BACK TO
TOP
Διεθνή

Έτοιμος να αποσπάσει τις τελευταίες παραχωρήσεις ο Μακρόν για τη συμφωνία ΕΕ – Mercosur στη G20

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αναχωρεί τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου για τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο με έναν ξεκάθαρο στόχο: να καθυστερήσει και να τροποποιήσει την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ - Mercosur, ενώ παράλληλα προσπαθεί να αποσπάσει σημαντικές παραχωρήσεις που θα ευνοούν τα συμφέροντα της Γαλλίας.

μακρον2

83
0

Η Γαλλία έχει εντείνει την εκστρατεία της κατά της συμφωνίας, με 600 και πλέον Γάλλους βουλευτές να υπογράφουν επιστολή ζητώντας την απόσυρσή της. Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μισέλ Μπαρνιέ, μάλιστα, βρέθηκε στις 13 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες προκειμένου να διασφαλίσει ότι η θέση της Γαλλίας θα ακουστεί στη συζήτηση για τη συμφωνία.

Μετά την συνάντησή του με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τον απερχόμενο Επίτροπο Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο Μπαρνιέ εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την ως «καταστροφική» για την ευρωπαϊκή γεωργία και τις τοπικές αγορές.

Η Γαλλία ασκεί πολιτική πίεση προκειμένου να κερδίσει παραχωρήσεις και να αποτρέψει την υπογραφή της συμφωνίας χωρίς τροποποιήσεις. Ο Μπαρνιέ προειδοποίησε τη φον ντερ Λάιεν ότι η χώρα θα μπορούσε να «εκραγεί» αν η συμφωνία υπογραφεί χωρίς σημαντικές αλλαγές. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν διαπραγματευόταν παραχωρήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά επέμεινε στην πλήρη απόρριψη της συμφωνίας στην τρέχουσα μορφή της.

Αντίθετα με την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης, η αντιπολίτευση και οι αγρότες, που έχουν έντονες αντιρρήσεις για τις συνέπειες της συμφωνίας στη γεωργία, προγραμματίζουν διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας κατά τη διάρκεια της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου ο Μακρόν θα συναντήσει τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Luiz Inácio Lula da Silva και άλλους ηγέτες. Η αντίθεση στη συμφωνία καλύπτει σχεδόν όλο το γαλλικό πολιτικό φάσμα, ενώ η κοινή γνώμη τάσσεται επίσης κατά της συμφωνίας. Μοναδική εξαίρεση είναι το ισχυρό λόμπι της βιομηχανίας Medef, που παραμένει υπέρ της συμφωνίας, αν και η υποστήριξή του δεν είναι αρκετή για να ανατρέψει τη γενικότερη στάση της χώρας.

Ωστόσο, οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να διαβεβαιώνουν τη Γαλλία ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί και επισημαίνουν τα πιθανά οφέλη της εμπορικής συμφωνίας, όπως το άνοιγμα νέων αγορών για τα γαλλικά κρασιά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Παρά τις ενδείξεις ότι η μάχη κατά της συμφωνίας έχει ουσιαστικά χαθεί, ο πρόεδρος θα επικεντρωθεί στην καθυστέρηση της και στην εξασφάλιση παραχωρήσεων που θα προστατεύσουν τα συμφέροντα της χώρας τους.

Ο πρόεδρος Μακρόν, μαζί με τον πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ, παραμένουν αμετακίνητοι στην αντίθεσή τους στη συμφωνία όπως είναι, τονίζοντας ότι δεν θα την αποδεχτούν χωρίς συγκεκριμένες εγγυήσεις.

Η πολιτική στρατηγική της Γαλλίας φαίνεται να έχει στραφεί προς την εξασφάλιση μιας ενδεχόμενης διμερούς συνάντησης του Μακρόν με τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Λούλα, που θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστική για την επανεξέταση της συμφωνίας. Αν οι δύο ηγέτες καταφέρουν να βρουν κοινό έδαφος, η Γαλλία θα μπορούσε να διεκδικήσει την ενσωμάτωση των αιτημάτων της στην τελική συμφωνία.

Επιπλέον, η Γαλλία εκφράζει έντονη ανησυχία για την πιθανότητα εισροής φθηνών αγροτικών προϊόντων από τη Mercosur στην αγορά της, τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους Γάλλους παραγωγούς. Σε αυτό το πλαίσιο, η χώρα απαιτεί αυστηρούς όρους για την παραγωγή, καθώς και κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας για το κλίμα, όπως η αναστολή της συμφωνίας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει τη δημιουργία ενός ταμείου αποζημίωσης για να μετριάσει τις αντιδράσεις της Γαλλίας, το εν λόγω σχέδιο παραμένει αβέβαιο, με το ποσό που θα διατεθεί να μην έχει ακόμη καθοριστεί.

Με πληροφορίες από politico

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία