COP29

Η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP29 που θα διεξαχθεί στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν στις 11-12 Νοεμβρίου 2024 έχει ονομαστεί «climate finance COP» για τον κεντρικό της στόχο: να συμφωνήσει για το πόσα χρήματα πρέπει να διατίθενται κάθε χρόνο για να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν το κόστος που σχετίζεται με το κλίμα. Αυτή η συζήτηση μπορεί να είναι σκληρή μετά την επανεκλογή Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, ενός αρνητή της κλιματικής αλλαγής ο οποίος στην εκστρατεία του υποσχέθηκε να βγάλει την Αμερική από τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

trend_cop29baku_291024_2

46
0

Οι εκπρόσωποι της COP29 θα προσπαθήσουν επίσης να προωθήσουν άλλες συμφωνίες που έγιναν σε προηγούμενες συνόδους κορυφής.

Το αρκτικόλεξο που κυριαρχεί στη φετινή σύνοδο κορυφής είναι το NCQG - το οποίο σημαίνει ο Νέος Συλλογικός Ποσοτικοποιημένος Στόχος.

Αυτό αναφέρεται στη νέα ετήσια χρηματοδότηση για το κλίμα στόχος, ο οποίος προορίζεται να ξεκινήσει όταν η τρέχουσα δέσμευση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν  λήξει στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Τα πλούσια κράτη έχουν επιτύχει μόνο μερικές φορές αυτόν τον ετήσιο στόχο από το 2020, οδηγώντας σε αυξανόμενη δυσπιστία μεταξύ των φτωχών εθνών του κόσμου.

Καθώς η COP29 στοχεύει να θέσει έναν πολύ υψηλότερο στόχο για τα επόμενα χρόνια, τα πλούσια κράτη επιμένουν ότι τα χρήματα δεν μπορούν να προέλθουν εξ ολοκλήρου από τους προϋπολογισμούς τους.

Αντίθετα, συζητούν μια πολύ πιο περίπλοκη προσπάθεια που θα περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου πολυμερούς δανειακού συγκροτήματος με τρόπους που αποκλιμακώνουν τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους που συνδέονται με το κλίμα και ενθαρρύνουν περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια.

Δεν είναι σαφές πόσο από τον συνολικό ετήσιο στόχο θα προσφερόταν από τις πλούσιες χώρες. Επίσης, δεν έχει επιλυθεί το κατά όπως η Κίνα ή τα πετρελαϊκά κράτη της ής του Κόλπου στην Μέση Ανατολή  θα πόσον τα ταχέως αναπτυσσόμενα έθνη πρέπει επίσης να συνεισφέρουν, μια θέση που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος, οι χώρες ελπίζουν να αυξήσουν το ετήσιο ποσό χρηματοδότησης για το κλίμα. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ εκτιμούν ότι χρειάζονται τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, αλλά αξιωματούχοι του Αζερμπαϊτζάν που φιλοξενεί η  COP29 δήλωσαν ότι ένας αριθμός στα «εκατοντάδες δισεκατομμύρια» έχει πιο ρεαλιστικές πιθανότητες να εγκριθεί με συναίνεση.

Η περσινή σύνοδος κορυφής της COP28 στο Ντουμπάι ολοκληρώθηκε με τις χώρες να συμφωνούν για πρώτη φορά «να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα στα ενεργειακά συστήματα».

Από τότε, ωστόσο, τόσο η χρήση ορυκτών καυσίμων όσο και οι εξαγωγικές πωλήσεις συνέχισαν να αυξάνονται παγκοσμίως, ενώ έχουν εγκριθεί νέες περιοχές για παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου σε χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ναμίμπια και η Γουιάνα.

Με τις χώρες και τις εταιρείες να είναι ασαφείς ως προς την αποφασιστικότητά τους να σταματήσουν τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, οι διπλωμάτες επισημαίνουν  ότι η COP29 είναι απίθανο να δώσει χρονοδιαγράμματα ή μία πιο ισχυρή  δέσμευση για τα ορυκτά καύσιμα, αν και ορισμένες χώρες ενδέχεται να πιέσουν για διακοπή της παραγωγής  άνθρακα.

Οι χώρες θα συζητήσουν επίσης την πρόοδο στη δέσμευσή τους για τριπλασιασμό της χωρητικότητας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ως τρόπο μείωσης της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα.

Οι ηγέτες των επιχειρήσεων αναζητούν η  COP29 θα πρέπει  να θέσει κανόνες για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της περιβαλλοντικής ακεραιότητας σε έργα που έχουν καταγραφεί με τον Πιστωτικό Μηχανισμό της Συμφωνίας του Παρισιού (PACM).

Το Αζερμπαϊτζάν ελπίζει ότι οι χώρες θα υποβάλουν τις πρώτες τους εκθέσεις προόδου για τη συνόδου κορυφής δράση για το κλίμα κατά τη διάρκεια της πριν από την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου, αλλά δεν είναι σαφές εάν οι χώρες θα το πραγματοποιήσουν.

Αυτές οι αποκαλούμενες Διετής Εκθέσεις Διαφάνειας (BTR) έχουν σκοπό να περιγράψουν την πρόοδο μιας χώρας στην επίτευξη των κλιματικών της στόχων  και πόσο περισσότερο πρέπει να προχωρήσουν στον καθορισμό νέων στόχων μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025. Οι εθνικές δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών εξακολουθούν να υπολείπονται πολύ από αυτό που χρειάζεται, όπως ανέφερε  ο ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα.

Τα BTR θα προσφέρουν επίσης μια εικόνα για το πόση χρηματοδότηση χρειάζονται σήμερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, τόσο για τη μετάβαση των οικονομιών τους από τα ορυκτά καύσιμα όσο και για την προσαρμογή στις συνθήκες ενός θερμότερου κόσμου.

Οι χώρες δεσμεύτηκαν πέρυσι σε ένα πλαίσιο κατευθυντήριων γραμμών για εθνικά σχέδια για να προσαρμοστούν  και να βοηθήσουν τους ανθρώπους στις κλιματικές διαταραχές, όπως οι θερμότερες μέρες, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας ή οι  άνομβρες γεωργικές εκτάσεις.

Ωστόσο, το πλαίσιο για την προσαρμογή δεν διαθέτει λεπτομέρειες, όπως στόχους για τη μέτρηση της προόδου ή στρατηγικές για τη σύνδεση έργων για την  χρηματοδότηση για το κλίμα. Οι χώρες ελπίζουν να θέσουν πιο συγκεκριμένους στόχους προσαρμογής κατά τη διάρκεια της COP29.

Πηγή:Reuters

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία