Οι αγρότες αναμένεται να διαδηλώσουν ενάντια στη συμφωνία την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και αργότερα αυτή την εβδομάδα στη Γαλλία, δημιουργώντας μια αίσθηση déjà vu μετά τις διαδηλώσεις με τρακτέρ σε όλη την Ευρώπη στις αρχές του έτους που ανάγκασαν τους ηγέτες να θέσουν σε πάγο τις συνομιλίες.
Η σύνοδος κορυφής των ηγετών της G20 της επόμενης εβδομάδας στο Ρίο ντε Τζανέιρο είχε θεωρηθεί ως η στιγμή για να υπάρξει συμφωνία. Ωστόσο, οποιαδήποτε ανακοίνωση κινδυνεύει να επισκιαστεί από τις προσπάθειες των χωρών της Mercosur να προσελκύσουν την Κίνα, με τον Πρόεδρο Xi Jinping να ταξιδεύει επίσης στη Βραζιλία.
Ένας γύρος διαπροσωπικών συνομιλιών έχει προγραμματιστεί για την εβδομάδα της 25ης Νοεμβρίου στη Βραζιλία για να κλείσουν τα εναπομείναντα κενά, δήλωσε αξιωματούχος της Κομισιόν. Αρνήθηκαν να δώσουν ένα χρονοδιάγραμμα για τη σύναψη της συμφωνίας, αλλά τόνισαν ότι οι χώρες της Mercosu, Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη και η νεοεισερχόμενη Βολιβία αυξάνουν την πίεση. Η Ουρουγουάη θα φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής της Mercosur από τις 2 έως τις 4 Δεκεμβρίου, όταν η Αργεντινή του Javier Milei θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του μπλοκ.
Για τους Ευρωπαίους υποστηρικτές της, με επικεφαλής τη Γερμανία, η συμφωνία έχει καθυστερήσει πολύ, καθώς η Κίνα επεκτείνει το οικονομικό της αποτύπωμα σε όλη τη νοτιοαμερικανική ήπειρο και παραμερίζει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Την Τρίτη η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ Κάγια Κάλλας δώλωσε ότι: «Αν δεν συνάψουμε εμπορική συμφωνία με τη Mercosur, τότε αυτό το κενό θα καλυφθεί πραγματικά από την Κίνα». Μεταξύ 2020 και 2022, οι κινεζικές επενδύσεις στη Λατινική Αμερική αυξήθηκαν 34 φορές, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας σε ακρόαση επιβεβαίωσης στις Βρυξέλλες.
Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες, με θέματα σχετικά με τις δημόσιες προμήθειες, τα περιβαλλοντικά τμήματα της συμφωνίας και τη νομική δομή της να μην έχουν επίσημα συμφωνηθεί. Συγκεκριμένα, οι χώρες της Mercosur ζητούν από την ΕΕ περισσότερη ευελιξία και χρόνο για να δώσουν στις τοπικές εταιρείες την ευκαιρία να ανταγωνιστούν τους αντιπάλους τους στην ΕΕ.
Η Γαλλίδα υπουργός Εμπορίου Sophie Primas δήλωσε στο Politico ότι οι χώρες της Mercosur βιάζονται να επιτύχουν τη συμφωνία μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Mercosur. Υποβάθμισε την ιδέα ότι η ΕΕ θα μπορούσε να αμφισβητήσει την ηγεμονία της Κίνας στη Λατινική Αμερική μέσω της συμφωνίας.
Περισσότεροι από 600 Γάλλοι βουλευτές από τα δύο σώματα του γαλλικού κοινοβουλίου απηύθυναν έκκληση προς τη φον ντερ Λάιεν μέσω της γαλλικής εφημερίδας Le Monde να μην προχωρήσει τη συμφωνία, λέγοντας ότι «δεν πληρούνται οι δημοκρατικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνθήκες για τη σύναψη και την έγκριση του συμφωνία με τη Mercosur».
Τις τελευταίες εβδομάδες, το Παρίσι έχει εξαπολύσει διπλωματική επίθεση για να πείσει άλλες χώρες της ΕΕ να μπλοκάρουν τη συμφωνία. Η Γαλλία προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει την ιταλική κυβέρνηση, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες με άμεση γνώση του φακέλου.
Ο Μακρόν επισκέπτεται την Αργεντινή για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Χαβιέρ Μιλέι το Σάββατο, καθ' οδόν για τη G20 στη Βραζιλία, ενώ η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζορτζία Μελόνι θα επισκεφθεί το Μπουένος Άιρες στις 20 Νοεμβρίου.
Ο Γάλλος Πρωθυπουργός Μπαρνιέ θα συναντήσει τη φον ντερ Λάιεν και τον απερχόμενο εμπορικό τσάρο της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις στις Βρυξέλλες την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου. Ο συντηρητικός πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει τη συμφωνία της Mercosur, την οποία αντιτίθεται στην τρέχουσα εκδοχή της.
Καθώς η συμφωνία πλησιάζει «στη γραμμή του τερματισμού», ο Μπαρνιέ μπορεί να επικεντρωθεί σε κάποιες αλλαγές. Για χρόνια, η Γαλλία καλούσε να ενσωματώσουν τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα πράγμα που σημαίνει ότι η συμφωνία θα μπορούσε να ανασταλεί εάν οι χώρες της Mercosur παραβιάσουν τους κλιματικούς στόχους και εισάγοντας νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις κατά της αποψίλωσης των δασών.
Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τη Γαλλία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε ότι αγωνιζόταν να λάβει υπόψη τις γαλλικές απαιτήσεις, αν και οι χώρες της Mercosur έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι θα αντιτίθεντο σε οποιεσδήποτε τέτοιες κυρώσεις σύμφωνα με αυτές τις διατάξεις. Αξιωματούχος της Κομισιόν δήλωσε την Τρίτη ότι:«Αυτά είναι τα δύο θεμελιώδη αιτήματά μας… Δεν μπορώ να δω μια συμφωνία χωρίς να σημειωθούν αυτά τα δύο πλαίσια και οι χώρες της Mercosur το γνωρίζουν πολύ καλά.».
Πηγή: Politico