Συνολικά, 484 από τους 577 Γάλλους βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συμφωνία, η οποία στοχεύει μιας κοινής αγοράς 800 εκατομμυρίων ατόμων, καλύπτοντας το ένα πέμπτο της παγκόσμιας οικονομίας. Παρά τον συμβολικό χαρακτήρα της, η ψηφοφορία έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την ισχυρή αντίθεση της Γαλλίας, καθώς όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες και βουλευτές αντιτίθενται σε αυτήν, κυρίως για γεωργικούς λόγους.
Η συμφωνία ΕΕ-Mercosur αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους αγρότες, οι οποίοι φοβούνται ότι θα κατακλύσει την ευρωπαϊκή αγορά με φθηνές, και ενδεχομένως χαμηλότερης ποιότητας, εισαγωγές από τη Νότια Αμερική, όπως το βραζιλιάνικο βοδινό κρέας, απειλώντας τη βιωσιμότητα των δικών τους επιχειρήσεων.
Στη Γαλλία, οι διαμαρτυρίες των αγροτών ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα. Η FNSEA, μία από τις κύριες αγροτικές ενώσεις της χώρας, ανακοίνωσε την Τρίτη 26 Νοεμβρίου ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, ενώ τρακτέρ από την Coordination Rurale, άλλη αγροτική ένωση, κατέκλυσαν τους δρόμους κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
Η Γαλλία παραμένει ο πιο έντονος αντίπαλος της συμφωνίας, με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να ηγείται της προσπάθειας για τη δημιουργία αντιδράσεων σε γεωργική βάση. Την Τρίτη, η Πολωνία εξέφρασε επίσης την αντίθεσή της, προκαλώντας σοβαρό πολιτικό πλήγμα στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επιδίωκε να ξεκινήσει τη δεύτερη θητεία της στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την επικύρωση της συμφωνίας, που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση εδώ και 25 χρόνια.
Ο Πολωνός Πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε πριν από κυβερνητική συνεδρίαση ότι η χώρα του αντιτίθεται στους γεωργικούς όρους της συμφωνίας. Υιοθετώντας τη ρητορική του Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε: «Η Πολωνία δεν θα αποδεχθεί τη συμφωνία υπό την παρούσα μορφή της».
Θα κερδίσει η Γαλλία τη μάχη;
Παραμένει αβέβαιο αν το Παρίσι μπορεί να εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη για να μπλοκάρει πλήρως τη συμφωνία.
Μέχρι την Τρίτη 26 Νοεμβρίου, μόνο η Αυστρία, η Γαλλία και η Ιρλανδία είχαν ταχθεί εναντίον του εμπορικού συμφώνου. Παρά την προσθήκη της Πολωνίας στην εξίσωση, οι χώρες «αντίπαλοι» του Mercosur εξακολουθούν να υπολείπονται του απαιτούμενου 35% του πληθυσμού της ΕΕ για να την μπλοκάρουν.
Η γαλλική ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε την ώρα που Ευρωπαίοι και Νοτιοαμερικανοί διαπραγματευτές συναντιόνταν στη Βραζίλια για έναν καθοριστικό γύρο συνομιλιών σχετικά με τη συμφωνία. Στις Βρυξέλλες υπήρχαν ελπίδες ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί τελική συμφωνία σε σύνοδο του λατινοαμερικανικού μπλοκ στις αρχές Δεκεμβρίου.
Την ανανεωμένη προσπάθεια της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για επίτευξη συμφωνίας στηρίζει η Γερμανία, με τη δοκιμαζόμενη αυτοκινητοβιομηχανία της να χρειάζεται απεγνωσμένα νέες εξαγωγικές αγορές. Ωστόσο, από το καλοκαίρι, όταν η Γερμανία και άλλες 10 χώρες υπέγραψαν επιστολή ζητώντας να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για να μη χαθεί η αγορά της Λατινικής Αμερικής προς την Κίνα, δεν έχει καταφέρει να κερδίσει περαιτέρω υποστήριξη.
Με ολοένα περισσότερους υπουργούς Γεωργίας να πιέζουν τις κυβερνήσεις τους να μπλοκάρουν τη συμφωνία, θα αρκούσε η Ιταλία ή κάποιες μικρότερες χώρες να αλλάξουν στάση για να υπονομεύσουν και πάλι τη συμφωνία.
Η Γαλλία προσπαθεί να πείσει την Ιταλία να αποσύρει την υποστήριξή της, αλλά η ιταλική θέση παραμένει ασαφής. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει τη συμφωνία, αρκεί να προστατεύονται τα συμφέροντα των Ιταλών αγροτών. Ωστόσο, ο υπουργός Γεωργίας, Φραντσέσκο Λολομπριτζίτα, αντιτίθεται στη συμφωνία με την παρούσα μορφή της.
Ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται να επισκεφθεί τη Ρώμη τον επόμενο μήνα, όπου θα συζητήσει τη συμφωνία με τη Λατινική Αμερική με την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.
Πηγή: Politico