Η πτωτική αυτή τάση έρχεται μετά από μια περίοδο υψηλών τιμών των εμπορευμάτων, που ξεκίνησε το τέταρτο τρίμηνο του 2020, λόγω της μείωσης των τελικών αποθεμάτων από απώλειες παραγωγής στις ΗΠΑ και την Αργεντινή. Οι τιμές της σόγιας, για παράδειγμα, ξεπέρασαν τα 9,47 ευρώ τον Οκτώβριο του 2020 και έφθασαν τα 14,86 ευρώ έως τον Μάιο του 2021, σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο των 8,92 ευρώ της περιόδου 2015-2020. Παρόμοια άνοδος παρατηρήθηκε και στις τιμές του καλαμποκιού.
Η εν λόγω άνοδος των τιμών πυροδότησε μια «φάση ευφορίας» στον κύκλο των εμπορευμάτων, με τους αγρότες παγκοσμίως να αυξάνουν την παραγωγή. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, η παγκόσμια έκταση σόγιας αυξήθηκε κατά περίπου 3% ετησίως μεταξύ 2019 και 2023, συγκριτικά με μια μέση αύξηση 1% τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα λειτουργικά περιθώρια (operating margins) για τις καλλιέργειες ήταν εξαιρετικά υψηλά, επιτρέποντας στους αγρότες να επενδύσουν σημαντικά, αγοράζοντας νέο εξοπλισμό και επεκτείνοντας τις εκμεταλλεύσεις τους. Ωστόσο, η άνοδος στα επιτόκια αύξησε το κόστος αυτών των επενδύσεων, επηρεάζοντας τη μακροπρόθεσμη ευρωστία των γεωργικών επιχειρήσεων.
Η επακόλουθη αύξηση της προσφοράς γεωργικών προϊόντων οδήγησε σε κατάσταση υπερπροσφοράς, αυξάνοντας τα τελικά αποθέματα και ασκώντας καθοδική πίεση στις τιμές. Στις αρχές του 2023, οι τιμές παρέμειναν υψηλές αλλά στη συνέχεια άρχισαν να μειώνονται λόγω των αυξημένων επιπέδων προσφοράς. Αυτή η πτωτική τάση είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα των αγορών βασικών εμπορευμάτων, οι οποίες παραδοσιακά ακολουθούν κύκλους διακυμάνσεων της προσφοράς και της ζήτησης.
Όσον αφορά το μέλλον, οι επόμενοι 12 μήνες αναμένεται να είναι μια τεταμένη περίοδος, κατά την οποία οι αγρότες θα επικεντρωθούν στη μείωση των λειτουργικών τους εξόδων. Παρά τις οικονομικές προκλήσεις, οι εταιρείες παροχής γεωργικών εφοδίων θα συνεχίσουν να βλέπουν ζήτηση για τα προϊόντα τους, καθώς δεν αναμένονται σημαντικές μειώσεις στην παραγωγή καλλιεργειών. Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρξουν περιορισμοί στην προσφορά λόγω μείωσης των εκτάσεων ή δυσμενών καιρικών συνθηκών, αν και οι προβλέψεις για τον καιρό παραμένουν αβέβαιες.
Οι αγρότες αναμένεται να χρησιμοποιούν τα εφόδια με φειδώ, προκειμένου να διαχειριστούν το στενό περιθώριο μεταξύ τιμών και κόστους, το οποίο βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013. Αυτή η φάση με περιορισμένα περιθώρια κέρδους αναμένεται να συνεχιστεί για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Η ανάκαμψη στην αγορά πιθανόν να προκύψει από την προσαρμογή των λειτουργικών εξόδων και τις ενδεχόμενες αυξήσεις των τιμών των εμπορευμάτων, που θα στείλουν σήματα στους αγρότες να μειώσουν την προσφορά και τελικά θα προκαλέσουν θετική αντίδραση στις τιμές. Αυτό θα ενθαρρύνει την ανάκαμψη της παραγωγής και θα ξεκινήσει ξανά ο κύκλος.