«Η Ιταλία είναι μια πολύ μεγάλη χώρα την οποία η Γαλλία έχει συχνά παραμελήσει», δήλωσε ο Μπαρνιέ, ανακοινώνοντας την επίσκεψή του σε συνέδριο στο Παρίσι, που συνδιοργάνωσαν οι κορυφαίες γαλλικές, ιταλικές και γερμανικές επιχειρηματικές ενώσεις - η Medef, η Confindustria και η BDI.
Οι Γάλλοι πρόεδροι και πρωθυπουργοί πηγαίνουν συχνά τη Γερμανία για τις πρώτες τους επισκέψεις στο εξωτερικό, προκειμένου να αναγνωρίσουν τον βασικό ρόλο που έχει διαδραματίσει ο γαλλογερμανικός άξονας στη διατήρηση της ειρήνης και της οικονομικής ενότητας στην Ευρώπη από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Η επίσκεψη του Μισέλ Μπαρνιέ στην Ιταλία ίσως αποτελεί ένδειξη ότι η Γαλλία στρέφεται όλο και περισσότερο προς τη Ρώμη ως εταίρο σε θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά τώρα που η Γερμανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.
Η Γαλλία αναζητά συμμάχους για να αντιταχθεί στη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των χωρών του μπλοκ Mercosur της Νότιας Αμερικής, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου. Εντούτοις, παραμένει ασαφές εάν μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη της Ιταλίας.
Ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, επανέλαβε στην ίδια εκδήλωση στο Παρίσι ότι η Ιταλία υποστηρίζει την συμφωνία, ωστόσο θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα βλάψει τους Ιταλούς αγρότες. Ο Ιταλός Υπουργός Γεωργίας, Φραντσέσκο Λολομπριτζίδα, είχε εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με τη μακροχρόνια υποστήριξη της Ιταλίας στη συμφωνία, δηλώνοντας ότι αντιτίθεται στη συμφωνία με την παρούσα εκδοχή της.
Τόσο η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι όσο και ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έχουν υποστηρίξει δημοσίως τη συμφωνία.
Αν και ο Μπαρνιέ επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες νωρίτερα αυτό το μήνα, το ταξίδι του στη Ρώμη θα είναι η πρώτη διμερής επίσκεψή του ως Πρωθυπουργός. Αναγνώρισε ότι το Παρίσι πρέπει να καταβάλει περισσότερη προσπάθεια για να διατηρήσει ζωντανή τη σχέση με τη Ρώμη, μετά από χρόνια παραμέλησής της, ακολουθώντας την υπογραφή της Συνθήκης Quirinale το 2021, η οποία καλύπτει ζητήματα από τη μετανάστευση έως τη βιομηχανική πολιτική.
Ο γαλλογερμανικός άξονας που είναι η ατμομηχανή της ΕΕ δεν λειτουργεί, μένει να δούμε εάν υπάρξει μία νέα συμμαχία Γαλλίας-Ιταλίας στο πλαίσιο της ΕΕ, αφού η Ιταλία υπό την Τζόρτζια Μελόνι έχει κάνει μεταστροφή της πολιτικής. Η προηγουμένη συμφωνία του 2021 είχε υπογραφεί υπό Πρωθυπουργίας Μάριο Ντράγκι.
Πηγή: Politico