«Έχει έρθει η ώρα να δείξουμε ότι η διεθνής συνεργασία δεν έχει περιέλθει σε τέλμα, ότι στέκεται στο ύψος των περιστάσεων», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ Κλίμα Σάιμον Στιλ κατά την έναρξη της διάσκεψης στο Μπακού.
«Εδώ, στο Μπακού, πρέπει να συμφωνήσουμε σε έναν νέο παγκόσμιο στόχο χρηματοδότησης για το κλίμα. Αν τουλάχιστον τα δύο τρίτα των κρατών δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά ώστε να περιορίσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου γρήγορα, τότε κάθε χώρα θα πληρώσει ένα σκληρό τίμημα», πρόσθεσε.
«Ας ξεπεράσουμε την ιδέα ότι η χρηματοδότηση υπέρ του κλίματος είναι φιλανθρωπία. Μια φιλόδοξη νέα συμφωνία για χρηματοδότηση είναι πλήρως προς το συμφέρον κάθε χώρας, περιλαμβανομένων των μεγαλύτερων και των πιο πλούσιων», πρόσθεσε.
Βασικό διακύβευμα αυτής της COP, που θα διαρκέσει ως τις 22 Νοεμβρίου, είναι να οριστεί το ποσό της βοήθειας που θα προσφέρουν οι ανεπτυγμένες χώρες στις αναπτυσσόμενες προκειμένου να αποδεσμευθούν από τα ορυκτά καύσιμα και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως οι καύσωνες και οι πλημμύρες.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες ζητούν να αυξηθεί το ποσό της βοήθειας που λαμβάνουν και η οποία τώρα ανέρχεται στα 116 δισεκ. δολάρια ετησίως. Όμως οι Δυτικοί εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό για τα δημοσιονομικά τους.
Ο πρόεδρος της COP29, ο Αζέρος υπουργός Οικολογίας και πρώην στέλεχος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Socar, Μουχτάρ Μπαμπάγεφ δήλωσε από την πλευρά του στην ομιλία του σήμερα ότι αυτή η διάσκεψη για το κλίμα «αποτελεί τη στιγμή της αλήθειας για τη Συμφωνία του Παρισιού».
«Συνάδελφοι, βρισκόμαστε στον δρόμο προς την καταστροφή. Αλλά αυτά δεν είναι μελλοντικά προβλήματα. Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ», τόνισε.
«Είτε τους βλέπετε είτε όχι, άνθρωποι υποφέρουν στη σκιά. Πεθαίνουν στο σκοτάδι και χρειάζονται κάτι περισσότερο από συμπόνια, κάτι περισσότερο από προσευχές και έγγραφα. Αναζητούν απεγνωσμένα (να επιδείξουμε) ηγετικές ικανότητες και (να αναλάβουμε) δράση. Η COP29 είναι η ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε για να δημιουργήσουμε έναν νέο δρόμο προς τα εμπρός για όλους», πρόσθεσε.
Εξάλλου ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι «οι φιλοδοξίες της Συμφωνίας του Παρισιού κινδυνεύουν» με αποτυχία, την ώρα που το 2024 οδεύει να είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ.
«Από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο του 2024 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στον αέρα και την επιφάνεια της θάλασσας ήταν υψηλότερη κατά 1,54 ° Κελσίου σε σχέση με τον μέσο όρο της προβιομηχανικής εποχής», αποκάλυψε σε νέα του έκθεση ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.
Η Συμφωνία του Παρισιού δεσμεύει τον κόσμο να περιορίσει στους 2 ° Κελσίου την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας και να συνεχίσει τις προσπάθειες για περιορισμό της στον 1,5 ° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ