Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αναλάβει περισσότερη ευθύνη για τη συλλογική μάχη κατά των ζωονόσων από ό,τι στο παρελθόν. Αυτό είναι το κεντρικό σημείο μιας δήλωσης που παρουσίασαν η Γαλλία και η Ισπανία στο Συμβούλιο Γεωργίας στο Λουξεμβούργο. Ζητούν οργανωμένα προγράμματα εμβολιασμού κατά των λοιμώξεων, όπως η εξαιρετικά παθογόνος γρίπη των πτηνών (HPAI), ο καταρροϊκός πυρετός του προβάτουκαι η αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF). Η δήλωση από τη Μαδρίτη και το Παρίσι έγινε ευρέως αποδεκτή από τα υπόλοιπα κράτη μέλη.
Ο Υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας, Luis Planas, τόνισε τη σημασία των εμβολιασμών. Είναι απαραίτητο για τα κράτη μέλη να χρειάζονται υποστήριξη για τη δημιουργία αποθετηρίων αντιγόνων και για την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων εμβολίων. Ταυτόχρονα, λόγω των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) του επόμενου έτους, ο κ. Planas τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνουν περικοπές στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την υγεία των ζώων. Ακόμη, η Γαλλία πίεσε για περισσότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ στο θέμα της μικροβιακής ανθεκτικότητας (AMR).
Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας, Cem Özdemir, ζήτησε από την Επιτροπή να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο μιας συλλογικής προσπάθειας για την καταπολέμηση των ζωονόσων.
Η Υπουργός Γεωργίας της Ολλανδίας, Femke Wiersma, υπογράμμισε ότι ο Στρατηγικός Διάλογος (ΣΔ) αποτελεί μια ισχυρή βάση για την καθοδήγηση της μελλοντικής πορείας της Επιτροπής. Είναι ουσιώδες να ακολουθηθούν κοινοί δρόμοι, ιδιαίτερα στην περίπτωση του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, δήλωσε η πολιτικός από το Κίνημα Αγροτών και Πολιτών (BBB). Η Ιταλία εξέφρασε επίσης παρόμοιες απόψεις.
Πηγή: euromeatnews.com